1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ALPARSLAN TÜRKEŞ'İN EVİ TEHLİKE SAÇIYOR
ALPARSLAN TÜRKEŞ'İN EVİ TEHLİKE SAÇIYOR

ALPARSLAN TÜRKEŞ'İN EVİ TEHLİKE SAÇIYOR

Başkent Lefkoşa’da Alparslan Türkeş’in dünyaya geldiği ev, yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya.

A+A-

Siyaset dünyasının önemli isimlerinden Kıbrıslı Türk Alparslan Türkeş’in dünyaya geldiği ve 8 yaşına kadar ikamet ettiği Lefkoşa’da Surlariçi bölgesindeki evi yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya.Ev, dış cepheden bakıldığında çok da yıpranmış gibi görünmese de içi adeta viraneyi andırıyor.Duvarların tamamının yüzeyi dökülmüş durumda olan evin, tahta merdivenleri de tehlike saçıyor.

Bir odadan diğer bir odaya oradan da bahçeye geçişi olan tarihi yapı, tadil edilmezse kısa zamanda tamamen yıkılacak gibi görünüyor.

Bölge halkı tedirgin
Türkeş ailesinin dikkatinden kaçtığı gibi yetkililerin de ilgisini çekmeyen tarihi yapı, yıkıldı, yıkılacak görüntüsü ile bölge sakinlerini oldukça tedirgin ediyor.
Bölge halkı, ayrıca gerek inşa tarihi bakımından gerekse manevi açıdan öneme sahip olan bu yapının tadil edilmesini istiyor.

Restore edilecek denildi, edilmedi
Tarihi Lüzinyan Evi Müzesi’nin hemen yanındaki Türkeş’in doğduğu bu ev, birkaç yıl önce bir çocuklu aileye kiralandı.

Geçtiğimiz yıllarda restore edileceği gerekçesi ile kiracılar apar topar çıkarıldı ancak eve yıllardır çivi bile çakılmadı.

Bölge sakinlerinden edinilen bilgiye göre, geçen yıl da lüks bir otomobil ile Türkeş’in doğduğu evin kapısına gelen birkaç kişi, beraberinde getirdiği Türk Bayrağını, KKTC bayrağını ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)’ni simgeleyen Üç Hilal bayrağını evin iç kısmındaki kapı üzerine astı.

Söz konusu tarihi yapıya, o günden sonra bir daha da kimseler uğramadı.

turkesev-001.jpg

Dış cepheden bakıldığında çok da ürkütücü görünmeyen tarihi yapı, iç kısımdaki tahribat nedeni ile yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya

Alparslan Türkeş kimdir?

turkes.jpg

Alparslan, 25 Kasım 1917 öğle vaktinde Koyunoğlu ailesinden Tuzlalı Ahmet Hamdi Bey ile Fatma Zehra Hanım’ın çocuğu Hüseyin Feyzullah olarak Lefkoşa’da Haydarpaşa Mahallesi Kirlizade Sokağı 13 numaralı evde dünyaya geldi.

3 Haziran 1933’te ailesiyle birlikte Lefkoşa’yı terk ederek Limasol’dan kalkan İtalyan bandralı “Viyana” gemisiyle İstanbul’a geldi.

Askeri kariyerinin başlaması
Alparslan Türkeş, 1933’te Lefkoşa doğumlu İzmit Milletvekili Hüseyin Sırrı Bellioğlu’nun yardımıyla Kuleli Askeri Lisesi’ne geçici olarak kaydoldu ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçince asli kaydı gerçekleşti.

1936’da Kuleli Askeri Lisesi’nden mezun olup 1938’de Harp Okulu’nu bitirdi. 1939’da piyade asteğmeni olarak atış okuluna girerek buradan teğmen rütbesiyle mezun oldu. Refik Yurtsever’in ablasının kızı Muzaffer ile 5 Eylül 1939’da nişanlandı ve 14 Ocak 1940’ta evlendi.

Bu sırada Gelibolu’daki 58. Piyade Alayı 5. Bölük Komutanlığı’na tayin edildi ve Balıkesir, Bandırma, Edincik, Erdek ve Marmara Adası’nda nöbet aldı.

1944’te üsteğmen rütbesindeyken Nihal Atsız ile birlikte “Irkçılık-Turancılık” davasından yargılandı ve 9 ay 10 gün Tophane Askeri Hapishanesi’nde kaldı. 1945 yılında Askeri Yargıtay kararıyla tahliye edildi ve 1947’de beraat etti.

Orduya tekrar döndü. 1955’te Harp Akademisi’ni bitirdi. Daha sonra ABD’ye gönderildi ve burada Amerikan Harp Akademisi’ni ve Piyade Okulu’nu bitirdi. 1955-1957 yılları arasında Washington’da NATO Daimi Komitesi’nde Türk Genelkurmayı temsil heyetinde görev yaptı. Aynı sırada uluslararası ekonomi eğitimi gördü. 1959’da Almanya’da Atom ve Nükleer Okulu’na gönderildi ve buradaki eğitiminden sonra albaylığa yükseldi ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı NATO Şube Müdürü olarak atandı.

Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi dönemi
Gökhan Evliyaoğlu’nun Adalet Partisi’ne katılma yolundaki teklifini reddeden Türkeş, milliyetçi çevreleri bir araya getirmek için 2 Mayıs 1963’te Türkiye Huzur ve Yükselme Derneği’ni kurdu. Darbe hazırlığı yapan Talat Aydemir - Fethi Gürcan ikilisiyle temas kurdu. Ancak Talat Aydemir’le anlaşamadı. Bunun üzerine darbeyi hükümete haber verdi. Kendisi de darbe girişimi nedeniyle yargılandı, ancak darbeyi hükümete duyurduğu için beraat etti. Alparslan Türkeş, sürgünde olduğu dönemde 14’lerden çoğu ile sık sık bir araya gelerek dönüşten sonraki stratejisini belirleyici toplantılar yapmıştı. Nitekim 31 Mart 1965’te, 14’lerden Dündar Taşer, Ahmet Er, Muzaffer Özdağ, Rıfat Baykal, Mustafa Kaplan gibi eski MBK üyeleri ile birlikte Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi - (CKMP)’ne girerek fiilen siyasi hayata atılmış oldu.

1965’te bu partinin başkanı oldu, uzun tartışmalardan sonra parti tüzüğünde 9 Işık Doktrini yer aldı. Türkeş, bu dönemde kendisini sevenler tarafından Başbuğ ilan edildi ve aynı yıl Ankara’dan milletvekili seçildi. 6-8 Şubat 1969’da Adana il kongresinde CKMP adı Milliyetçi Hareket Partisi ve terazi olan amblemi de üç hilal olarak değiştirildi. 1966 yılında Cumhurbaşkanlığı’na aday oldu ve Cevdet Sunay karşısında 11 oy alarak seçimi kaybetti. 1969 ve 1973 yıllarında Adana milletvekili olarak parlamentoya seçildi. 1974’te ilk eşi Muzaffer Türkeş’i kaybetti. Bundan iki yıl sonra 1976’da Seval Türkeş’le evlendi.

Ailesi ve ölümü
İlk evliliği, 1940 yılında, Muzaffer Hanım ileydi. Muzaffer Hanım 1974 yılında ölmüştür. Çocukları: Ayzit, Umay, Selcen, XXIII. Dönem Bursa Milletvekili Hamza Hamit Homriş ile evlidir. Sevenbige (Çağrı), Yıldırım Tuğrul, XXIII. ve XXIV. Dönem Ankara Milletvekili.
Türkeş’in ikinci evliliği, 1976 yılında, Seval Hanım ileydi. Çocukları: Ayyüce, Ahmet Kutalmış, XXIV. Dönem İstanbul Milletvekili.

Alparslan Türkeş, 4 Nisan 1997’de geçirdiği kalp krizi sonucu Ankara’da yaşama veda etti. Kabri, Ankara Beştepe’de bulunmaktadır.

Havadis

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.