1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ALO... PSİKOLOGLU BİR TAKSİ LÜTFEN
ALO... PSİKOLOGLU BİR TAKSİ LÜTFEN

ALO... PSİKOLOGLU BİR TAKSİ LÜTFEN

ALO... PSİKOLOGLU BİR TAKSİ LÜTFEN

A+A-

İsveç denince, mavi gözlü sarışınlar ülkesi gelir akla. Çok sakindirler. Ama kışın güneş ışığının olmadığı İsveç’te bu mavi gözlü, sarışın insanların içine kara bulutlar çöker. Şimdi bu kara bulutları dağıtmak için yepyeni bir yöntem geliştirildi. Hem de taksilerde...

İSVEÇ masmavi boncuk gözlü, saçları altın sarısı insanların ülkesi olarak bilinir. Ama aynı zamanda yazın güneşin hiç batmadığı, sadece kısa bir süreliğine saklandığı ama kışın hiç doğmadığı, gün ışığının şöyle bir göz kırpıp kaybolduğu ülkedir İsveç. Bütün gün geceyle gündüzü ayırt etmek zordur. Yazları cıvıl cıvıldır ama, kışın ışıksız yaşamak depresif yapar insanı. Taksi Stockholm çok ilginç, belki de dünyaya örnek olacak yepyeni bir yöntem geliştirdi.  Takside ücretsiz profesyonel psikolojik terapi.

HACI DEMİROL

Bu da, ilk olarak 25 yıldır Stockholm'de taksicilik yapan Hacı Demirol'un taksisinde uyfulanıyor. 6 yaşında Stockholm'e gelen Kululu Hacı Demirol'u arayıp buldum. Demirol zaten bir psikolog gibi.
Başladı anlatmaya: “Biz taksiciler burada en çok kış aylarında iş yaparız. Kışın hava karanlık, soğuk ve gridir. İnsanlar bir an evvel işe ya da eve giderek, dışarıdaki karanlık havadan hemen kurtulmak ister.” Böyle karanlık ve soğuk havada içini profesyonel birine dökmek isteyen müşteriler Taksi Stockholm'ü arayıp içinde psikoloğu olan bir taksi çağırıyor. Hem de ücretsiz. Yani müşteri taksimetrenin yazdığı taksi ücretini ödüyor sadece. Ekstra psikolog ücreti yok.

MARKO PAŞA...

Demirol devam ediyor: “Biz de zaten bir psikolog olduk. Arabaya binince insanlar  bir süre sonra açılır, tüm derdini döker. Bir nevi Marko Paşa’yız. Ama şimdi yeni bir hizmet başlattık. Aracımda bir psikologla dolaşıyorum. Müşteri arıyor ve psikologlu taksi isteyince, ben gidiyorum. Müşteri taksiye binip kapıyı kapatınca, başlıyor psikoloğa derdini dökmeye. Camlar zaten koyu renkli. Kimse görmüyor dışarıdan...” ‘Çok mu sorunlu burada insanlar’ diyorum...

ÇOK YALNIZLAR...

“Hem de çok” diyor ve devam ediyor: “İsveç'te insanlar çok yalnız. Bizde bir düğün olunca 500, 600 kişi gelir. Bunların düğünü en fazla 30 kişiliktir. İnsanlar kapı komşusunu tanımaz.
Özellikle yaşlı insanlar çok yalnız. Ölünce, mirasçılar çıkıp gelir. Bu yüzden insanların psikoloğa ihtiyacı var. Profesyonel yardıma. Kimi sevgilisinden ayrılmış, iki gözü iki çeşme. Kimi terkedilmiş. Kimi çocuklarını göremiyor. Kimi çok yakınını kaybetmiş. Kiminin ekonomik sorunu var. Bu yeni yöntem çok ilginç. Çünkü insanların vakti yok. Havaalanına ya da işe gidecek. Yolda giderken, psikoloğuyla da konuşarak zamandan kazanıyor. Taksiden indiğinde ise rahatlamış, yeniden kendini bulmuş görünüyor...”

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.