1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ALİ ÇIRALI: “EKONOMİK YÖNDEN GÜÇLÜ OLURSAK PROBLEMLERİ AŞARIZ”
ALİ ÇIRALI: “EKONOMİK YÖNDEN GÜÇLÜ OLURSAK PROBLEMLERİ AŞARIZ”

ALİ ÇIRALI: “EKONOMİK YÖNDEN GÜÇLÜ OLURSAK PROBLEMLERİ AŞARIZ”

Atasoy ve beraberindeki heyet, ziyarette, KTSO Başkanı Ali Çıralı ile bazı yönetim kurulu üyeleriyle görüştü.

A+A-

ATASOY: “KUZEY KIBRIS’A YATIRIM İÇİN BÜROKRATİK ENGELLER KALKMALI”

ALİ ÇIRALI: “EKONOMİK YÖNDEN GÜÇLÜ OLURSAK PROBLEMLERİ AŞARIZ”

Kuzey Kıbrıs’ta yatırım ve işbirliği imkânlarını araştırmak üzere gelen, Türk-Sanayici İş Kadınları ve İşadamları Konfederasyonu ve Türkiye Konfederasyonlar Topluluğu Genel Başkanı Nezaket Emine Atasoy ile beraberindeki heyet Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nı (KTSO) ziyaret etti.

Atasoy ve beraberindeki heyet, ziyarette,  KTSO  Başkanı Ali Çıralı ile bazı yönetim kurulu üyeleriyle görüştü. Ziyarette, Atasoy’a eski Çalışma ve Sosyal Güvelik Bakanlardan Konfederasyonlar Topluluğu Genel Başkan Yardımcısı Şerife Ünverdi, Konfederasyonlar Topluluğu KKTC Temsilcisi milletvekili Afet Özcafer, Türkiye Gençlik Federasyonu Genel Başkanı Feridun Cevahiroğlu ve konfederasyonun bazı yönetim kurulu üyeleri eşlik etti.

Genel Başkan Nezaket Emine Atasoy ziyarette yaptığı konuşmada,  Kuzey Kıbrıs’ta yatırım ikliminin iyileştirilmesi gerektiğine işaret ederek, “Yatırımın cazip hale gelmesi için mevcut bürokratik engellerin kalkması gerekir” dedi.

Atasoy, dünyanın her yerinde Kuzey Kıbrıs’a uygulanan izolasyon ve ambargoların kaldırılması için lobicilik faaliyetlerini ağırlıklı olarak sürdürdüklerini ifade ederek, “Her dış temasta ilk konumuz Kuzey Kıbrıs oluyor. Rumların AB dönem başkanı olması daha da etkili lobicilik faaliyetleri yürütmelerine neden olmuştur. Ancak bizler de buna karşılık lobicilik faaliyetlerimizi artırarak sürdürüyoruz” ifadesini kullandı.

Nezaket Emine  Atasoy, bu bağlamada KTSO’na  güç ve işbirliği önerisinde bulundu.

ENGELLERİ AŞMAK İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞMALIYIZ”

Tekstilden kimyaya, otomotivden inşaata kadar birçok alanda faaliyet ve yatırımları bulunan Atasoylar Prestij A.Ş Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı da olan Nezaket Emine Atasoy, engelleri aşmak için sivil toplum örgütleriyle siyasilerin birlikteliğinin önemini vurgulayarak, “Hem devletler, hem de sivil toplum örgütleri birlikte hareket ederse zaman içinde tüm ambargo ve izolasyonlar ortadan kalkar. İş dünyasını hatta dünyadaki devlet adamlarını Kuzey Kıbrıs’a çekmek ev davet etmek gerekir. Yılmadan çalışırsak Kuzey Kıbrıs’ın mutlaka bağımsızlığına kavuşacaktır. Sizlerle birlikte çalışma arzusundayız” dedi.

Nezaket Emine Atasoy, Kuzey Kıbrıs’ın sağlık turizmi açısından uygun olduğunu ifade ederek şöyle dedi:

“Devletin yatırımın önündeki bürokratik engelleri kaldırması gerekir. Yatırımcı buradaki engellere takılıyor. Yatırım iklimi iyileştirilmeli. Bizler güç birliği yapmaya hazırız.

Atasoy belirli zamanlarda Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’tan işadamlarının bir araya gelerek Kuzey Kıbrıs menfaatleri doğrultusunda gerekirse hükümetlere baskı yapılabileceğini kaydetti.

ÇIRALI

KTSO Başkanı Ali Çıralı, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Güç ve işbirliği önerisinde bulunmanız bizleri son derece mutlu etmiştir. Sürdürülebilir bir ekonomik yapı içerisinde olduğumuz söylenemez. Eğer ekonomik yönden güçlü bir ülke olursak problemleri çok rahat aşarız” dedi.
Çıralı, ambargolar, izolasyonlar ve yasakların ekonomik gelişmenin önünde engel teşkil oluşturduğuna işaret ederek, , ülkede turizm ve eğitim alanında yatırımlar yapıldığını, bunun dışında ülkeye yatırımcı gelmediğini anlattı.

Kıbrıslı Türklerin üretebilme yeteneği olduğuna da değinen Ali Çıralı, “Fakat maalesef ürettiğimizi özellikle Türkiye’ye satma konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Türkiye pazarı beze çok fazla açık değildir. Hellim ihracatı konusunda sıkıntı yaşamıyoruz. Ancak diğer ürünlerde yabancı ülkelere uygulanan mevzuat duvarıyla karşılaşıyoruz. Türkiye’nin bizden mal alırken bizi bir ili gibi görerek işlem yapmasını istiyoruz” diye konuştu.

Çıralı konuşmasında ithalat ve ihracat rakamları konusunda bilgi vererek, ihracatın ithalatı karşılama rakamlarının düşüklüğüne dikkat çekti.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.