1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ALAGADİ'DE YENİ BİR KRİZ DAHA!
ALAGADİ'DE YENİ BİR KRİZ DAHA!

ALAGADİ'DE YENİ BİR KRİZ DAHA!

Alagadi'de tepkiler büyüyor

A+A-

 

Alagadi’de şimdi de büfe krizi

Sahilde kumsal alan üzerinde yapılan parselasyon çalışmaları ile inşa edilmek istenen büfe, tepkilere yol açtı

Alagadi Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde birinci sahilde yapılan parselasyon çalışmaları vatandaşlar ve bilim insanlarını endişeye soktu. Yetkililer, büfe yapımı konusunda herhangi bir iznin verilmediği konusunda ısrarlı.

Bölgede yapılaşma faaliyetlerinin hız kazandığı kaydedilirken, hali hazırda devam eden benzin istasyonu inşaatına bir de kumullar üzerinde yapılmak istenen büfenin eklendiği belirtildi.

Deniz kaplumbağalarının yumurtlama alanı olan kumsal alanların, birçok endemik bitki ve canlıya ev sahipliği yaptığını ifade eden uzmanlar, bölgede çok önemli bilimsel çalışmalar yapıldığını da söyledi.

Her yıl çok sayıda turist ve bilim insanının bölgeye geldiğini dile getiren uzmanlar, yapılaşmanın bölge turizmine fayda değil, çok büyük olumsuz etkileri olacağını vurguladı.

Çevre Koruma Dairesi Müdürü Hasibe Kusetoğlu, Özel Çevre Koruma Bölgesi olan Alagadi’nin Çevre Planı olduğunu ve bölgede otopark alanları ile tuvalet bulunduğunu söyledi.

İki yıl önce birinci sahil olarak bilinen yerde tuvalet inşa edildiği, ancak işletilemediğini kaydeden Kusetoğlu, “Bu tuvaletin ya kaldırılması ya da yanına büfe yapılması gerekiyordu. Bir büfe yapılacağına dair bilgi aldım. Bir yatırım yapılacağında bizden Ekolojik Etki Değerlendirme raporu alınır” diye konuştu.

Konunun takipçisi olacağını ifade eden Kusetoğlu, Turizm Bakanlığı ile de konu hakkında görüşeceğini belirtti.


Snape: Yapılaşma faaliyetleri kaygı verici

Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti Proje Sorumlusu Robin Snape, Alagadi bölgesinin Natura 2000 projesi kapsamında korunan ve Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmiş bir yer olduğundan yapılaşmaya izin verilmemesi gerektiğini söyledi.

Deniz kaplumbağalarının yumurtlama alanı olan kumulların birçok endemik bitki ve canlıya ev sahipliği yaptığını ifade eden Snape, çok önemli araştırma çalışmaları yapılan bu bölgeyi her yıl dünyanın birçok yerinden gelen turist ve bilim insanlarının ziyaret ettiğini vurguladı.

Bölgede yapılaşmaya izin verilmesi halinde turizmin zarar göreceğini belirten Snape, verilen izinlerin arkasının gelip bölgenin tahrip edilmesine imkan sağlanacağını dile getirdi.

Halen koruma alanı içerisinde bir de benzin istasyonu inşaatına devam edildiğini vurgulayan Robin Snape, bölgedeki yapılaşma faaliyetlerinin kaygı verici olduğunu kaydetti.

Aşıkoğlu ve Engin: İzin yok

Turizm Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, söz konusu bölgede büfe yapılmasına dair bir izinlendirme yapılmadığını kaydetti.

Daha önce inşa edilen tuvalet ve soyunma odalarının kullanılmaz hale geldiğini ifade eden Aşıkoğlu, “Buranın birilerine verilmesi konuşuldu, yapalım dendi ama öyle kaldı” dedi.

Esentepe Belediye Başkanı Cemali Engin, Alagadi bölgesinde büfe inşaatı için herhangi bir izin vermediklerini söyledi.

Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.