1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “ALACAKLAR TOPLANIRSA ZAM OLMAYABİLİR”
“ALACAKLAR TOPLANIRSA ZAM OLMAYABİLİR”

“ALACAKLAR TOPLANIRSA ZAM OLMAYABİLİR”

Kıb-Tek’in alacağı 250 milyon TL’yi aştı!

A+A-

Kıb-Tek’in kamu kurum ve kuruluşlarından alacağı 250 milyon TL’yi aştı. Kurum kamudaki alacaklarını tahsil etmekte güçlük çekerken “mali sıkıntı” gerekçesiyle zam yeniden gündemde.

Ceren Özbil

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu bir süreden beri elektrik tarifelerine zam yapmak için Bakanlar Kurulu’ndan onay talep ediyor. Kurulun perşembe günkü toplantısında konu yeniden gündeme geldi ancak onay çıkmadı. Bakanlar Kurulu zammın önüne geçilmesi için maliyeti daha yüksek olan kükürt oranı düşük yakıt ithalini de erteledi. Vatandaş ise endişeli. Peş peşe ortaya atılan zam söylentileri vatandaşları huzursuz etti. Elektriğe 5 ila 6 kuruş zam yapılacağı konuşuluyor. Kıb-Tek çalışanlarının örgütlü olduğu El-Sen’in yetkilileri “elektriğe zam yapılacağıyla ilgili henüz netleşen bir durum yok” diyerek zammın kesinleşmediğine dikkati çekerken, Türk Lirası’nın Dolar karşısında değer kaybetmesi nedeniyle kurumun mali zorluk yaşadığına da işaret ediyor.

Kamu alacakları tahsil edilemiyor…

Kıb-Tek’in sadece kamu kurum ve kuruşlarında yaklaşık 250 milyon TL alacağı var. Özellikle Lefkoşa, Mağusa ve Girne Belediyelerinden tahsil edilemeyen borçlar kurumu çıkmaza sürüklüyor. Bu borçlarla ilgili belediyelerin açtığı davaların mahkeme süreci devam edip, birçoğuyla ilgili ara emri kararı alınması nedeniyle Kıb-Tek bu borçlarında tahsil edemiyor.

Altay: Netleşen bir durum yok

El-Sen Genel Sekreteri Toprak Altay elektriğe zam yapılacağıyla ilgili henüz netleşen bir durum olmadığını açıkladı. Ancak akaryakıt fiyatlarının döviz üzerinden olması ve dövizinde artmasının kurumu etkilediğinden söz eden Altay, fiyat ayarlamasına gidilebileceğini anlattı.

“Alacaklar toplanırsa zam olmayabilir”

Altay, Kıb-Tek sadece kamu kuruluşu ve belediyelerden 250 milyon TL alacağı olduğunu hatırlattı ve bu borçların Kıb-Tek’e ödenmesi için hükümetin adım atması durumunda zam yapılmayabileceğini belirtti. El-Sen genel sekreteri Altay, “Eğer kamu kurum ve kuruluşları Kıb-Tek’e borcunu öder ya da bu konuda devlet bir düzenlemeye giderse zam yapılmayabilir” dedi.

“Özerkleştirme yapılacaksa da borçlar ödenmeli”

Altay, Kıb-Tek’in özerkleştirilmesinin tek başına çözüm olacak bir adım olmadığını ifade etti ve kurum özelleştirilecekse bile bu alacakların toplanması gerektiğini kaydetti. Hükümet yetkililerine bu soruna bir çözüm üretmeleri için çağrı yapan Altay, önceliğin bu olması gerektiğini savundu.

“Büyük belediyeler borcunu ödemiyor”

Lefkoşa, Gazimağusa ve Girne Belediyelerinin Kıb-Tek’e olan borcunu ödemeyi ertelemek için ara emri davası açıp, ara emri kararı alındığını kaydeden Altay, yargı da ara emri yönünde karar üretince kurumun zor duruma girdiğini belirtti. Altay, ayrıca ülkede bu tür davaların uzun sürdüğünü ve “İnsani olanaklar denilerek” borçların ödenmesinin ertelenebildiğinden söz etti. Belediyelerin durumunun ortada olduğunu kaydeden Altay, Kıb-Tek’in belediyelerden alacakların tahsis edilmesi için bir çözüm yolu aranmazsa Kıb-Tek’in tıpkı belediyeler gibi bir duruma düşeceğini hatırlattı. Altay bu konuda bir önlem alınmayınca kuruma bırakılan tek çarenin zam yapmak olduğunu söyledi.

“Kamusal borçlar ödenmiyor”

Altay, Kıb-Tek’in Maliye Bakanlığı ile yapılan mahsuplaşma sonucu 60 milyon TL alacağının çıktığını ve bunun 30 milyon TL’sinin ödenip gerisinin ödenmediğini söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

“30 milyon TL hala duruyor. Bu yasal faizleri ile birlikte 35 milyon ile 40 milyon TL arasında bir boyuta ulaştı. Bunun yanı sıra sağlık, sanayi ve turizm gibi alanlarda sübvanse ödenecekti. Elektriğin kilowatt’ı 39 kuruş ve kurumlardan 29 kuruş alınıp 10 kuruş devlet tarafından ödenecekti. Bunlarda yatırılmıyor. Bu miktar yaklaşık 20 milyon TL civarındadır.”

Havadis

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.