1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. AMCAOĞLU: `TÜK`ÜN ÖZELLEŞTİRİLMESİ SÖZKONUSU DEĞİL`
AMCAOĞLU: `TÜK`ÜN ÖZELLEŞTİRİLMESİ SÖZKONUSU DEĞİL`

AMCAOĞLU: `TÜK`ÜN ÖZELLEŞTİRİLMESİ SÖZKONUSU DEĞİL`

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, gün boyu süren tartışmaların ardından Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK) 2013 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nı oyçokluğuyla kabul etti. Genel Kurul, AB uyum yasaları çerçevesinde hazırlanan Mahkemeler (Değişiklik) Yasa Tasarısı’

A+A-

TÜK 2013 MALİ YILI BÜTÇE YASA TASARISI OYÇOKLUĞUYLA ONAYLANDI

AMCAOĞLU: “TÜK’ÜN KAPATILMASI VEYA ÖZELLEŞTİRİLMESİ SÖZKONUSU DEĞİL”

“ÜLKEYE GELEN TÜM GIDA MADDELERİ DENETLENİYOR. (GDO’LU PİRİNÇ) BU NEDENLE ÜLKEYE GİRMEDİ, GİRDİYSE BİLE İMHA EDİLDİ”

AB UYUM YASALARI ÇERÇEVESİNDE HAZIRLANAN MAHKEMELER (DEĞİŞİKLİK) YASA TASARISI OYBİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ

Lefkoşa,  15 Nisan 13 (T.AK.): Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, gün boyu süren tartışmaların ardından Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK) 2013 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nı oyçokluğuyla kabul etti. Genel Kurul, AB uyum yasaları çerçevesinde hazırlanan Mahkemeler (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı ise oybirliğiyle onayladı.

Meclis Genel Kurulu, bugün uzun bir mesai yaparak çalışmalarını yaklaşık 17.30’da tamamladı. Toplantı süresince parti başkanları ve milletvekilleri, ana gündem TÜK yanında çeşitli konulara ilişkin görüşlerini ifade ettiler.

ÇAKICI

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Mehmet Çakıcı konuşmasında, Kıbrıs Havayolları (Cyprus Airways)’in,  geleceğin ortaklığına bir örnek olarak yeniden yapılandırılarak Kıbrıslı Türk ve Rumların ortak malı haline getirilmesini önerdi.

Çakıcı, bunun dışında yeni bir Kıbrıs Türk Havayolları kurulması gerektiğini de ifade ederek, Kıbrıs Havayolları’na bir şekilde ortak olunabileceğini kaydetti.

Çakıcı, “hükümetin işinin bittiğini” de savundu ve Lefkoşa Belediye seçimlerinin bunu  açıkça ortaya koyduğunu ifade etti.

Mehmet Çakıcı, ülkenin gerçekten kötü durumda olduğunu, et ve akaryakıt kaçakçılığının her geçen gün arttığını, ancak hiçbir denetim yapılmadığını kaydetti.

Çakıcı, denetimleri yapması gerekenin hükümet edenler olduğunu belirterek, “Bunu yapmamaları halinde biz gelir denetimleri yaparız. Yapmakla da kalmayız, yapmayanları yargılarız” dedi.

ANGOLEMLİ

TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli de tarım sorunlarının yıllardır tartışıldığını, tarım master planı dendiğini ancak bugüne kadar hiçbir şey yapılmadığını söyledi.

Angolemli, “Sayın bakan eğer iz bırakmak isterseniz bu tarım master planını yap, senden başka bir şey istemeyiz” dedi.

Angolemli, tarımda patates ve enginarın rekabet edebilen ürünler olduğunu anlatarak, enginarı Toprak Ürünleri Kurumu’nun gündemine almak gerektiğini söyledi.

Angolemli, Güney Kıbrıs’tan Kuzey’e sürekli et ve süt ürünlerinin kaçak olarak geldiğini, bunun nedeninin Güney’de tarım girdilerinin düşük olması olduğunu kaydetti.

Angolemli, ülkede rekabet kurulu olduğuna ancak rekabet ortamının bulunmadığına işaret ederek, bunun nedenin tekelleşme olduğunu ifade etti.

Ülkede rekabet gücü olan ürünlerin üretilmesi amacıyla gereken koruma, destek ve denetimlerin yapılması halinde uluslararası pazarın Kıbrıs ürünlerine açık olduğunu anlatan Angolemli, Türkiye’nin istemesi halinde burada üretilen tüm ürünlerin Türkiye üzerinden dünyaya dağıtımının yapılabileceğini söyledi.

SOYER

CTP-BG Gazimağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer de konuşmasında, gıda güvenliği konusunun tartışılmamasını eleştirdi. Soyer, kendi hükümetleri döneminde gıda güvenliği yasa tasarısının geniş bir çalışmayla hazırlanıp Meclis’e sevk edildiğini ancak seçim nedeniyle kadük olduğunu anlatarak, devletin sürekliliği prensibiyle tasarının yeniden gözden geçirilerek yasalaşmak üzere Meclis’e gönderilmesi gerektiğini ancak bunun yapılmadığını anlattı.

Soyer, gıda güvenliği yasa tasarısının Meclis’e getirilmesi halinde gerekli destek ve katkının yapılacağını söyleyerek, bunun yapılması halinde bu tasarının oy birliğiyle geçirilerek yasalaştırılacağını söyledi.

AMCAOĞLU

Tarım ve  Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu da,  gıda güvenliğiyle ilgili yasa çalışmasının tamamlandığına işaret ederek, bakanlığının yasal eksikliklere karşın yapılan denetimlerde AB normlarına uygun hareket ettiğini ifade etti.

Amcaoğlu, enginar ve patatesin bugün yapılan tartışmalarda önemli yer tuttuğuna işaret ederek, bundan bir süre önce enginar üreticileriyle yapılan toplantılarda enginar üreticilerinin kooperatifleşmeye doğru gittiğini anlattı.

Amcaoğlu, kooperatifleşmenin tamamlanmasıyla birlikte Toprak Ürünleri Kurulu’na ihtiyaç kalmayacağını anlatarak, patatesin bazı dönemlerde üretim fazlası nedeniyle imha edildiği günlerin görüldüğünü de belirtti.

Ali Çetin Amcaoğlu, planlı üretimin önemli olduğuna işaret ederek, bu yıl patates üretim alanlarının bu bakış açısıyla planlandığını söyledi.

Amcaoğlu, kimsenin tekelleşmeye izin vermesinin veya desteklemesinin söz konusu olamayacağını belirterek, hükümetin tekel ve tröstlerin yanında olmadığını, olmayacağını kaydetti.

Toprak Ürünleri Kurumu’nun yaşatılması ve devamının ülke için önemli olduğunu söyleyen Amcaoğlu, bu kurumun kapatılması veya özelleştirilmesinin söz konusu olmadığını, olamayacağın da kaydetti.

Amcaoğlu, Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO)’lu pirincin ülkeye gelip gelmediği yönündeki soruyu ise, buraya gelen tüm gıda maddelerinin denetlenerek ülkeye girişine izin verildiğin, bu nedenle bu tür ürünlerin ülkeye girmediğini, girdiyse bile imha edildiğini söyledi.

Amcaoğlu, un konusunda yerli üretimi desteklediklerini, desteklemeye devam edeceklerini de ifade ederek,  un ithal izninin 2 bin 500 ton ile sınırlı olduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından Genel Kurul, Toprak Ürünleri Kurumu 2013 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nı oyçokluğuyla kabul etti.

MAHKEMELER (DEĞİŞİKLİK) YASA TASARISI OYBİRLİĞİYLE

Daha sonra, Mahkemeler (Değişiklik) Yasa Tasarısı  görüşülerek oybirliğiyle kabul edildi.

Genel Kurul’da, Mahkemeler (Değişiklik) Yasa Tasarısı ve Avrupa Birliği Uyum Yasa Tasarısı ile Kamu Reformu Yasa Tasarılarını Görüşmek Oluşturulan Geçici Özel Komite’nin tasarıyla ilgili raporu okundu.

Mahkemeler Yasası’ndaki değişikliğe göre, uluslararası bir anlaşmada zikredilen yabancı bir mahkeme söz konusu olduğunda, o mahkeme yetkili kabul edilecek.

Yasa değişikliğinin özellikle AB ile uyum kapsamında önemli olduğuna işaret edildi.

Cumhuriyet Meclisi, bugünkü birleşimini gruplararası mutabakatla tamamladı. 

Meclis bir sonraki birleşimini perşembe günü yapacak. 

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.