1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. ALTINI OLANLAR DİKKAT!
ALTINI OLANLAR DİKKAT!

ALTINI OLANLAR DİKKAT!

Altın fitayları...

A+A-

Altın fiyatları dalgalı kur özelliğine devam ediyor. Yılbaşından itibaren yakaladığı ivmeyi Ocay ayı ortalarına kadar sürdürerek 151 lira seviyelerini günü altın fiyatları bu hafta ortasında ise 143 lira bandına kadar geriledi. Dün sabah piyasaların açılması ile yavaş yavaş toparlanmaya başlayan altın fiyatları şu sıralarda 146 liradan işlem görüyor. İşte en güncel altın fiyatları...

adsiz-058.png

Altının gramı 146 liranın üzerinde
 
Altının gram fiyatı, 2 günlük yükselişin ardından bugün 146,35 liradan işlem görüyor. Kapalıçarşı`da çeyrek altın 239 liradan, Cumhuriyet altını da 975 liradan satılıyor.
 
Dün gün boyu yükseliş eğilimden hareket eden gram altın, yüzde 0,7 değer kazanarak yükselişini ikinci işlem gününe taşıdı ve günü 146 liradan  tamamladı.
 
Altının gram fiyatı, bugün Asya piyasalarında 146,3 lirayı görmesinin  ardından düşüşe geçerek saat 10.45 itibarıyla yüzde 0,2 azalışla 145,6 liradan  işlem görüyor. Aynı dakikalarda Kapalıçarşı'da çeyrek altın 239 liradan, Cumhuriyet altını da 975 liradan satılıyor.
 
Altına olan ilgi patladı!
 
Kırgızistan Merkez Bankası Başkanı Tolkunbek Abdygulov, her vatandaşın 100 gram altına sahip olması için çalıştıklarını söylerken İngiltere Kraliyet Darphanesi Başkanı "İngilizlerin talebi arttı. Altına erişimi kolaylaştırmak için çalışıyoruz" dedi.
 
Kırgızistan Merkez Bankası Başkanı Tolkunbek Abdygulov, her vatandaşın 100 gram altına sahip olmasının en büyük hayali olduğunu söyledi.
 
Bloomberg'e konuşan Tolkunbek Abdygulov, merkez bankasının halka 140 kg altın satış yaptığını belirterek, "Altın uzun süre saklanabilir ve fiyat dalgalanmaları yaşansa da tasarruf değerini kaybetmez. Tasarruf olarak büyük baş hayvana yatırım yapan bazı vatandaşların tercihlerini altına yöneltmek istiyorum. Bu hayalimi gerçeğe dönüştürmek için çalışacağım" dedi.
 
Altın, Kırgızistan ihracatından önemli paya sahip durumda. 6 milyon nüfuslu Kırgizistan'da her bir vatandaşın 100 gram altına sahip olması halinde toplam altın tasarrufu 600 tona ulaşacak.  Bu rakam ülkenin yıllık altın üretimin miktarının 30 katına eşit.
 
Altına olan ilgili sadece Kırgiztan'la sınırlı değil. İngiltere Kraliyet Darphanesi Başkanı  Adam Lawrence, Donald Trump'ın ABD Başkanı olması ve yaptığı açıklamalar, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılacak olmasının (Brexit) İngiltere vatandaşlarının da altına yönelmesine neden olduğunu söyledi.
 
Adam Lawrence, "Altın güvenli bir liman olarak görülüyor. Bizim de yapmaya çalıştığımız vatandaşların altına olan erişimi kolaylaştırmak ve onların altına olan yatırımlarının önünü açmak" dedi.
 
Sahte Altın Nasıl Anlaşılır?

Yatırım amaçlı satın alınan ya da düğün, doğum gibi törenlerde ve özel günlerde hediye olarak verilen altının sahte olup olmadığı önemli bir konudur. Bunu anlamak için en güvenilir yöntem sertifikalı bir kuyumcuya götürüp sormaktır. Bunun dışında yapılacak bazı testler ile altının gerçek olup olmadığı anlaşılabilir.

Altın incelenerek üzerinde resmi bir damga olup olmadığına bakılır. Atatürk resmi ve TC yazısı bu tür işaretlerdendir. Orjinal bir altında bulunan Atatürk resmi detaylı bir şekilde incelenir. Üzerinde Atatürk resmi bulunmayan, bilezik gibi takılarda ise mutlaka altının kaç ayar olduğunu gösteren damgalar vardır. Bu damgalar incelenir.

Damgalarda ve işaretlerde döküm hatası varsa damgalar orjinali ile karşılaştırıldığında farklı görünüyorsa altın sahte olabilir. Bunun için bir büyüteç kullanılabilir. Bu yöntemin güvenilirliği azdır. Çünkü işaretler aşınmalardan dolayı silinmiş olabilir. Renk farklılıklarına bakılır. Altın sahte ise sürtünen kenar bölgelerde renk atar. Orijinal bir altın sürtünmelerden etkilenmez.

Bunun dışında geleneksel yöntemlerden olan altın ısırma sahteliği anlama yöntemlerindendir. Altına dişlerle bir basınç uyguladığında eğer altın gerçek ise dişlerin altında iz bırakmış olması gerekir.

Altından daha yoğun olan metal sayısı azdır. Altının yoğunluğunu ölçmek, sahte olup olmadığı konusunda fikir verebilir. Ancak yoğunluk testi yapılırken altının üzerinde süs amaçlı kullanılan hiçbir taş bulunmamalıdır. Altının yoğunluğunu hesaplamak için kütlesi ve hacmi bilinmelidir. Kütlesi hassas bir tartı ile hesaplanır. Hacmini hesaplamak için dereceli bir kap kullanılır. Kaba su doldurulur. Altın içine atıldığında suyu ne kadar yükselttiğine bakılarak hacim bulunur. Kütle hacim değerine bölünür. Sonuç g/ml cinsinden bulunur. Saf altının yoğunluğu 19,3 g/ml’dir. Sonuç bu değere ne kadar yakınsa altın o kadar saftır.

Altın seramik bir tabağa sürtülebilir. Seramikte oluşan çizgi siyah ise altın gerçek değildir. Eğer çizgi altın renginde ise altın orijinaldir.

Bunun dışında evde uygulanması zor olan ve bazı riskler içeren nitrik asit yöntemi kullanılabilir. Bunun için çelik bir kap kullanılır. Üzerine nitrik asit damlatılan altın, herhangi bir reaksiyon göstermiyor ise gerçektir. Sonuçta gösterdiği reaksiyonlarla altının yeşil, sarı veya süt rengi olmasına bakılarak sahteliği, hangi metalden yapıldığı sonuçlarına varılabilir.

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.