1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. “ALZHEİMER YAYGINLAŞIYOR"
“ALZHEİMER YAYGINLAŞIYOR"

“ALZHEİMER YAYGINLAŞIYOR"

Unutkanlık ve davranış değişiklikleriyle belirginlik gösteren alzheimerın Türkiye'de giderek yaygınlaştığı bildirildi.

A+A-

UNUTKANLIK VE DAVRANIŞ DEĞİŞİKLİKLERİYLE BELİRGİNLİK GÖSTEREN ALZHEİMERIN TÜRKİYE'DE GİDEREK YAYGINLAŞTIĞI BİLDİRİLDİ

ESKİŞEHİR ALZHEİMER DERNEĞİ BAŞKANI PROF. DR. ÖZBABALIK: "ALZHEİMER, GÜNÜN HASTALIĞI OLMAKLA BERABER ÖZELLİKLE 2040-2050 YILLARINDA ÇOK DAHA TELAFFUZ EDECEĞİMİZ BİR HASTALIK OLACAK"

”ÇAĞIN HASTALIĞI OLDU. ÖZELLİKLE HİNDİSTAN, TÜRKİYE, ÇİN VE ABD, BU HASTALIKTA BAŞI ÇEKECEK ÜLKELER"

Unutkanlık ve davranış değişiklikleriyle belirginlik gösteren alzheimerın Türkiye'de giderek yaygınlaştığı bildirildi.
Eskişehir Alzheimer Derneği Başkanı ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Demet Özbabalık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyadaki ortalama yaşam süresinin uzamasıyla alzheimer gibi hastalıkların sık görülmeye başlandığını söyledi.

Türkiye'de yaklaşık 1 milyon alzheimer hastasının bulunduğunu ancak bunlardan sadece 400 bin hastanın bilindiğini anlatan Prof. Dr. Özbabalık, Türkiye'nin 2050 yılında alzheimer barındıran 4'üncü büyük ülkesi olacağını savundu.

Prof. Dr. Özbabalık, 2009 yılındaki çalışmada 55 yaş üzerindeki popülasyonda yüzde 8.3'lük demans (düşünce bozukluğu) saptadıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Bu, hiç az bir rakam değil. Şu an biz bu hastaların ne kadarını tanıyoruz. Ne kadarı tedavi altında, onu bilmek de çok zor. Alzheimer, bu günün hastalığı olmakla beraber özellikle 2040-2050 yıllarında çok daha telaffuz edeceğimiz bir hastalık olacak. Alzheimer, çağın hastalığı oldu. Özellikle Hindistan, Türkiye, Çin ve ABD, bu hastalıkta başı çekecek ülkeler. İlk belirginliği unutkanlık. Bu, basit bir unutkanlık olabilir ya da hastalığın ilerleyen dönemlerinde bu unutkanlık, kişinin yaşadığı alanı hatırlamaması, yakınlarını hatırlamaması, en son dönemde de kendini hatırlamaması şeklinde ağırlaşarak devam ediyor. Genellikle hastanın hastaneye getirilme aşaması, hastalığın ilerlediği bir dönemde oluyor. Hasta yakınlarının farkına vardığı dönem bu. Oysa hastalık başlayalı uzun dönem olmuştur."

Alzheimer ile ilgili farkındalığın Türkiye'de yörelere göre farklılık gösterdiğini ifade eden Prof. Dr. Özbabalık, "Bu hastaların, o yaş grubuna göre normal olduğunu düşünen bir çok aile de var. Yani 'yaşlıdır, yaptığı şeyler normaldir' diyerek aile içinde hastaların bir şekilde barındırılması çok savunulan bir olgu halinde. Özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu ilgili rakamları hiç bilmiyoruz" dedi.

"UNUTKANLIK ŞİKAYETİ OLAN HERKES HEKİME BAŞVURMALI"

Prof. Dr. Özbabalık, alzheimerın yaşlanmanın doğal bir sonucu olmadığını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Bu hastalık en azından yapılan çalışmalarla, verilen ilaçlarla, sosyal destekle kötüleşmesi durdurulabilen, olduğu yerde uzun süre kalabilen bir hastalık halindedir. Bu hastalığın tıbbı, sosyal ve hukuksal olmak üzere üç yönü var. Dolayısıyla hasta yakınlarının bu üç yön açısından hastaları daha sonra olumsuz pozisyonda görmek istemiyorlarsa erken dönemde unutkanlık şikayeti bulunan tüm yaşlıları bir kez hekim kontrolüne getirmeleri çok önemlidir. Çünkü bunların ilerleyen dönemde para yönetimleri, finansal yönetimleri, vesayet gerektiren durumlar hasta yakınlarını çok daha sıkıntıya sokacaktır. Unutkanlık şikayeti taşıyan her 60 yaşın üstündeki kişi hekime gitmesi gereken kişidir."

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.