1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. ALTIN ALACAKLARA KRİTİK UYARI!
ALTIN ALACAKLARA KRİTİK UYARI!

ALTIN ALACAKLARA KRİTİK UYARI!

Altın yatırımı yapacaklara uyarı!

A+A-

Yatırımcısına mayıs kapanışına göre yüzde 5'in üzerinde kazandıran altının, ünlü piyasa spekülatörlerinin tekrar odağına girdiği belirtiliyor.

 
Geçen hafta 1.316 dolar ile 14 Ağustos 2014’ten bu yana en yüksek seviyesini gören altının ons fiyatı, 1.275-1.300 dolar aralığında dalgalı bir seyir izliyor.
 
 
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan, altın talebini etkileyen unsurların başında enflasyonda artış ve güvenli liman arayışına itecek kriz beklentisinin geldiğini, uzun vadede potansiyel oluşturduğu düşünülen düşük fiyatların da alım iştahını tetikleyebileceğini söyledi.
 
Özellikle düşük ya da negatif faiz oranlarının, uzun vade bekleyebilecek yatırımcılar için daha iyi bir zemin oluşturduğunu ifade eden Doğan, şunları kaydetti:
"Spekülatörler altın fiyatlarındaki hareketliliğin ardından tekrar devrede. Soros'un son dönemdeki altın alımlarının nedeninin enflasyondaki artış trendi olmadığı ortada. O halde geriye ya güvenli liman talebi ya da uzun vadeli bir yatırım stratejisi olduğu kalıyor. Soros gibi bir yatırım gurusunun, her iki düşünceyle de alım yapmış olabileceği bir gerçek. Eğer Soros'un alımları uzun vadeli bir yatırım stratejisine dayanıyorsa, Soros'un alımlarına bel bağlayan kısa vadeli yatırımcılar istediğini bulamayabilir. Tahminimiz, 1.000 dolar civarında şekillenen üretim maliyetlerini göz önünde bulundurunca Soros'un bu alımlarının zamana yayılabileceği ve uzun vadeli bir strateji olma ihtimalinin yüksek olduğu yönünde. Altın için kısa vadede yükselişin uzun vadeli bir trende dönüşmesi için bir neden görmüyoruz. Bu nedenle kısa ve orta vade düşünenler için özellikle 1.300 dolara yakın fiyatların iyi bir yatırım fırsatı sunmadığını düşünüyoruz."
 
ALTIN GÜVENLİ LİMAN OLMA ÖZELLİĞİNİ KAYBEDİYOR
 
Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Stratejik Düşünce Enstitüsü Ekonomi Danışmanı Dr. M. Levent Yılmaz da 2008 küresel finansal krizi sonrası ekonomi felsefesinde ciddi dönüşüm yaşandığını ifade ederek, altın ve petrol gibi emtiaları değerlendirirken çok düşülen hatalardan birinin 2008 öncesi korelasyonları kullanmak olduğunu, bunun hem akademisyenleri hem de piyasa analistlerini zorladığını ve yanılttığını söyledi.
 
Altının ons fiyatının 1.900 dolarlara kadar çıktığını, bu seviyeden sonra sürekli düştüğünü ve bir dönem 1.000 doların altını gördüğünü ifade eden Yılmaz, "Tüm bu gelişmeler, altının güvenli liman özelliğini kaybettiğini gösteriyor." dedi.
Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.