1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 'ALTIN VİZE' KAVGASI!
'ALTIN VİZE' KAVGASI!

'ALTIN VİZE' KAVGASI!

10 yılda 3 bin 381 yabancıya vatandaşlık...

A+A-

Rum Yönetimi son 10 yılda 3 bin 381 yabancıya vatandaşlık vermekle suçlanıyor

Güney Kıbrıs’a yatırımda bulunan yabancı uyruklulara “Kıbrıs” vatandaşlığı verilmesine ilişkin tartışmalar devam ediyor. Alithia gazetesi, “Vatandaşlıklar Konusunda Kıbrıs Aleyhinde Yeni Suçlamalar” başlığıyla ilk sayfadan yayımladığı haberinde, Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün “altın vize” programlarını, “kötüye kullanıma açık” olarak nitelendirdiğini aktardı.

Rum Meclisi’ne konuyla ilgili yeni veriler sunulduğunu da kaydeden gazete, 2008’den bugüne kadar yabancı uyruklulara verilen 3 bin 381 vatandaşlıktan bin 666’sının, Rus vatandaşlarına yönelik olduğunu yazdı.

Gazete “Vatandaşlıkların Yarısı Ruslara” başlığıyla iç sayfadan geniş yer ayırdığı haberinde, verilen tüm vatandaşlıklardan 45’inin ise yabancı yatırımcılara ilişkin planla alakalı olmadığını belirtti.

2008’den 2018 yılına kadar 866 Rus iş adamı ve yatırımcıya, istisnai olarak vatandaşlık verildiğini, dolayısıyla 800 “Kıbrıs” vatandaşlığının da otomatik olarak bunların ailelerine verildiğini kaydeden gazete, Rum İçişleri Bakanlığı’nın elindeki verilere göre, Rum Yönetimi’nin 2008’den bugüne kadar yabancılara verdiği vatandaşlıkların yarısının Rus kökenli yatırımcılarla alakalı olduğunu yineledi.

Rum ekonomisine son yıllarda büyük gelir getiren ikinci grubun ise Çin olduğunu yazan gazete, Çin’den 270, Ukrayna’dan 91, Beyaz Rusya’dan 59, Lübnan’dan 50 ve İsrail’den de 44 iş adamına vatandaşlık verildiğini belirtti.

 

Detayları açıklandı

Toplamda, 67 farklı ülkeden yatırımcıya ve genel olarak 3 bin 381 kişiye “Kıbrıs” vatandaşlığı verildiğini yazan gazete, 1685 yatırımcı ile bunların ailelerinden 1651 kişinin de istisnai vatandaşlık aldığını bildirdi.

Gazete buna paralel olarak, 2017 yılında, aralarında Türk uyruklu bir kişinin de bulunduğu 23 kişiye ve 22 sporcuya da, kamu çıkarları sebebiyle, Bakanlar Kurulu kararıyla vatandaşlık verildiğini ekledi.

1 Haziran 2013 ile 30 Eylül 2017 tarihleri arasında 49 vatandaşlık başvurusunun ise reddedildiğini yazan gazete, temel reddedilme sebeplerinin, aile kriterlerinin yerine getirilmemesi olduğunu belirtti.

Gazete, Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün, Güney Kıbrıs’ın 2014 yılından bugüne kadar “altın vize” programlarından 4,8 milyar Euro kazandığını, bununla birlikte halkın ve vatandaşların bu paraların nereden geldiğini bilmeleri gerektiğine dair açıklamasına da yer ayırdı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.