1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “AKSA BİZİ TEHDİT EDİYOR”
“AKSA BİZİ TEHDİT EDİYOR”

“AKSA BİZİ TEHDİT EDİYOR”

Lefke ve Çevre Köyleri Dayanışma ve Kalkındırma Derneği (LEKAD) Başkanı Hakan Oran, son zamanlarda gündemi en çok meşgul eden AKSA konusuna değindi

A+A-

Gül ÇAKIR 

Lefke ve Çevre Köyleri Dayanışma ve Kalkındırma Derneği (LEKAD) Başkanı Hakan Oran, son zamanlarda gündemi en çok meşgul eden AKSA konusuna değindi. Öncelikli olması gereken çevre sorunlarının arka planlara itildiğini, bu işle meşgul olan yetkililerin kulaklarını çınlatmakta fayda olduğunu söyleyen Oran, İskele Kalecik bölgesindeki AKSA elektrik Santrali’nin bacasından çıkan zehirli dumanların çevreyi ve insanları zehirlediğin söyledi. 

Ada TV’de yayınlanan Öğlen Ajansı programına katılan Hakan Oran, bugün yaşadığımız AKSA sürecinin, çevreye verilen değeri gösterdiğini, bunun da çevrenin insanlar için farklı algılandığı için ortaya çıktığı yolunda açıklamalarda bulundu. 

“AKSA SORUNU BUGÜN BAŞLAMADI” 

Oran; “AKSA’nın sorunu bugün başlamadı. Makamlara gelenler en azından bir çevre sorununu çözselerdi bugün çok az sorunumuz olacaktı. Son dönemde hep kendi kendimizi yönetmekten bahsediyoruz. Ben yönetebileceğimizi savunuyorum. Ama şu anda bu görevleri yapan insanlarla değil. Zamanında AKSA’yla trajedi bir sözleşme imzalanmıştır. Son günlerde patlak veren Ercan Havalimanı sözleşmesi de aynı konumdadır. Bu makamlarda görev yapan arkadaşlarımız sözleşme yapmaktan beceriksizlik ortaya koyuyorlar. Sözleşmeleri okumuyorlar mı?” dedi. 

“AKSA’YA KESİLEN CEZALARIN ÖNEMİ YOK” 

AKSA’ya kesilen cezaların bir anlamı olmadığına dikkati çeken Oran, şu ifadeleri kullandı: 

“Şu an 6 asgari ücret ceza kesilmesinin bir anlamı yok. Çünkü takması gereken filtrenin fiyatı 12 milyon dolar. Bu cezanın caydırıcı olduğunu düşünmüyorum. Bana Bakanlar Kurulu’ndan onaylanmış bir önerge gönderildi. Kasım 2014’ten beri kükürt oranı uyarısı yapılmış. Bu da AKSA’ya 2016 yılında bu iznin verilmesinde bir mantık göremiyorum.” 

LEKAD Başkanı Oran, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali’nin açıklamalarının AKSA olayının içeriğini bilmeyenler için olumlu açıklamalar içerdiğini belirtirken, anlaşmanın içeriğinde olanları baz almamak gerektiğini, tüm çevresel risk faktörlerini göze almak gerektiğini dile getirdi. AKSA’nın tehdit ettiğini savunan Oran, sözlerine şöyle devam etti; 

“AKSA BİZİ TEHDİT EDİYOR” 

“Yüzde 1’lik yakıt bile tehlike içeriyorken, baca filtrelerini kimin kontrol ettiği çok önemlidir. Bacaların etkin bir şekilde çalışması, hem de bu denetlenmeli. Elektrikleri kesmek konusunda şantaj yapmalarının ne demek olduğunu söylemeleri gerekmektedir. Bütün bu çevresel faktörler bugün kanser gerçeği ile yüz yüze olmamıza neden oluyorlar. Esentepe’de yaşayan insanlar tarlalardan ürün alamıyorlar. Hala daha ilgili otorite kayıtsız kalarak son bir kez daha yakıtın ülkeye gelmesine izin veriyor. Bugüne kadar son bir kez daha diyerek bu hallere geldik.” 

“HESABINI AKSA’YLA ANLAŞMA YAPANLARA SORSUNLAR” 

LEKAD Başkanı Hakan Oran, bugün yaşananların ya da ileride yaşanacakların hesabının, AKSA’yla anlaşmayı kimler yaptıysa, hesabının onlara sorulması gerektiğinin altını çizdi.

Star Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.