1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ALMANYA TÜRKİYE’NİN MÜZAKERE BAŞLIKLARININ AÇILMASI KONUSUNDA İRLANDA’YI UYARDI
ALMANYA TÜRKİYE’NİN MÜZAKERE BAŞLIKLARININ AÇILMASI KONUSUNDA İRLANDA’YI UYARDI

ALMANYA TÜRKİYE’NİN MÜZAKERE BAŞLIKLARININ AÇILMASI KONUSUNDA İRLANDA’YI UYARDI

RUM SİYASİ PARTİLER BAŞLIKLARIN AÇILMASINA KARŞI

A+A-

Almanya’nın, AB Dönem Başkanlığı’nı yürüten İrlanda’yı, Türkiye’nin AB müzakere başlıklarından biri olan “Bölgesel Politikalar” başlığının açılması konusunda “acele etmemesi” yönünde uyardığı iddia edildi.

Fileleftheros: “Türk Başlığı ‘Su Alıyor’” başlığı altında yer verdiği haberinde, Almanya’nın, Türkiye hükümetinin Taksim’deki gösteriler karşısında izlediği tutum sebebiyle söz konusu müzakere başlığının açılması konusunda yavaş davranılmasını istediği, bu görüşünü İrlanda’ya ilettiğini iddia etti.

Almanya’nın bu yöneliminin, söz konusu başlığın açılmasını öneren AB Komisyonu’nun planlarını bozabileceği yorumunda bulunan gazete, Türkiye’nin AB sürecini destekleyen İngiltere ve Komisyon’un, söz konusu başlığın açılması yönünde baskı yaptıklarını belirtti.

Gazete, AB Komisyonu Türkiye Masası Şefi Jean Christophe Filori’nin AB-Türkiye Karma Parlamento Komitesi toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin yeni müzakere başlıklarının açılmasının AB-Türkiye ilişkilerinin yeniden ısınmasını sağlayacağını söylediğini yazdı.

RUM AP MİLLETVEKİLLERİ’NDEN KAPALI BÖGE “MARAŞ” KOŞULU

Gazete ayrıca, Karma Parlamento Komitesi’nin ön hazırlık toplantısında hazır bulunan Rum AP milletvekillerinin, Türkiye’nin yeni müzakere başlıklarının açılması girişimlerine itiraz ettiklerini belirtti.

Habere göre, Rum AP Milletvekili Eleni Teoharus toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin “temel insan hakları ve adalet başlıklarının açılması durumunda bir sonraki gösterilerin Taksim’de değil Avrupa Parlamentosu ve Komisyonu binaları önünde olacağını” iddia etti.

Teoharus, müzakere başlıklarının açılabilmesi için Türkiye’nin kapalı bölge Maraş’ın iadesi gibi bir iyi niyet hareketinde bulunması gerektiğini savundu.

Bir diğer Rum AP Milletvekili Andigoni Papadopulu da, Türk hükümetine yönelik benzer eleştirilerde bulunarak, söz konusu başlıkların açılmasının Türkiye’deki demokratikleşmeye bir fayda sağlamayacağı iddiasında bulundu.

Filori ise, yeni müzakere başlıklarının açılmasının Türkiye-AB arasındaki ilişkilerin yeniden ısınmasını sağlayacağı görüşünü ortaya koyarken, Türkiye’nin “Çevre” başlığında üzerine düşenleri yerine getirmediğini öne sürdü.

Öte yandan Rum siyasi partileri de yaptıkları açıklamalarda Türkiye’nin yeni müzakere başlıklarının açılmasına karşı olduklarını duyurdular.

Habere göre EDEK ve EURO.KO partileri yaptıkları açıklamalarda, Türkiye’deki son olayların Türkiye’nin yeni müzakere başlıklarının açılmasına hazır olmadığını gösterdiğini savundular.

Simerini gazetesi ise, aynı toplantıda hazır bulunan Türkiye’nin AB Daimi Temsilcisi Selim Yenel’in konuşmasında, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Rum Yönetimi Başkanlığına seçilmiş olmasının “umut verici olduğunu” söylediğini yazdı.

“Anastasiadis’e Göz Kırptı” başlığı altında verdiği haberinde gazete, Yenel’in konuşmasında, Anastasiadis’in Annan Planı’na “evet” diyen tek Rum politikacı olduğunu belirterek “Anastasiadis’in seçilmesinden ötürü durumun çok daha umut verici olduğunu” söylediğini yazdı.

Gazete, Yenel’in bu sözleriyle Kıbrıs sorununun çözümü umutlarını Anastasiadis’in sırtına yüklediği yorumunda bulundu.

 

TAK

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.