1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. ALDIRAN YOK
ALDIRAN YOK

ALDIRAN YOK

Yıldırım köyündeki vatandaşlar, Geçitkale ve Lefkoşa’ya giden ‘içler acısı’ yolun tamir edilmesini istiyor

A+A-

   Gazimağusa’ya bağlı Yıldırım köyü, Karpuz üretimiyle ünlü bir köy. Ülkenin en leziz karpuzları bu köyde yetişiyor.
   Köyde Güney’den göç eden 547 nüfus yaşam sürdürüyor. Köyün büyük çoğunluğu tarımla uğraşarak geçimini sağlıyor.
   Köylülerin ortak bir sıkıntısı var. Yıldırımlılar, Geçitkale ve Lefkoşa’ya kestirme gidilen yolun, bir an önce tamir edilmesini istiyor.
   Yolun ‘içler acısı’ durumda olduğunu ve kullanılmaz hale geldiğini anlatan Yıldırımlılar, yetkililerin köylerine gerekli ilgiyi göstermediğini de dile getiriyor.

Oy kullanmayacağız
   Yıldırım Muhtarı Osman Birşen, Geçitkale ve Yıldırım arasındaki yolun tamir edilmemesi durumda, tüm köyün ortak bir karar vererek seçime katılmayacağını ileri sürdü.
   “Yolumuz tamir edilmezse, oy yok” diye sert tepki gösteren Osman Birşen, “Yol kullanılmaz halde. Hayvanlar dahi yürüyemiyor. Trafiğe açılmasını istiyoruz” dedi.
   Köyün Yeniboğaziçi Belediyesi’ne bağlı olduğunu anlatan Muhtar Osman Birşen, belediye ile iyi ilişkiler içerisinde olduklarını belirterek, belediyenin köye karşı ilgisinden memnun olduklarını anlattı.
   Köye camii inşa edeceklerini de anlatan muhtar, elçilik katkısıyla inşa edilecek camiinin bir milyon TL’ye mal olacağını söyledi.

Ölüm çukuru
   Yıldırım dışındaki boş arazilerin, devlet izniyle havara elde etmek için derin çukurlar haline getirildiğini de kaydeden köylüler, adeta isyan ediyor.
   İzinli olanak n delik deşik edilen arazilerin, “ölüm çukurları” haline dönüştürüldüğünü ifade eden köylüler, bu duyarsızlığa son verilmesini istedi.
   Boş arazilerin talan edildiğini ifade eden köylüler, aylardır yapılan bu duyarsızlığa son verilmesini bekliyor. Yolların tamiri için havaranın köylerinden çıkarıldığını, ancak kendi yollarının bir türlü tamir edilmemesini de eleştiren köylüler, “Havara çıkartmak için dinamit patlatıyorlar. Evlerin temelleri çatladı. Önlem alan yok, ilgilenen yok” diye der yandı.

Köyümüz için çalışıyoruz
   Yıldırım Kadınlar Birliği As Başkanı Nursan Çubukçuoğlu, derneğin yapmış olduğu faaliyetlerle elde ettiği gelirlerden, köyü daha ileriye taşımak için çaba sarf ettiklerini anlattı.
   As Başkan Nursan Çubukçuoğlu, 4 yıl önce başlattıkları çocuk parkı projesini maddi olanaksızlıklar nedeniyle hala sonlandıramadıklarını belirterek, “Bugüne değin kendi çabamızla, 55 bin TL harcadık. 60 bin TL’ye daha ihtiyaç var” dedi.
   Köy kadın kursunun, folklor ekibinin birliğin binasında faaliyetlerini sürdürdüğünü kaydeden Nursan Çubukçuoğlu, köydeki kiliselerin bu yönde değerlendirilebileceğine vurgu yaptı.
   Kıbrıs’ın kültürünü anlatan nostaljik fotoğrafları bulunduğunu anlatan Nursan Çubukçuoğlu, bu fotoğrafları sergilemek istediklerini ancak uygun mekanları bulunmadığını da dile getirdi.

Ne dediler?...  Ne dediler?....

Kubilay Merttuna
   “Yıldırım’dan Geçitkale’ye ve Lefkoşa’ya gidilecek yol kullanılmaz halde. İlgililer ilgilenmiyor. Köye gelen turistler bu yolu kullanıyor. Biraz gittikten sonra geri dönüyorlar. Yol çukurlarla dolu. Bu yol acilen tamir edilmeli. Bir de bu ay, sokak aydınlatma ücretini hem KIB-TEK hem de belediye tahsil etti. Böyle rezalet olur mu? Ya kıbtek tahsil edecek bu parayı ya da belediye?”

Süleyman Erge
   “Geçitkale’ye gidilen yolun tamir edilmesini istiyorum. Başka sıkıntım yok. Ülke günden güne kötüye gidiyor. İnsanlar yalana dolana alıştı. Evimi kiraya verdim. Kiracı elektrik ve su faturalarını ödemeden gitti. Kira bedeli kadar borç bıraktı. Bu zamanda kimseye güven kalmadı. Kendi ciğerimizi kendi yağımızla kavuruyoruz. Kimseye ihtiyacımız yok.”

Bülent Kocabaş
   “Ülke insanının hali çok kötü. Köylü karpuz, börülce ekerek geçimini sağlar. Ben de üreticiydim, ama vazgeçtim. Zarar ziyanı çoktu. Emeğimin karşılığını alamıyordum. Köydeki tek sorunumuz, Geçitkale’ye gidilen yolun bozuk olması. İlgililer yolumuzu tamir etsin. Lefkoşa’ya ya da Geçitkale’ye gitmek için Akova’ya gitmeye bizi mecbur bırakmasınlar. Yolları tamir etmek için havarayı bizim köyden taşırlar bir yolu tamir etmezler.”

Hasan Suay
   “Emekliyim. Geçmişte çiftçilik yapardım. Ülkedeki sorunları saymakla bitiremeyiz. Hayat çok pahalı oldu. Geçim zorlaştı. Gelirimiz giderimizi karşılamıyor. Hayvancı, çiftçi, üretici perişan. Üretim günden güne düşüyor. Esnaf bir bir kepenk indiriyor. Böyle giderse, sonumuz ne olacak. Bu ülkede nasıl şartlarda yaşayacağız bilemiyorum?”

Mustafa Habeşoğlu
   “Köyümüz Yeniboğaziçi Belediyesi’ne bağlı. Köye yapılan temizlikten ve icraatlardan memnunuz. Ancak, ilgililer Lefkoşa’ya ve Geçitkale’ye gidilen yol bozuk. Delikli peynir gibi. At arabası bile gitmez. Tamir etsinler, köylünün sorunlarıyla ilgilensinler.”

Hasan Öncün
   “Yolumuz yıllardır tamir yüzü görmedi. Şimdi de kullanılmıyor. Tamir şart. Köyümüz karpuzuyla ünlü bir köy. Üretici dert küpü. Kabak karpuzu çıkınca, üretici perişan oldu. Neredeyse batakta. Devlet kabak karpuza yasak getirmeli. Mahsul tarlada kalıyor.  Birçok üretici üretimi bıraktı. Toptancılar ise ürünü beleş alsın ister, yazık. Düzenleme şart.”

KIBRIS

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.