1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ALMANYA'YA GİTMEK İÇİN YOLA ÇIKTILAR KIBRIS'A GELDİLER
ALMANYA'YA GİTMEK İÇİN YOLA ÇIKTILAR KIBRIS'A GELDİLER

ALMANYA'YA GİTMEK İÇİN YOLA ÇIKTILAR KIBRIS'A GELDİLER

Balıkçı teknesi içerisinde geldiler;

A+A-

Kıbrıs’a iki balıkçı teknesi içerisinde gelen ve İngiltere’nin Kıbrıs’taki Ağrotur Üssü’ne varan Suriyeli 114 mültecinin Almanya’ya gitmek üzere yola çıktıları belirtildi.

Politis gazetesi mültecilerin, dün kendileriyle yapılan görüşmelerde deniz seyahatlerinin hedefinin Kıbrıs değil Yunanistan olduğunu, oradan da kara yoluyla Almanya’ya gitme planları yaptıklarını anlattıklarını aktardı.

Habere göre mülteciler teknelerin birinde arıza olmasından dolayı Kıbrıs sahillerine yöneldiler.

“İngiltere ile görüş ayrılığı yok”

Öte yandan gazeteye göre Rum Dışişleri Bakanlığı Kriz Yönetimi Grubu Başkanı Omiros Mavromatis, konunun ele alınışı konusunda İngiltere ile aralarında bir görüş ayrılığı olmadığını belirtti.

Mültecilerin taleplerini kaydetme ve inceleme prosedürü tamamlanır tamamlanmaz, kriterle uygun olanların, yani siyasi iltica için talepte bulunmaya hakkı olanların Kokinotrimithia’yaki merkeze götürüleceğini söyleyen Mavromatis, dün mülakatların yarısının tamamlandığını belirtti.

Mavromatis, muhtemelen kaçak mülteci olarak varsayılacak geriye kalanlar konusunda ise ne yapılacağının henüz bilinmediğini belirtti.

“Biz 2003 yılında üzerinde anlaşmaya varılan Karşılıklı Anlayış Memorandumunu uyguluyoruz” diyen Mavromatis, İngiliz makamların, memorandumun maddelerine itiraz etmediğini söyledi.

Memoranduma göre İngiliz Üsleri topraklarına doğrudan ulaşan siyasi iltica başvurusunda bulunanların ele alınışıyla ilgili hukuki sorumluluğun İngiltere’ye ait olduğunu ve Güney Kıbrıs’ın istenmesi durumunda yardımda bulunduğunu kaydeden gazete, anlaşmada, İngiltere adına ve İngiliz Üsleri’nin tazminatı karşılığında iltica taleplerini inceleme yetkisinin Güney Kıbrıs yetkili makamlarına verilmesiyle ilgili bir maddenin bulunduğunu aktardı.

Öte yandan Haravgi gazetesinin “Siyasi İltica Talebinde Bulunanlar (Kıbrıs) Cumhuriyeti’nin Sorumluluğunda” başlığıyla aktarılan habere göre Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, insan kaçakçılarının, mültecileri, İngiltere’ye götürülecekleri düşüncesiyle kasıtlı olarak İngiliz Üsleri topraklarına gönderdiğine dair şüphelerin olduğundan söz etti.

Güney Kıbrıs ile İngiltere arasındaki anlaşmayı hatırlatarak, buna göre siyasi iltica talebinde bulunanların (sorumluluğunu) Güney Kıbrıs’ın üstlenmesi gerektiğini belirten Kasulidis, anlaşmaya saygı duyacaklarını söyledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.