1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. AMERİKA, YUNANİSTAN’A İNSANSIZ UÇAK HEDİYE EDİYOR
AMERİKA, YUNANİSTAN’A İNSANSIZ UÇAK HEDİYE EDİYOR

AMERİKA, YUNANİSTAN’A İNSANSIZ UÇAK HEDİYE EDİYOR

Yunanistan-ABD savunma işbirliği çerçevesinde Yunanistan’ın ABD’den, Mora’daki Kalamata üssüne konuşlanacak insansız uçakları (UAV) “hediyesi” alıyor göründüğü, Ege’de devriye gezecek insansız uçakların menzilinin Kıbrıs’a kadar uzanabileceği haber verild

A+A-

Fileleftheros “ABD’nin İnsansız Uçakları Ege’de Devriye Gezecek... Harekât Menzili Kıbrıs’a Kadar Uzanabilir” başlıklı haberinde, konuyla ilgili ilk görüşmelerin Dimitris Avramopulos’un geçen ay, Başbakan Andonis Samaras’ın ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesi öncesinde ABD’ye gerçekleştirdiği ziyaret sırasında yapıldığını yazdı.
   Eleftherotipia isimli Yunan gazetesini kaynak gösteren gazete, Yunan siyasi liderliğinin, ülkeye, bölgede stratejik yükselme sağlayacağına inandığı bu perspektiften memnuniyet duyduğunu açıklarken Yunanistan Milli Savunma Bakanlığı’nın ‘telsizini sessizde tutmayı’ seçtiğini yazdı, özetle şunları ekledi:
   “Bazı bilgilere göre (onalert.gr) Amerikan insansız uçakları (UAV) Ege sınırlarında devriye gezerek ülkenin deniz sınırlarındaki durumla ilgili görüntü sağlayacak. Başka bilgiler ise ABD Başkanı Obama’nın, ABD’nin kaçak göçle mücadele çerçevesinde Limanlar aracılığıyla Yunanistan’a teknik bilgi sağlaması niyetinde olduğu yolundadır. Her halükârda ABD kendi çıkarlarını korumak istiyor. Bir versiyona göre İtalya’da konuşlu UAV’ların yeniden konuşlandırılması düşünülüyor. Ancak Avrupa sathında UAV uçuşları için hukuki çerçeve veya kural yoktur. Yunan Silahlı Kuvvetleri’nin kullandıkları bile Yunan Sivil Havacılık Dairesi’nin özel izniyle ve yalnız küçük bir alanda sınırlı kalmak kaydıyla uçabiliyor. Libya operasyonları için İtalya üssünden yaptıkları operasyonlar dahi NOTAM çıkartılarak ve belirli koridorda gerçekleştirilmişti. Bu prizma altında, Ege’de havadan devriye şimdilik zor görünüyor, hukuki dayanağı da yoktur. Kalamata’yı üs olarak kullandıklarında harekât menzilleri Kıbrıs’a kadar uzanır. Ancak Amerikan UAV’larının Afganistan, Pakistan ve Yemen operasyonlarında kullandıklarında silah da taşımaları ABD içinde bile tepkilere neden olmuş, Washington diplomatik açıdan geri çekilerek bu uçakların saldırı operasyonlarında kullanımını azaltmayı taahhüt etmişti.”

 

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.