1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ‘AKSA ECELİMİZ OLACAK’
‘AKSA ECELİMİZ OLACAK’

‘AKSA ECELİMİZ OLACAK’

Kalecik’teki elektrik santralinin bacasından çıkan zehirli dumanlar, halk sağlığını tehdit eder boyutlara ulaştı

A+A-

Kuzey Kıbrıs’ın en önemli sağlık sorunlarından birisi olarak gösterilen kanserin, özellikle İskele-Kalecik bölgesindeki ana nedeni, AKSA Elektrik Santrali olarak gösteriliyor. Bacalarına geçen yıl filtre takılan ve nisan ayında bozulan elektrik santralinin bacasından çıkan zehirli dumanlar yeniden halk sağlığını tehdit eder boyutlara ulaştığı belirtildi. Santralin filtresinin çalışmadığı bilinirken, yetkililer ise bu konudaki suskunluğunu koruyor. ‘Bu AKSA’dan çıkan zehirli duman ecelimiz olacak’ diyen vatandaşlar, filtrenin biran önce devreye girmesini talep etti. 

VATANDAŞLAR HUZURSUZ

Kalecik bölgesinde yaşayan vatandaşlar santralin birçok kişiye ekmek kapısı olduğunu ancak santralin kötü etkilerinin ise kendilerini olumsuz yönde etkilediğini açıkladı. Vatandaşlar ekmek paraları ile sağlıkları arasında bir seçim yapmak zorunda kalmak istemediklerini kaydetti. 

BU KEZ FİLTRE ÇALIŞMIYOR 

Çevre örgütleri ve basının ısrarları sonucu, geçen yıl bacasına filtre takılabilen santral yeniden tehlike saçıyor. Santralde 24 Nisan’da meydana gelen arıza sebebiyle filtre sisteminin devre dışı kaldığı, arızanın ise devam ettiği belirtiliyor. Star Kıbrıs’ın görüşüne başvurduğu yetkililer, arızanın giderilmesi için Almanya’dan teknik ekip getirildiği ve ekibin halen çalışmalarını sürdürdüğü savunuldu.

CEZA KESİLEMİYOR

Çevre Koruma Dairesi yetkililerinden alınan bilgiye göre şirketin ÇED süresinin tamamlanmadığı dolayısıyla firmaya filtre arızası nedeniyle cezai bir müeyyide uygulamalarının söz konusu olmadığı öğrenildi. Çevre Koruma Dairesi ayrıca şu andaki yakıtlardan çıkan kükürt oranının %3,5 olduğunu Avrupa standartlarını uygulamak ve bu oranı %1’lere indirmek için çalışmalar yaptıklarını belirtti. Çevre Koruma Dairesi yetkilileri şu anda çıkan zehirli gazı ölçmek için olanaklarının olmadığını bu sebepten de filtredeki ölçüm cihazının online bağlı oldu merkezdeki bilgisayarın filtre arızası gösterdiğini belirtti. 

BÖLGE SAKİNLERİ TEPKİLİ

Kalecik bölge sakinleri, yıllarca bu santralin zehirli dumanını içlerine çektiklerini ancak santrale filtre takılmasına rağmen arıza sebebiyle devre dışı kalması konusunda yetkililerin derhal önlem almasını istedi. Yeni çevre yasasına göre kirleten öder mantığının doğru olduğunu ancak bu tesisin tekrar çevreyi zehirlemesine seyirci kalınmamasını dile getirdi. ‘Bu AKSA’dan çıkan zehirli duman ecelimiz olacak’ diyen vatandaşlar, filtrenin biran önce devreye girmesini talep etti. 

(STAR KIBRIS)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.