1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. ALERJİSİ OLAN KAZA YAPIYOR!
ALERJİSİ OLAN KAZA YAPIYOR!

ALERJİSİ OLAN KAZA YAPIYOR!

Alerjik hastalıklar kaza yaptırabilir

A+A-

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Kokuludağ, alerji nedeniyle sık hapşırmanın trafikte kazalara neden olduğunu ve can güvenliğini tehdit ettiğini belirterek alerjik kişilerin polen mevsiminde araba kullanırken dikkatli olması gerektiğini bildirdi.

Ali Kokuludağ, alerjenlerin hastalıklara yol açan yabancı maddeler olduğunu, alerjen kişilerin bu maddelere tepki gösterdiğini, özellikle genetik eğilimi olan kişilerde alerjinin sıklıkla ortaya çıktığını belirtti. Gelişmişlik düzeyi yükseldikçe alerjen kişi sayısının da fazlalaştığını dile getiren Kokuludağ, "Devamlı korunma, çok steril ortamda yaşama, çok sık ilaca başvurma alerjik hastaların sayısında artışa neden olabiliyor" dedi.

Bazı alerjik hastalıkların çok ani geliştiğini ifade eden Ali Kokuludağ, alerjik olduğunu bilmeyen bir kişinin bal arısı sokmasından bir süre sonra hayatını kaybedebildiğini, bazen de alerjinin astıma dönüşebildiğini ve ölümcül bir boyut kazanabildiğini kaydetti.

Alerjinin araba kullanırken de ölümlere neden olabileceğine dikkati çeken Kokuludağ, şöyle konuştu:

"Trafikteyken alerji nedeniyle arka arkaya hapşırmalar arabanın yoldan çıkmasına neden oluyor, sürücünün dikkatini dağıtıyor. Alerjiye karşı kullanılan ilaçlar kişinin sersemlemesine yol açabiliyor. Görmesini olumsuz etkiliyor. Birçok faktör bir araya geldiğinde kazalara neden oluyor. Alerjik kişilerin polen mevsiminde araba kullanırken çok dikkat etmesi gerekiyor."

TRAFİKTE ALERJİYE KARŞI ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Alerji ve trafik güvenliği ilişkisinin yurt dışında araştırıldığını dile getiren Ali Kokuludağ, sürücüsü hapşıran bir aracın 60 kilometre hızla giderken 18 kilometre kontrolden çıktığının tespit edildiğini belirtti.

Can güvenliği için alerjik kişilerin trafikte bazı önlemler alabileceğini kaydeden Kokuludağ, şunları söyledi:

"Alerjisi olan kişilerin araba kullanırken pencere açmamasını, havalandırmayı çalıştırmamasını ve polen filtreli arabaları tercih etmesini öneriyoruz. Gerekirse sürücü arabasını kenara çekmeli ve bir süre dinlenmeli. Çünkü bazı insanlar dakikalarca hapşırıyor ve bu da birçok riske neden oluyor. Hastalar bize geldiğinde 'hapşırırken kırmızı ışıkta bekleyen araca çarptığını', 'şehir dışında arabanın kontrolünü bir süre kaybettiğini' anlatıyor."

Göz ve burundaki kaşıntı, sürekli burun akıntısı, uzun süreli soğuk algınlığının alerji belirtisi olduğunu kaydeden Kokuludağ, alerjiye karşı en etkili yöntemin immünoterapi adı verilen aşılama olduğunu sözlerine ekledi.

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.