1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ALTI YIL ÖNCE BİR KAZA SONUCU ELİNİ DE KAYBETTİ
ALTI YIL ÖNCE BİR KAZA SONUCU ELİNİ DE KAYBETTİ

ALTI YIL ÖNCE BİR KAZA SONUCU ELİNİ DE KAYBETTİ

Doğuştan zihinsel engelli olan ve altı yıl önce talihsiz bir kaza geçiren H.B’nin tedavisi için çalmadık kapı bırakmayan ailesi, kendilerine yardım edilmesini bekliyor

A+A-

Güzelyurt’ta bağlı Çamlıbel köyünde yaşayan H.B, bu ülkedeki 5 bin 498 engelli vatandaşlardan sadece biri. Doğuştan zihinsel engelli olan H.B, altı yıl önce bir kaza sonucu elini de kaybetti. Ailesi ve yakınları, tedavinin ardından H.B’yeprotez el taktırmak için uğraş vermeye başladı. Ancak uzun süren uğraşlara rağmen, H.B’yeprotez el temin edilemedi.Yakınları, elini kaybettikten sonra durumu daha da kötüye giden H.B’ye yardım edilmesini talep etti. Öte yandan H.B’nin yaşadığı sağlık sorunları ile maddi sorunlar sadece onun hayatının acı gerçeği değil. KKTC’de yaşayan engelli vatandaşlar birçok sorunla mücadele etmek zorunda kalıyor.

Gelişmiş ülkelerde engelliler için sağlanan imkânların hiçbiri KKTC’de bulunmuyor.Kuzey Kıbrıs’ta kayıtlı 5 bin 498 engelli vatandaş olduğunu, bunların bin 320’sini 18 yaş altı çocukların oluşturduğunu söyleyen Kıbrıs Türk Ortopedikler Derneği Başkanı Sedat Hacımehmet, Kuzey Kıbrıs’ta engelliler için tek yapılan çalışmanın Sosyal Hizmetler tarafından maaşa bağlanmak olduğunu ifade etti.

DOĞUŞTAN ENGELE KAZA DA EKLENDİ: Doğuştan zihinsel engelli olan H.B’nin altı yıl önce geçirdiği kaza elsiz kalmasına da neden oldu. Kazada vücudunun birçok yerinden yaralanan H.B, uzun yıllar süren tedavinin ardından sağlığına kavuştu. Ancak elini kaybetmeyi kabullenmeyen H.B ailesine ve yakınlarına sürekli olarak “El” istediğini söylüyor.

“EL”İNİ GERİ İSTİYOR: H,B’nin yeterince farkında olmasa dahi elinin olmayışını sorgulaması ailesinin harekete geçirdi. Ailesi, H.B’ye protez el temin etmek için yetkililerin kapısını çaldı. Ancak uzun süren uğraşlara rağmen, H.B’yeprotez el temin edilemedi. Yakınları, Sağlık Bakanlığı’nın protez el için onay vermesine rağmen, sağlık kurulunun kendilerini beklettiğini iddia etti. Yakınları, elini kaybettikten sonra durumu daha da kötüye giden H.B’ye yardım edilmesini talep etti.

YAKINLARI YARDIM BEKLİYOR: Öte yandan yakınları, engelli vatandaşlara devlet tarafından bağlanan aylık paranın yeterli olmadığını öne sürdü. Verilen parayla geçinmeye çalışan engellilerin birçok sorunla karşılaştığını belirten yakınları, hem H.B’ye hem de diğer engellilere daha fazla yardım edilmesini istedi.

O YALNIZ DEĞİL, BİNLERCE KİŞİ ZORU YAŞIYOR: Öte yandan H.B’nin yaşadığı sağlık sorunları ile maddi sorunlar sadece onun hayatının acı gerçeği değil. KKTC’de yaşayan engelli vatandaşlar birçok sorunla mücadele etmek zorunda kalıyor.Gelişmiş ülkelerde engelliler için sağlanan imkânların hiçbiri KKTC’de bulunmuyor.Kuzey Kıbrıs’ta kayıtlı 5 bin 498 engelli vatandaş olduğunu, bunların bin 320’sini 18 yaş altı çocukların oluşturduğunu söyleyen Kıbrıs Türk Ortopedikler Derneği Başkanı Sedat Hacımehmet, Kuzey Kıbrıs’ta engelliler için tek yapılan çalışmanın Sosyal Hizmetler tarafından maaşa bağlanmak olduğunu ifade etti. Ülkede kayıt altında olmayan ancak dernek tarafından tespit edilen bin 500 engelli daha olduğunu belirten Hacımehmet, oysaki gelişmiş ülkelerde engellere yönelik uygulamaların KKTC’de de olması gerektiğini dile getirdi.

BUNLAR MUTLAKA OLMALI: Hacımehmet,engelliler için ihtiyaç duyulan uygulamaları ise şöyle sıraladı: Ülkemizde özel eğitim veren okulların sayısı arttırılmalıdır. Özel eğitim veren öğretmen sayısı az olduğundan bu sayıyı yükseltmek için çalışmalar yapılmalıdır. Engelli çocuk sahibi olan ailelere yönelik psikoterapi merkezi açılmalıdır. Aileler tedavi için engelli çocukları ile birlikte Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne gitmek zorunda bırakılmaktadır. Bu nedenle psikoterapi merkezi ailelerin ruh sağlığı için çok önemlidir.Eğitilebilir engellilerimiz için özel müfredat çıkarılmalı, okullarda kaynaştırma sınıfları oluşturulmalıdır. Özel eğitim alanların haftada 3 kez normal çocuklarla aynı sınıfta ders görmesi sağlanmalıdır.18 yaşını geçtikten sonra aldığı eğitime rağmen başarılı olamayanlar için yaşam evleri kurulmalı ve bu çocukların yaşam evleri içerisinde atölye faaliyetleri yapması sağlanmalıdır.

ALT YAPI HAZIRLANMALI: Engelli kişilerin sosyal hayat içerisinde yaşamsal faaliyetler sürdürmekte zorlandıklarını vurgulayan Hacımehmet,“Ortopedik özürlülerulaşım, dolaşım özgürlüğüne sahip olmalıdır. Ülkemizin fiziki alt yapısı, kamu binaları da olmak üzere gerekli alt yapı çalışmaları devlet ve belediyeler tarafından yapılmalıdır” dedi.

SUÇ İŞLEDİLER: KKTC yasalarında her iş yerinin bir engelli vatandaş çalıştırma zorunluluğu olduğunu belirten Hacımehmet, bir önceki hükümet Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı İrsen Küçük’ün 2012 yılında 50 kişiye istihdam sözü verdiğini ancak bu sözün 2013 yılına atıldığını ve kurultay döneminde engelli vatandaşların unutulduğunu söyledi. Hacımehmet, “50 istihdam söz vermelerine rağmen yapmadılar. Kurultay uğruna 800 kişiyi iş aldılar ama bizi unuttular. Bu bir suçtur. Yasalarda her işi yeri bir engelli çalıştırmak zorundadır. Ancak bizim mücadele edecek gücümüz yoktur, onları Allaha havale ediyoruz” şeklinde konuştu.

Star Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.