1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. AMAÇ PROPAGANDA DEĞİL BİLGİLENDİRMEK
AMAÇ PROPAGANDA DEĞİL BİLGİLENDİRMEK

AMAÇ PROPAGANDA DEĞİL BİLGİLENDİRMEK

Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada,

A+A-

Cumhuriyet meclisi başkanlığı, referandum çalışmalarının kampanya veya propaganda amaçlı olmadığını kaydetti

Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı, Anayasa değişikliği süreci ve pazar günü gidilecek referandum hakkında halkı bilgilendirmek amacıyla yürütülen çalışmaların kampanya veya propaganda amacıyla değil, Yüksek Seçim Kurulu’nun bilgisi dahilinde, referandumda oy kullanacak vatandaşların bilgilendirilmesi amacıyla yapıldığını vurguladı.

Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “29 Haziran 2014’te referanduma sunulacak olan ve Meclis’ten oy birliği ile geçen Anayasa değişikliği hakkında halkımızı bilgilendirmek, Meclisimizin görev ve sorumluluğundadır” denildi.

“60 SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜNDEN GÖRÜŞ İSTENDİ, 42 GÖRÜŞ İLETİLDİ”
Açıklamada, Meclis’teki tüm partilerin Anayasa değişikliğinin gerekliliği üzerinde hemfikir olmasıyla hazırlık grubunun ilk toplantısını 13 Şubat’ta yaptığı; sonrasında değişiklikleri görüşen komite tarafından 60 sivil toplum örgütünden görüş istendiği; 42 görüş iletildiği; süreç boyunca tartışılan metinlerin medya ve internet aracılığıyla kamuoyuyla paylaşıldığı kaydedildi.

“HALKI BİLGİLENDİRMEK SORUMLULUĞUMUZDUR”
Meclis’ten oy birliğiyle geçen ve referanduma sunulacak olan Anayasa değişikliği hakkında halkı bilgilendirmenin Meclis’in görev ve sorumluluğunda olduğu kaydedilen açıklamada, bu amaçla 2 Mayıs 2014’ten itibaren Meclis web sayfasında (http://www.cm.gov.nc.tr/ ) ve Meclis’e ait sosyal medya sayfalarında (facebook: https://www.facebook.com/kktcmeclis?fref=ts ve twitter: @kktcmeclis) bilgilendirme yapılmaya başlandığı belirtildi.

“WEB SAYFASINDA YER ALDI”
Meclis web sayfasında, 2 Mayıs’ta oluşturulan linkle, Anayasa değişikliği konusunda Komite’nin gündemine gelen ilk taslak değişikliklerin yer aldığı ve bu link aracılığıyla hem vatandaşlardan görüş ve öneri alındığı hem de halkın bilgilendirildiği anlatılan açıklamada, ayrıca komite üyelerinin medya aracılığıyla da halkı bilgilendirdiği ve görüşlerine başvurulduğu kaydedildi. Anayasa Değişikliğine İlişkin Yasa Önerisi’nin, Meclis’ten oy birliği ile geçtiği 5 Haziran 2014’ten itibaren Meclis’in web sayfasında ve sosyal medya sayfasında yayınlandığı; Meclis’te temsil edilen siyasi partilere mensup milletvekillerinin de gerek görsel, gerekse yazılı basında halkı bilgilendirici açıklamalar yapmaya devam ettikleri anlatılan açıklamada, Meclis’in bilgilendirme amaçlı çalışmaları hakkında şu bilgiler verildi: 

“TÜM ÇALIŞMALAR BİLGİLENDİRME AMAÇLI”
“Meclis Başkanlığı olarak, halkımızı bilgilendirmek amacıyla hazırlanan 2 kamu spotu halen televizyonlarımızda yayınlanmaktadır. Bunun dışında yapılan değişikliklerin maddeler halinde özetlendiği broşür, yazılı basınımız aracılığıyla 22 Haziran 2014’ten itibaren kamuoyunun bilgisine getirilmeye devam etmektedir. Tüm bu çalışmalar, kampanya veya propaganda amaçlı olmayıp Yüksek Seçim Kurulu’nun bilgisi dahilinde, referandumda oy kullanacak vatandaşlarımızın bilgilendirilmesini amaçlamaktadır.”

“SÜREÇ 13 ŞUBAT’TA BAŞLADI; 42 GÖRÜŞ VE ÖNERİ GELDİ”
Meclis Başkanlığı açıklamasında, Anayasa değişiklikleriyle ilgili süreç hakkında da bilgi verilerek şöyle denildi: “Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen tüm siyasi partilerin, Anayasa değişikliği gerektiği konusunda hemfikir olması üzerine, 13 Şubat 2014’te, Anayasa değişikliğine ilişkin hazırlık grubu ilk hazırlık toplantılarını yapmaya başlamıştır. 15 Nisan 2014’de hazırlık grubunun yaptığı çalışma, Meclis’teki tüm siyasi partileri temsil eden milletvekillerinden oluşan geçici ve özel komiteye sunulmuş ve komite değişiklik önerilerini görüşmeye başlamıştır.

“48 VEKİLİN ONAYI İLE KABUL EDİLDİ”
Komite, bu çalışma sırasında 60 sivil toplum örgütüne yazı göndererek değişikliklerle ilgili görüş istemiştir. Komiteye sivil toplum örgütlerinden, siyasi partilerden, kurumlardan ve özel kişilerden toplam 42 görüş ve öneri gelmiştir. Bunun dışında Komite, Yüksek Mahkeme, Sayıştay ve YÖDAK temsilcileri ve Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Sultan TahmazoğluÜzeltürk’le de görüşmeler gerçekleştirmiştir. Anayasa değişikliğine ilişkin yasa önerisinin bütünü 24 Mayıs 2014’te Komite’den oylanarak geçmiş ve Meclis Genel Kurulu’nda 5 Haziran 2014’te, Meclis’te temsil edilen tüm siyasi partilerin mutabakatı sonucu oy birliğiyle (48 milletvekilinin onayı) kabul edilmiştir. Meclis’te onaylanan Anayasa değişiklikleri, 11 Haziran 2014’te Cumhurbaşkanı tarafından da onaylanarak, 12 Haziran 2014’de Resmi Gazete’de yayınlanmıştır.”

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.