1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. AKSA YİNE ALDATTI
AKSA YİNE ALDATTI

AKSA YİNE ALDATTI

Aksa yine aldattı

A+A-

Meclis Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde Bayındırlık, Çevre ve Kültür Bakanlığı bütçesi görüşülürken, AKSA Elektrik Santrali’ndeki filtre gündeme damgasını vurdu... Bakan Kutlu Evren, AKSA Santralı’na takılan filtrelerin sadece 10-15 gün çalıştığını açıkladı

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde Bayındırlık, Çevre ve Kültür Bakanlığı bütçesi görüşülürken çevre ve AKSA konusu gündeme damgasını vurdu.

DP-UG Milletvekili Hakan Dinçyürek, kendi bakanlığı döneminde enerji üreten tesislerde kaliteli yakıta geçiş için ısrar ettiğini ve Bakanlar Kurulu’na önerge götürdüğünü, ancak dirençle karşılaştığını anlattı. Dinçyürek, KIB-TEK’in elektrik üretim maliyetini artıracağı argümanı olduğu için buna karşı çıktığını belirtti.

Kaliteli yakıta geçilince değil zam indirim yapılması gerektiğini defalarca izah ettiğini, ancak KIB-TEK’in “hükümetin önüne öcü korkusu serdiğini” ve başka gerekçeler de öne sürdüğünü, böylece önergesinin reddedildiğini dile getiren Dinçyürek, bakanlığının yetkisini kullanarak yakıt girişini denetleyeceğini söyleyince yüzde 1 kükürt içeren daha çevreci yakıta geçilmesi kararı alındığını anlattı.

Kaliteli yakıta geçiş kararının uygulanması için KIB-TEK’e altı aylık geçiş süreci verdiklerini belirten Dinçyürek, KIB-TEK’in 2015 yılı için talep ettiği 50 milyon TL’yi de 115 milyona çıkardıklarını kaydetti.

“KIB-TEK’İN TAVRI DOĞRU DEĞİL”

Dinçyürek, hükümet değişir değişmez KIB-TEK Yönetim Kurulu’nun “Teknecik’e filtre takmayacağız” diye açıklama yaptığını; kendisinin bunu asla kabul edemeyeceğini ifade etti. Dinçyürek, KIB-TEK’in Bakanlar Kurulu’na bu konuda taahhütte bulunmuşken bu tavrının doğru olmadığını anlattı.

İnsan ve çevre sağlığının hiçe sayılmaması adına görevleri olmasa da Avrupa’dan ilgili jeneratör üreticisi firmayla görüşmeler yaptıklarını belirten Hakan Dinçyürek, AKSA’nın kullandığı filtrenin uluslararası standartlara uygun olduğunu; Teknecik’in ise uymadığını kaydetti.

“İNSAN SAĞLIĞI TEHDİT EDİLDİ”

Dinçyürek, hükümet değişikliği üzerine yüzde 1’lik kükürt içeren yakıt gelmesinin yine askıya alındığını; insan sağlığını hiçe sayan bu uygulamanın asla kabul edilemeyeceğini vurguladı. “Bu kötü yönetimdir, yasalarımıza göre de suçtur” diyen Dinçyürek, insan sağlığının bilerek ve istenerek tehdit edildiğini söyledi.

“FARK 5 DOLAR”

Dünya petrol fiyatlarının düşüş eğiliminin sürdüğünü kaydeden Hakan Dinçyürek, bir ton yüzde 3.5 kükürt içeren yakıt ile yüzde 1 kükürt içeren yakıt arasındaki fiyat farkının sadece 5 dolar olduğunu ifade etti ve “Bu mu bizim insanımıza verdiğimiz değer?” diye sordu.

Bakan Kutlu Evren’in çevreyle ilgili önergelerde daha hassas olmasını isteyen Dinçyürek, AKSA’daki verilerin online olarak Çevre Dairesi’nce görüldüğü halde bu konuda spekülasyonlar yapılmasına izin verildiğini savundu.

Eğer ölçümlere göre sorun varsa bunun da halka şeffaf olarak açıklanmasını isteyen Dinçyürek, “AKSA’daki filtre çalışmıyorsa bakanlık bunu çalıştıracak, çalışıyorsa açıklayacak. Biz verimli şekilde çalışmasını ve kamuoyuyla paylaşılmasını istiyoruz” diye konuştu.

KIB-TEK’in 2 jeneratörü ÇED raporu olmadan devreye koyduğunu, bu konuda Çevre Dairesi’ni defalarca göreve davet ettiğini belirten Dinçyürek, filtre, jeneratörün verimliliği gündeme gelmesin diye ÇED raporu alınmadığını savundu.

“Sürdürülebilir bir çevre gündemden düştü mü?” diye soran Hakan Dinçyürek, “Adına reform hükümeti diyen hükümet, kaliteli yakıta geçiş kararını askıya aldı. Bu İyi İdare Yasası’na da aykırıdır. Kimsenin insan sağlığıyla oynama hakkı yoktur. Bu dünyaya, insanlığa karşı da bir suçtur” dedi.

SERDAROĞLU; “SANTRALLAR BİR SAAT BİLE ÇALIŞMAMASI GEREKİR”

UBP Girne Milletvekili Ergün Serdaroğlu da, milletvekilliği sürecince santralların zararlarını defalarca gündeme getirdiğini hatırlattı. İnsanların sağlığını etkileyen bu soruna bir an önce çözüm bulunması gerektiğini vurgulayan Serdaroğlu, Türkiye’den gelen bir profesörün de “santralların bir saat bile çalışmaması gerektiği” yönünde görüş verdiğini savundu. Katı atık yönetimi konusunda iyi bir proje hazırlandığını ancak kaçaklara önlem alınması gerektiğini belirten Serdaroğlu, sistemin denetlenmesini istedi.

“Çevre yaşamdır, sağlığımıza ve lokomotif sektör turizme etkisi çoktur. Adalar turizmle yaşar, turist gelmezse nasıl yaşayacağız?” diye soran Serdaroğlu, turistlerin KKTC’yi kirli bulduğunu belirtti.

EVREN: “AKSA SANTRALINA TAKILAN FİLTRELER SADECE 10-15 GÜN ÇALIŞTI”

Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde bakanlığının bütçesi görüşülürken yapılan konuşmaları yanıtlayan Bayındırlık Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren, baca gazı kontrolü ve santralları kapatmak gibi yetkileri bulunduğunu ancak ülkenin içinde bulunduğu durumda santral kapatamayacaklarını belirtti.

aksada-neler-oluyor-217468.jpg

Evren, KIB-TEK tarafından yüzde 1 kükürt içeren yakıta geçileceği sözü verildiği için Teknecik’teki duruma göz yummak zorunda kaldıklarını da söyledi. AKSA santralına filtre takıldığını ancak filtrelerin sadece 10-15 gün çalıştığını; o günden beri filtrelerin hiç çalışmadığını ve şirkete Çevre Dairesi’nin denetlemeleri sonucu ceza kesildiğini açıklayan Bakan Evren, “Para cezası kesebiliriz veya kapatabiliriz. Yapabileceğimiz başka bir şey yok” diye konuştu. Katı atık konusuna da değinen Kutlu Evren, yaşanan sıkıntıları anlattı.

star

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.