1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ALT YAPI OLUŞTURULMALI
ALT YAPI OLUŞTURULMALI

ALT YAPI OLUŞTURULMALI

Arasta Çarşısı’nın yayalaştırılmasına günler kaldı. Yayalaştırmaya sıcak bakan bölge esnafı, alt yapı sorunlarının da giderilmesini istedi

A+A-

Lefkoşa Türk Belediyesi’nin girişimleri ile tarihi açıdan ülkenin en önemli bölgelerinden biri olan Arasta Çarşı’sı Kasım ayı sonu itibari ile yayalaştırılıyor. “Lefkoşa Surlariçi Yayalaştırma Projesi”, Arasta esnafından onay alıyor ancak esnaf park sorunu giderilmezse projenin işlerini sekteye uğratacağından korkuyor. Arasta esnafı, turistlerin rahat gezmesi, çarşıya düzen gelmesi açısından projenin olumlu katkısı olacağını söyledi. Esnaf, yayalaştırma ile beraber park sorununun giderilmesinin gerekliliğine vurgu yaptı. Esnaf, park sorununun çözümsüz kalmasının esnafı zor duruma sokacağını ifade etti.

MÜEZZİNOĞLU, “UZUN ZAMANDIR BEKLİYORDUK”
Asmaaltı ve Arasta Esnafı Derneği Başkanı Tanju Müezzinoğlu, uzun süreden beridir planlanan yayalaştırmanın ay sonu itibari ile hayata geçirileceğini söyledi. Tüm Arasta esnafının bu gelişmeden oldukça memnun olduğunu dile getiren Müezzinoğlu, “Tarihi bir mekân olan çarşının daha da güzelleştirilmesi ülkenin yararına olur” dedi. Arasta bölgesinde hırdavatçılık, mobilyacılık gibi küçük sanayi işletmelerinin olduğuna dikkati çeken Müezzinoğlu, bu işletmelerin turizm dokusuna sahip Arasta ’ya yakışmadığını ifade etti. Müezzinoğlu, “Buraya çoğunlukla turistler geliyor. Bu nedenle küçük çapta sanayi işletmeleri buraya yakışmıyor” şeklinde konuştu. Müezzinoğlu, yayalaştırmanın yanı sıra alt yapı sorunlarının da giderilmesi gerektiğine vurgu yaparak, park sorunu, çarşının bakımı, tabelaların yenilenmesi gibi eksikliklerin de giderilmesi gerektiğini söyledi.

SELVER KAYA, “ÖNCE PARK SORUNU ÇÖZÜLSÜN”
“Yayalaştırma konusuna olumlu bakıyorum. Çünkü çarşıya giren motosikletler neredeyse turistleri ezecek gibi oluyor. Ancak şunu unutmasınlar ki, buradaki tek sorun yayalaştırma değil başka sorunlar da vardır. En önemlisi park sorunu buranın kanayan yarasıdır. Onun dışında çöp sorunu, tuvaletlerin faaliyet dışı olması sorunların diğer kısmını oluşturmaktadır. Yayalaştırma park sorunu çözülmeden uygulanırsa esnafın işleri daha kapanacaktır. “

GÖKSEL DÜZGÜN, “DAHA ÖNCE BAŞARILAMADI”
“Bundan 5 yıl önce Lefkoşa Master Planı çerçevesinde büyük masraflarla yayalaştırma çalışması yapıldı. Birkaç günlük uygulamadan sonra sebebini bilmediğimiz bir şekilde uygulama ortadan kaldırıldı. Bütün işaretler, tabelalar, yol güzergâhları yapıldı maalesef harcanan paralar heba oldu. Arasta turizm bölgesi olduğu için gerekli düzenlemelerin yapılması şarttır. Ancak sadece yayalaştırmayla bu sağlanamaz, park yeri sorununun giderilmesi gerekmektedir.”

AHMET GÜLEÇ, “DİĞER SORUNLAR DA ÇÖZÜLSÜN”
“Yayalaştırma düşüncesi güzel bir fikir fakat gerekli önlemler alındığı takdirde esnafa zararı dokunmaz. Arasta bölgesi tarihi ve turistik bir yer ancak buraya gerekli özen gösterilmiyor. Yayalaştırma yapılmadan önce park sorunu çözülmelidir. Sorunlar çözülmeden yayalaştırma uygulaması esnafı olumsuz etkileyecektir.”

Star Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.