1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “AMBARGOLAR ALTINDA YAŞAYAN BİZİZ, RUMLAR DEĞİL”
“AMBARGOLAR ALTINDA YAŞAYAN BİZİZ, RUMLAR DEĞİL”

“AMBARGOLAR ALTINDA YAŞAYAN BİZİZ, RUMLAR DEĞİL”

TİCARET ODASI’NDAN AB KOMİSYONU’NA PROTESTO MEKTUBU

A+A-

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) , ambargoların hafifletilmesi için verilen sözler halen beklemedeyken bir grup Kıbrıslı Rum’un hayatını kolaylaştırmak amacıyla Yeşil Hat Tüzüğü’nde değişiklik yapılmasını amaçlayan Avrupa  Komisyonu önergesini protesto etti.

KTTO Başkanı Günay Çerkez imzasıyla AB’nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle’ye gönderilen mektupta, bir grup Kıbrıslı Rum’un hayatını kolaylaştırmak amacıyla Kuzey Kıbrıs üzerinden “transit” ve KKTC yetkililerinin kontrolüne tabi olmadan geçiş koridoru oluşturulmasına imkan sağlayabilecek yasal düzenleme için Yeşil Hat Tüzüğü’ne 13 Mayıs tarihli değişiklik önergesi verildiği anlatılarak, bunun çifte standart olduğu vurgulandı.

Mektupta, KTTO’nun insanların hayatlarını kolaylaştıracak ve her iki taraf arasında güvenin artırılmasına imkan sağlayacak girişimleri desteklediği; ancak yıllardır ambargolar altında yaşayan Kıbrıslı Türklerin hayatlarını kolaylaştıracak çok sayıda iyileştirme, verilen sözlere rağmen gerçekleşmezken AB’nin tüm imkanlarından yararlanmakta olan Kıbrıslı Rumların hayatının daha da rahatlatılmasına öncelik veren bu girişimin, kabul edilemez olduğu anlatıldı.

Doğrudan Ticaret Tüzüğü, Gümrük Birliği’ne dahil ürünlerin de Yeşil Hat Tüzüğü’ne dahil edilmesi, Kıbrıslı Türklerin ticari araçlarının Güney’e geçişi, üniversitelerin Erasmus projesine dahil edilmeleri gibi Kıbrıslı Türklerin sayısız haklı talebine AB’nin ‘sadece sempati gösterdiği belirtilen mektupta, söz konusu Kıbrıslı Rumlar olunca değişiklik önergesinin kolayca geçtiği vurgulandı.

“Böyle bir uygulama yapılabilmesi için Kıbrıs’taki taraflar arasında en üst düzeyde bir koordinasyonun gerekli olduğunun” da belirtildiği mektupta, böylesi bir işbirliğinin olmadığı bir ortamda uygulamanın kaçakçılık ve denetimsizliğe yol açacağı, iki taraf arasında  güvensizlik yaratılacağı belirtildi.

Günay Çerkez, Fule’ye  mektupta, bu tür tek taraflı girişimlerin, Kıbrıs sorununun çözümüne katkıda bulunmayacağını da belirtti.

Mektubun, Brüksel’deki daimi temsilciler ve Kıbrıs’taki AB Büyükelçileri aracılığıyla AB üye ülkelerine de dağıtıldığı bildirildi.

 

Kaynak: TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.