1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ALS VE BELİRTİLERİ NEDİR?
ALS VE BELİRTİLERİ NEDİR?

ALS VE BELİRTİLERİ NEDİR?

Kıbrıs Türk Nörolojik Bilimler Derneği Sekreteri.. buz kovası meydan okuması (ice bucket challenge) kampanyasına katılanların, bağış da yapabileceğini hatırlatarak

A+A-

 

“ALS BEYİN VE OMURİLİĞİ TUTAN, KRONİK, İLERLEYİCİ, NÖROLOJİK BİR HASTALIK. HASTALARA TOPLUMUN DA DESTEK OLMASI LAZIM”

Kıbrıs Türk Nörolojik Bilimler Derneği Sekreteri, nöroloji uzmanı Dr. Sıla Usar İncirli, Amiyotrofik Lateral Skleroz (ALS) hastalığına dikkat çekmek için başlatılan buz kovası meydan okuması (ice bucket challenge) kampanyasına katılanların, bağış da yapabileceğini hatırlatarak destek olmak isteyenleri Kıbrıs Türk Multipl Skleroz Derneği’nin Kooperatif Merkez Bankası Gazimağusa şubesindeki hesabına bağış yapmaya çağırdı.

İncirli, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde şu anda takip edilen 10 ALS hastası bulunduğunu, geçmiş yıllarda tedavi gören bazı hastaların ise hayatını kaybettiğini açıkladı.

ALS hastalarının henüz bir derneği olmadığını belirten İncirli, bir dernek kurulana kadar Multipl Skleroz Derneği’nin ALS hastalarıyla dayanışma gösterdiğini kaydetti.

Dr. Sıla Usar İncirli, ALS hastaları için süren kampanyanın ciddi bir iş olduğunu, dünyada bu yolla iyi para toplandığını kaydederek, hastalara karşı sorumlulukların göz ardı edilmemesini istedi.

ALS NEDİR?

İncirli, son günlerde hastalığa dikkat çekmek ve hastalar için bağış toplamak amacıyla ABD’de başlatılan ve KKTC’de de yaygınlaşan “ice bucket challenge”le gündeme gelen ALS’nin, beyin ve omuriliği tutan, kronik, ilerleyici, nörolojik bir hastalık olduğunu; beyin sapı ve omurilikteki motor nöronların kaybıyla ortaya çıktığını anlattı.

Motor nöronlarının vücut hareketini kontrol eden hücreler olduğunu; motor sinir hücreleri kaybolduğunda konuşma, çiğneme, yutma, kol ve bacak hareketleri ve solunumun etkilenebildiğini kaydeden İncirli, ilk kez 1869’da tanımlanan hastalığın, 1969’da efsanevi beyzbol oyuncusu Lou Gehrig’e bu tanı konulmasıyla halk tarafından tanındığını,  ALS’nin ayrıca Lou Gehrig Hastalığı olarak da bilindiğini belirtti.

Dr. Sıla Usar İncirli, ALS’nin en sık 50-60 yaşlarında ve erkeklerde daha sık görüldüğünü; dünyanın her yerinde, her ırkta ve etnik kökende, her sosyoekonomik düzeyde insanın bu hastalığa yakalanabildiğini kaydetti.

SIKLIĞI 100 BİNDE 2

“ALS herkesin başına gelebilecek bir hastalıktır. Her yıl 100 bin kişide iki kişi hayatını ALS nedeni ile kaybetmektedir. Sıklığı her 100 bin kişide ikidir. Ülkemizde de benzer sıklıkta hastalık karşımıza çıkmaktadır. Bugün tedavi edilen on civarında hastamız vardır. Her yıl kaybettiğimiz hastalar olmaktadır” diyen İncirli, hastalığın ve hastaların yaşam sürelerinin farklı seyredebildiğini belirtti.

BELİRTİLER

İncirli, hastalığın belirtileriyle ilgili de şu bilgileri verdi:

“Hastalık sinsi başlangıçlıdır. Kolda veya bacakta ağrı olmaksızın güçsüzlük olur. Hasta düğmesini ilikleyemeyebilir. Veya yürürken ayağı takılmaya başlar. Dilde güçsüzlük, konuşma bozukluğu, yutma güçlüğü ile başlayan olgular da olabilmektedir. Kaslarda spazm, seyirme ve erime gelişir. İlerleyen zamanlarda solunum kasları da tutulabilir. Hastaların görmesi, işitmesi, koku alması, bilinci, idrar ve gaita kontrolü etkilenmemektedir.

Tanı ayrıntılı bir nörolojik muayene ve bazı testler yardımı ile konmaktadır. Kan testleri ve MR gibi görüntüleme tetkikleri ile ALS’yi taklit eden diğer hastalıklar dışlanmalıdır. Tanıda EMG dediğimiz sinir ileti ve iğne EMG testi çok yardımcı olmaktadır.

Tanı konduktan sonra hastalığın seyrini yavaşlatan Riluzol isimli ilaç önerilmektedir. Riluzol ilacı 1995 yılından beri kullanımdadır.

ALS hastalığının iki çeşidi vardır. Bunlardan biri hastaların %90’nını oluşturan herkeste görülebilen sporadik formdur. %10 ise ailesel olarak gördüğümüz genetik geçişli formdur. Ülkemizde her iki form da izlenmektedir.

Amacımız mümkün olduğunca hastanın ve ailesinin normal yaşamlarına devam etmelerini sağlamaktır. Bunun için ilaç tedavilerinin yanı sıra destekleyici tedavilerin de önemi büyüktür. Fizik tedavi, solunum egzersizler, evde bakım hizmetleri verilmelidir. ALS birlikte yaşanılması güç olan bir hastalıktır.”

“TOPLUMUN DA DESTEK OLMASI GEREKİR”

Kıbrıs Türk Nörolojik Bilimler Derneği Sekreteri, nöroloji uzmanı Dr Sıla Usar İncirli, ALS gibi kronik, ilerleyici hastalıklarla mücadelede sadece hastaların, ailelerin ve hekimlerin gücünün yeterli olmadığını; toplumun da hastalara destek olması gerektiğini vurguladı.

KKTC’de henüz ALS Derneği kurulmadığını ve kurulmasını dilediklerini belirten İncirli, ABD’de ice bucket challenge ile 70 milyon dolar toplandığını; hem maddi hem de sosyal desteklerin hastalar için büyük umut olduğunu kaydetti.

Hastalara yalnız olmadıkları mesajını vermek için buz kovası meydan okuması ile birlikte bağış da yapılabileceğini hatırlatan İncirli, destek olmak isteyenleri Kooperatif Merkez Bankası Gazimağusa Şubesi’ndeki Kıbrıs Türk Multipl Skleroz Derneği’nin 10-290-0000000011 numaralı hesabına bağışta bulunabileceklerini duyurdu.

Bağış için 05338628600 ve 05338634334 numaralı telefonlarda da bilgi alınabileceğini ifade eden Dr. Sıla Usar İncirli, ALS Derneği kurulana kadar onlarla dayanışma örneği gösteren Kıbrıs Türk Multipl Skleroz Derneği’ne teşekkür etti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.