1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. AL JAZEERA SORDU KIBRIS YANITLADI...
AL JAZEERA SORDU KIBRIS YANITLADI...

AL JAZEERA SORDU KIBRIS YANITLADI...

ki toplumun 40 yıl sonra birlikte yaşayıp yaşayamayacağına dair bir soru

A+A-

 

“KIBRISLILAR SİYASİ LİDERLİKLERE GÜVENMİYOR; ANCAK İKİ TOPLUMUN BİRLİKTE YAŞAYABİLECEĞİNE İNANIYOR”

“KIBRISLI TÜRKLER VE RUMLAR ANAVATANLARIN MÜDAHALESİNİ İSTEMİYOR”

Uluslararası Haber Kanalı Al Jazeera’nın, Kıbrıs sorunuyla ilgili bir anket yayımladığı ve anketten; iki toplumdan katılımcıların siyasi liderliklere güvenmediği sonucunun ortaya çıktığı haber verildi.

Politis gazetesi “Siyasi Liderliklere Güvensizlik… Al Jazeera’nın Araştırmasına göre Kıbrıslı Türkler ve Rumlar Bir Arada Yaşayabileceklerine İnanıyor” başlıklı haberinde, uluslararası haber kanalı Al Jazeera’nın, 15 Temmuz Faşist Yunan Darbesi ve 20 Temmuz Kıbrıs Barış Harekâtının 40’ıncı yıldönümü sebebiyle, iki toplumdan insanlarla yaptığı anketten, Kıbrıslıların siyasi liderliklere Kıbrıs sorununu çözebilecekleri konusunda güvensizlik ifade ettikleri sonucunun çıktığını yazdı.

Ankete katılanların, iki toplumun bir arada yaşayabileceğine inandıklarını kaydeden gazete, ankete katılan Rumların yüzde 58’si, Kıbrıslı Türklerin de yüzde 48’inin ise, Kıbrıs’ın kendileri yaşadığı sürece yeniden birleşeceğine inanmadıklarını ifade ettiklerini belirtti.

Gazete, anketin, her toplumdan 500 kişiyle gerçekleştirildiğini ve geçtiğimiz Cumartesi günü, 1974 yılının 40’ıncı yıldönümüyle ilgili bir dizi röportaj çerçevesinde, Al Jazeera’nın web sitesinde de yayımlandığını ifade etti.

“BİRLİKTE YAŞAYABİLİR”

Buna göre, iki toplumun 40 yıl sonra birlikte yaşayıp yaşayamayacağına dair bir soruya, Kıbrıslı Türklerin yüzde 52’sinin olumlu yanıt verdiğini ve 18–30 yaş aralığındaki gençlerde bu oranın yüzde 61’e çıktığını kaydeden gazete, Rumların ise yüzde 69’unun bu soruya olumlu yanıt verdiklerini ifade etti.

“ANAVATANLARIN MÜDAHALESİ”

Yunanistan ve Türkiye’nin Kıbrıs meselesindeki rolüyle ilgili olarak ise büyük bir mutabakat olduğunun vurgulanması gerektiğini yazan gazete, Rumların yalnızca yüzde 11, Kıbrıslı Türklerin de yalnızca yüzde 16’sının anavatanların (sürece) daha fazla katılımını istediğini aktardı.

Rumların yüzde 46’sı, Kıbrıslı Türklerin de yüzde 57’sinin, kararların Kıbrıslıların kendisi tarafından alınması gerektiğini düşündüğünü yazan gazete, Rumların yüzde 40’ı, Kıbrıslı Türklerin de yüzde 23’ünün ise Yunanistan ile Türkiye’nin “hiç karışmamasının daha iyi olacağını düşündüklerini” iletti.

“KIBRIS MÜZAKERELERİ”

Kıbrıs sorununun çözümü amacıyla şu an gerçekleştirilmekte olan müzakerelerin başarı umuduna sahip olup olmadığının sorulması üzerine, Rumların yüzde 74, Kıbrıslı Türklerin de yüzde 60’ının, bunların da geçmişteki çözüm çabaları gibi başarısız olacağı değerlendirmesinde bulunduklarını ifade eden gazete, Rumların yüzde 37’si, Kıbrıslı Türklerin de yüzde 39’unun ise müzakerelerin başarısızlığından emin olduklarını aktardı.

“FEDERASYON ÇÖZÜMÜ”

Gazete, Kıbrıs’ta bir federasyon çözümünün arzu edilip edilmediği sorusuna ise, Rumların yüzde 64’ünün “hayır”, Kıbrıslı Türklerin ise yüzde 75’inin “evet” dediğini haber verdi.

“BARIŞ GÜCÜ ADADA KALMALI MI?”

Gazete, Kıbrıs’taki BM Barış Gücünün (UNFICYP) adadaki varlığının sürüp sürmemesi konusunda ise, Rumların yüzde 80’inin bunun gerekli olduğunu düşündüğünün görüldüğünü, Kıbrıslı Türklerin ise sadece 52’sinin bununla hem fikir olduğunu ifade etti.

“DOĞAL GAZ KIBRIS SORUNUNUN ÇÖZÜMÜNE YARDIMCI OLACAK MI?”

Son olarak, iki taraftan da katılımcıların, doğal gazın Kıbrıs sorunu çözüm çabalarına yardımcı olup olamayacağı konusunda hemfikir göründüklerini aktaran gazete, Rumların yüzde 59’u, Kıbrıslı Türklerin de yüzde 50’sinin doğal gazın Kıbrıs sorununa yardımcı olacağını düşündüklerini ekledi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.