1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ALEVİ KÜLTÜR DERNEĞİ, “AŞURE GÜNÜ”
ALEVİ KÜLTÜR DERNEĞİ, “AŞURE GÜNÜ”

ALEVİ KÜLTÜR DERNEĞİ, “AŞURE GÜNÜ”

Alevi Kültür Derneği, “Aşure Günü”

A+A-

AKINCI: “ÇÖZÜMÜN İÇERİĞİ VE İÇERİĞİN DAYANACAĞI ESASLI BİR TEMEL VAR. BU TEMEL ÇOK KÜLTÜRLÜLÜKTÜR”

SİBER: “AŞURE BİRLEŞME VE PAYLAŞIMIN SİMGESİDİR”

KALYONCU: “İNANÇLARIN ÖZGÜRCE İCRA EDİLMESİ BİZİM AÇIMIZDAN ÖNEMLİ BİR KONU”

DEDE ÖZER: “YASAL HAKLARI TALEP EDİYORUZ”

KAYA: “CEM EVİ VE İNANCIMIZIN YASAL STATÜYE KAVUŞTURULMASI EN BÜYÜK TALEBİMİZDİR”

Lefkoşa, 8 Kasım 15 (T.A.K): Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs’ta bulunacak çözümün temel prensiplerinden birinin çok kültürlülük olacağını söyledi.

KKTC Alevi Kültür Merkezi, “Aşure Günü” etkinliğini, bugün, henüz inşası tamamlanmamış Cihangir bölgesindeki Cem Evi ve Kültür Kompleksi’nde yaptı.

Etkinliğe Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile eşi Meral Akıncı, Başbakan Ömer Kalyoncu, İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy, Tarım Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali, Din İşleri Başkanı Talip Atalay ile Dede Ercan Kâzım Özer de katıldı.

Etkinliğe katılamayan Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber ise gün dolayısıyla mesaj gönderdi.
 
Etkinlik 680 yılında Kerbela’da şehit edilen imam ve o yolda şehit olanların anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Konuşmaların ardından semah gösterisi yer aldı, daha sonra aşure duası yapıldı. Sanatçı Erhan Toprak’ın konserinin ardından aşure dağıtıldı.

AKINCI

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı etkinlikte yaptığı konuşmada, Kıbrıs sorununa çözüm bulmak amacıyla devam eden müzakerelerde gelecek kuşaklara daha huzurlu bir gelecek bırakmak için çalıştıklarını, üzerinde mutabakata varılacak bir çözümün dayanacağı temelin de çok kültürlülük olacağını belirtti.

Akıncı, “Çözümün içeriği ve içeriğin dayanacağı esaslı bir temel var. Bu temel çok kültürlülüktür. Bu adada demokratik, çağdaş, modern bir ülke yaratacağız. Bu ülkenin temel prensiplerden biri çok kültürlülük olacaktır” dedi.

Varılacak çözümde kurucu devletlerin siyasi eşitliğe sahip olacağını ve bu devletlerde çoğulculuğun hakim olacağını belirten Akıncı, “Devletin kendisinin bir dini olmayacaktır. Bu devlet, laik bir devlet olacaktır. Devletlerin dini olmaz” dedi.

Yurttaşların dini ne olursa olsun devlet karşısında eşit muameleye tabii tutulduğunu, KKTC’deki tüm yurttaşların dini ne olursa olsun eşit olduğunu kaydeden Akıncı, “Ben burayı ibadethane olarak görüyorum derse ibadethane orasıdır, devlet ona hayır o değil, budur diyemez” dedi.

Etkinliğin, henüz tamamlanmamış olan Cem Evi ve Kültür Kompleksi’nde yapılmasıyla bir mesaj verildiğini, başlatılan çalışmaların yarım kalmaması gerektiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, “Herkes üzerine düşeni yapmalı” dedi.

KALYONCU

Başbakan Ömer Kalyoncu da konuşmasında, adalet, özgürlük ve demokrasinin vazgeçilmemesi gereken kavramlar olduğunu belirtti.

Kalyoncu, adaletin dağılımı konusunda devletlere önemli görevler düştüğünü, bu bağlamda inançların da önemli olduğunu kaydetti.

İnanç özgürlüğüne de değinen Kalyoncu, “İnançların özgürce icra edilmesi bizim açımızdan önemli bir konu” dedi.

Başbakan Kalyoncu, bireylerin, insan sevgisini sadece kendi cemiyetinde değil tüm insanlara karşı göstermesi gerektiğini de ifade etti.

SİBER

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber etkinlikte okunan mesajında, birlik ve beraberlik duygusunun inancın önemli bir bölümü olduğunu belirtti.

“Aşure Günü”nün önemine işaret eden Siber, “Aşure, birleşme ve paylaşımın simgesidir” dedi.

ÖZER

Dede Ercan Kâzım Özer de konuşmasında, Cumhurbaşkanı’nın dini özgürlük konusunda kullandığı ifadelerden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Özer, “devletin, inanç üzerinden elini çekmesi gerekir” ifadelerini dile getirdikleri zaman, kötü ve dinsizlikle suçlandıklarını kaydetti. Özer taleplerinin yasal hakların verilmesinden başka birşey olmadığını söyledi.

“Aşure Günü”nün Aleviler için ayrı bir önemi olduğunu kaydeden Özer, “12 İmam’a yapılan zulümden dolayı 12 gün oruç tuttuklarını” kaydetti.

KAYA

KKTC Alevi Kültür Merkezi Başkanı Metin Kaya da konuşmasında, “Aşure sevgidir, birliktir, beraberliktir, kardeşliktir, barıştır, hoşgörüdür, eşitliktir, kurtuluştur, eşitçe paylaşımdır” dedi.

Aleviler olarak haklarını talep ettiklerini kaydeden Kaya, “Cem Evi ve inancımızın yasal statüye kavuşturulması en büyük talebimizdir. KKTC’de Alevilerin inanç ve kültürlerini böyle zor şarlarda icra etmeleri bizleri çok derinden üzmektedir” dedi ve hükümetten sorunlarına çözüm bulmasını talep etti.

Bazı Avrupa Birliği ülkelerinde Aleviliğin ve Cem Evlerinin resmiyet kazandığını kaydeden Kaya, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) din ve vicdan özgürlüğünün güvence altına alındığını belirtti. Kaya, KKTC’de de yasaların AİHM ile uyumlu olması gerektiğini belirtti.

Kaya, Cem Evi ve Kültür Kompleksi inşaat çalışmalarının önceki hükümet döneminde verilen kaynakla yürütülmekte olduğunu kaydetti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.