1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. AMAN DİKKAT!
AMAN DİKKAT!

AMAN DİKKAT!

Rumları endişe sardı, korkuları bakın ne;

A+A-

Rum Çiftçiler Birliği (EKA) Türkiye’den KKTC’ye su getirilmesi projesinin Güzelyurt ve Mesarya’da tarım ve hayvancılığı geliştirerek, Kıbrıs sorununun çözümü açısından buradaki arazinin değerini yükselteceğinden endişe duyuyor.

Haravgi “ ‘Barış Suyu’ Kıbrıs Sorununun Çözümü İçin Baskı Unsuru” başlığıyla yansıttığı haberinde Türkiye ile KKTC arasındaki, Türkiye’den KKTC’nin kuzey sahillerine su getirilmesiyle ilgili
anlaşmanın hayata geçmesiyle ilgili gelişmeleri endişeyle izlediğini açıklayan EKA’nın yıllarca önce açıklanan bu projenin Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu’nun doğum günü olan 7 Mart tarihinde tamamlanacağına dikkat çektiğini yazdı.

Gazeteye göre EKA Barış Suyu Projesi’nin KKTC’nin Türkiye’ye bağımlılığını güçlendireceğine işaret ederek “Kıbrıs gibi yüzyıllardır iklim değişiklikleri sorunu yaşayan Kıbrıs gibi bir adaya su getirecekler. İstisnai bir uluslar arası iletişim politikası uygulayarak, Kıbrıs sorununun çözümü için baskı unsuru olarak ‘Barış Suyu’ diye lanse ediyorlar” vurgusunu yaptı.

Bu projenin dünya çapında bir ilk olduğu ve her açıdan Türkiye’nin büyük bir başarısı olduğu görüşünü ortaya koyan EKA “Bu proje ile Omorfo (Güzelyurt) ve Mesarya ovalarına su getirecekler. Bir yandan tarım ve hayvancılığı geliştirecekler öte yandan da Kıbrıs sorununun çözümü açısından toprağın değerini artıracaklar” uyarısında bulundu.

Gazete EKA’nın Rum Yönetimi’ne ve ilgili bakanlara; siyasi girişimler dışında, 7 Mart 2014’te su baraja akmaya başladıktan sonra ülke ekonomisinde ortaya çıkacak çok yönlü değişiklikler için bilimsel araştırma yapılması çağrısında bulunduğunu yazdı, özetle şunları ekledi:

“Halen geniş çaplı borular Omorfo ve Mesarya istikametlerine yerleştiriliyor. Çıplak gözle yapılabilecek ilk tespit, tarımsal ve hayvansal ürün üretimi maliyetinin oldukça düşeceğidir. Yeşil Hat Tüzüğü’nün kendilerine verdiği olanaklar ve kaçakçılık yapılmakta olan ara bölgedeki büyük delik değerlendirildiğinde, işgal bölgelerinden gelecek, kalitesi kuşkulu tarımsal ürünlerin istilasına uğrayacağımız kesindir. Hükümetin siyasi liderliğin tamamı ve EKA işbirliğinde bu gelişmeyi göğüslemesi şarttır.”

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.