1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. AKSA'DAN SUSTURMA TEHDİDİ
AKSA'DAN SUSTURMA TEHDİDİ

AKSA'DAN SUSTURMA TEHDİDİ

Yetkililerin yaptığı açıklamalar, AKSA Şirketi’nin “bütün faaliyetleri, hukuka uygun şekilde temin edilen lisanslara istinaden gerçekleştiriyoruz” ifadelerini çürüttü !

A+A-

AKSA’nın KKTC’deki avukatının“Müvekkilim (AKSA) faaliyet gösterdiği ülkelerin mevzuatlarına her daim riayet eden ve bu doğrultuda bütün faaliyetlerini hukuka uygun şekilde temin ettiği lisanslara istinaden gerçekleştiren, Türkiye’nin ve Kıbrıs’ın önde gelen şirketlerinden biridir” ifadeleri, AKSA şirketinin filtre takmaması nedeniyle Kıbrıs Türk halkının yaşadığı mağduriyeti hiçe saydığını gösterdi. Halkın zehirli gaz solumak zorunda bırakıldığı bölgedeki vatandaşlar her fırsatta filtre konusunda dert yanarken, yetkililer de birçok kez konunun vahametini gözler önüne seren açıklamalar yaptılar.

3 ŞUBAT 2014
DÜRÜST: “AKSİ HALDE KAPANSIN”
Ulusal Birlik Partisi Güzelyurt Milletvekili ve Eski Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Kemal Dürüst, KKTC’de bulunan Elektrik Santrallerinin bacalarına filtre takılmaması konusunda değerlendirmede bulundu. İnsan sağlığının hiçbir şeyle mukayese edilemeyeceğini söyleyen Dürüst, bu zehirlenmelere bir an önce son verilmesi gerektiğini belirterek, “AKSA gerekli önlemleri alsın, aksi halde kapansın” dedi.

HARMANCI: “DEVLETİN KAPATMA GÜCÜ VAR”
Çevre ve Kültür eski Bakanı Mehmet Harmancı,“Devletin söz konusu tesisi kapatma gücünün bulunduğunu ancak AKSA’ya çok fazla imtiyaz tanındığını vurguladı. Harmancı, “ Devlet bu konuda korkak bir tutum sergiliyor. Bu tutumundan bir an önce vazgeçmelidir” dedi.

BAKIRCI: “İKİ SANTRALDE DE FİLTRE YOK”

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı, Kalecik ve Teknecik’teki santrallerin filtrelerinin bulunmadığını belirterek, “Bir işi yaparken başından sağlam tutmazsak ondan sonra düzeltmek çok zor oluyor” ifadelerini kullandı…

SENNAROĞLU: “FİLTRENİN ACİLEN TAKILMASI GEREK”
Gıda Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu da, santrallerinin filtrelerinin bulunmadığını dile getirerek, acilen bunun yapılması gerekliliğine dikkati çekti.

KUSETOĞLU: “KAPATMA HAKKIMIZ VAR”
Çevre Koruma Dairesi Müdürü HasibeKusetoğlu, Devletin, filtre takmayan AKSA Elektrik Santrali’ni kapatma yetkisinin bulunduğunu belirtti. Kusetoğlu, “18/2012 sayılı Çevre Yasası, ÇED taahhütlerine uyulmaması durumunda söz konusu işletmeyi kapatma hakkını bize tanıyor” dedi.

SARPTEN: “EN ÖNEMLİ ÇEVRE SORUNLARINDAN BİRİ”
Biyologlar Derneği Başkanı Hasan Sarpten, Çevre sorunlarıyla çok uzun yıllardan bu yana mücadele verdiklerini kaydetti. Sarpten, çevreyle ilgili en temel sorunlardan birinin santrallerin bacalarında filtre bulunmaması ve çevreye yayılan zehirli maddeler olduğuna işaret etti.

28 ŞUBAT
ŞAFAKLI: ‘İNSAN SAĞLIĞI BU KADAR MI UCUZ?’
Kalecik bölgesinde yaşanan çevre felaketi ve ekonomi Okan Veli Şafaklı’nın sunduğu Eko-Politik programında masaya yatırıldı ve AKSA’ya tepki gösterildi.

ÇIRALI: “ÇED RAPORUNA UYMAYAN İŞLETMEYE İZİN VERİLMEMELİYDİ”
“Hükümetin en başta ÇED Raporu’na uymayan işletmeye, üretim ve işletme izni vermemesi gerekiyordu. Tedbir baştan alınmadı.”

ŞADİ: “ZEHİRLİ GAZDAN KURTULMANIN TEKNİK YOLU VAR”
“Zehirli gazlardan kurtulmanın bazı teknik yolları var. Biz kolay olanı seçerek denize döküyoruz. Hem denizi kirletiyoruz hem kanseri yayıyoruz.”

1 MART 2014

UZUN: “MAZARET UYDURMASINLAR”
Devlet- AKSA Elektrik Santrali ile imzalanan sözleşme yenileme anlaşmasında filtre takılma zorunluluğu olmadığı yönündeki iddiaları yanıtlayan CTP Hükümetinin Maliye eski Bakanı Ahmet Uzun, yenilenen sözleşmede filtre takma zorunluluğu şartının var olduğunu belirtti. Devletin, AKSA’ya 15- 20 milyon Dolarlık borcu olduğunu, borcu ödemek yerine filtre takabileceğini savunan Uzun “Sözleşmede müsteşarın açıklamasını okudum. AKSA’nın teminatına el koysak bile bacalara filtre takamayız diyorlar. Vay garibim! Parasız kaldı ve filtre takamıyor! Filtre takılması gerekir. O bölgeye yatırım yapanlar, bu konudaki tepkilerinde haklıdırlar” dedi.

**
MAMALI: “AKSA KURALLARA UYMAKLA MÜKELLEF”
Avukat Barış Mamalı, 200 milyon sterlinlik dava açma hazırlığında bulundukları AKSA Enerji Şirketi’ne ihbarname gönderdiklerini duyurdu. Konuya insan sağlığı açısından bakıldığında bölgede çok vahim bir durumun söz konusu olduğunu kaydeden Mamalı, devletin bu konuda gerekeni yapmadığını söyledi.


3 MART 2014

ŞAFAKLI: “CTP SÖZÜNÜ TUTMADI”

Köşe yazarı Okan Veli Şafaklı, Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin iktidar olduğu her dönemde AB uyum programını gündeme getirdiğini, “2014-16 Avrupa Birliği Müktesebatına Uyum Programı”nın tanıtıldığını belirterek, “AB Müktesebatında halkı zehirlemek var mı” diye sordu. Hükümet Programında “elektrik santrallerinin filtrelerinin hemen takılması yanında, kaliteli mazot alımı için gereken çalışmalar başlatılacaktır” yazdığını anımsatan Şafaklı, AB müktesebatına ‘sözde’ uyum programının tanıtılmasının halkın zekasıyla alay etmek anlamına geldiğini savundu.


ÖZYİĞİT: “HALKLA ALAY EDİLMEKTEN VAZGEÇİLSİN”
TDP Genel Sekreteri Cemal Özyiğit, Ülkede hiçbir şeyin gizli kalmayacağını savunarak, Türkiye’deki elektriğin AKSA vasıtasıyla adaya getirileceğini kaydetti. Özyiğit “Bu yerli bir iş adamına da verilebilir. Bunu başka yerlere çekmeye kimse çalışmasın. Halkla alay edilmekten vazgeçilsin” ifadesini kullandı.

10 MART 2014

OKTAY: “BİR ÇIKARINIZ MI VAR”
Lefke Vakfı Kurucular Kurulu Başkanı Oktay, KKTC’nin kanser hastalığında birinci olduğunu kaydederek,AKSA’nın üstüne neden gidilemediğini sordu. Oktay, ülkede siyasi iradenin olmadığını savunarak, “Kanser hastalığında birinciyiz. Son günlerde konuşulan AKSA konusu. Neden üzerine gidilemiyor? Maddi bir kazanç mı sağlanıyor bu şirketten? Bu ülkeyi yönetenler çıkıp söylesin” diye sordu.

11 MART 2014

TUNCEL: “İRADE OLSA BUGÜN MÜHÜR VURULUR”
Akademisyen Ediz Tuncel, hükümetin irade göstermesi halinde AKSA’nın faaliyetlerinin derhal son verilebileceğine işaret etti. Tuncel, Türkiye’den kabloyla elektrik enerjisi getirilmesi projesininAKSA’ya verilmesi halinde maliyetlerin iki katına çıkacağını söyledi. Yasal zorunluluğa rağmen santral bacalarına filtre taktırmayan AKSA’nın üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmediğini belirten Tuncel, ‘‘Normalde şu anda AKSA’yı kapatabilirsiniz. Yasal yönden bakarsanız AKSA’ya da kilidi vurursunuz” dedi.

4 MART 2014
TOLUN: “SANTRALLER KAPATILABİLİR”
KITSAB Başkanı Orhan Tolun, AKSA’ya verilen cezanın caydırıcı olmadığını söyledi. AKSA’ya verilen cezaların normal bir vatandaşın etrafı kirlettiğinde verilen cezalara denk olduğunu kaydeden Tolun, filtresi olmayan bir bacadan çıkan zehirli dumanın çevreye yaptığı felaketin ciddi sonuçlar doğurduğunu, AKSA’nın kapatmaya kadar gidilebileceğini vurguladı.
***

AKSA’YA KOMİK CEZA
Baca emisyonlarını arıtmayan AKSA’ya 12 asgari ücret tutarında ceza verildi

17 MART 2014
Vatandaşlar, bir kişinin cinayet işlemesi halinde suçlu olacağını ancak toplumu zehirleyen kişilere bir yaptırım uygulanmadığını savundu
“İNSAN SAĞLIĞI FİLTREDEN UCUZ”

Star Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.