1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “AMERİKALILAR MARAŞ ÖNERİSİNE OLUMLU BAKIYOR”
“AMERİKALILAR MARAŞ ÖNERİSİNE OLUMLU BAKIYOR”

“AMERİKALILAR MARAŞ ÖNERİSİNE OLUMLU BAKIYOR”

SAMARAS ANASTASİADİS’İ GECE YARISI ARADI... “NİKO, ÇOK İYİ GİTTİ”

A+A-

SAMARAS OBAMA’YA: “KIRBIS VE YUNANİSTAN KIBRIS SORUNUNDA RADİKAL ADIMLAR ATMAYA HAZIR”

“AMERİKALILAR MARAŞ’IN GÜVEN YARATICI ÖNLEM OLARAK İADE EDİLMESİNE OLUMLU BAKIYOR”

RUM BAŞKANLIK KÖŞKÜ SAMARAS-OBAMA GÖRÜŞMESİNİN SONUÇLARINDAN MEMNUN... “KIBRIS DOĞU AKDENİZ’DEKİ ENERJİ RESMİNE GİRDİ”

EURO.KO: “HÜKÜMET ULUSLARARASI CAMİAYA TÜRK TARAFININ ÇÖZÜM ÇABALARINA KATKI KOYMADIĞINI İZAH ETMELİ”

Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras’ın Beyaz Saray’da ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesinden sonra Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i yerel (Kıbrıs) saatle 01.00 sularında telefonla arayarak, görüşme hakkında bilgi verdiği haber verildi.

Politis “Niko, Çok İyi Gitti... Gece Yarısından Sonra Samaras Başkan’a Telefon Açtı” başlığıyla yansıttığı haberinde, Samaras’ın Beyaz Saray’da konuşulanları Anastasiadis’e bildirmeye yönelik ilk gayreti çerçevesinde ilk olarak, Rum Yönetimi Sözcüsü Hristos Stilianidis’e, hemen ardından da Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e telefonla bilgi verildiğini yazdı.

Gazete, Samaras’ın Anastasiadis’i gece yarısından bir saat sonra telefonla bilgilendirmeyi tercih etmesinin Rum yönetimi kaynakları tarafından, Obama’yla görüşmenin, özellikle Kıbrıs sorununda olumlu sonuçlanmasının işareti olarak yorumlandığını belirterek şöyle devam etti:

“Yazılı açıklamasında Samaras’ın Başkan Anastasiadis’i Obama ve Kerry ile yaptığı görüşmeler hakkında bilgilendirdiğini belirten Stilianidis şunları kaydetti:  Samaras Anastasiadis’e diğer şeyler yanında, Kıbrıs sorunu ve Maraş konusundaki fikirlerimiz ile enerji işbirlikleri, enerji güvenliği ve Kıbrıs çevresindeki diğer gelişmelerle ilgili konuşulanlar hakkında bilgi verdi. Başbakan Samaras gerek Başkan Obama’nın gerek Dışişleri Bakanı Kerry’nin Kıbrıs sorununda yoluna konulan gelişmelere duyduğu yoğun ilgiyi de iletti.”

Aynı gazete “Maraş Perspektif... Washington Kıbrıs Sorununda Sin(en)erji İstiyor” başlıklı haberinde ise Samaras-Obama görüşmesinden çıkan sonucu şöyle aktardı:

“ABD için Kıbrıs sorunu Doğu Akdeniz’deki enerji sinerjisi ve işbirliğinin yarattığı yeni fırsat penceresinden geçiyor, önemli ilerleme ve çözüm olması gerek. Washington açısından, bu enerji projelerine olumlu katkı sağlayabilecek herhangi bir şeyin destekleneceği ve Washington tarafından ileri götürüleceği kesindir.”

Beyaz Saray’da gerçekleşen görüşmenin, aylardan beridir Güney Kıbrıs’a iletildiği şekilde gerçekleştiğini, ABD’nin öncelikle ve birincil olarak Akdeniz bölgesinin enerji açısından normalleşmesi ve istikrara kavuşmasına yoğun ilgisini vurguladığını belirten gazete devamla şunları yazdı:

“İsrail-Kıbrıs-İsrail üçgeninin, Türkiye ile enerji işbirliğinin ortaya çıkabilmesi için olması gereken en önemli unsur, elbette on yıllardan beridir bu ülkeleri birbirinden ayıran ve ana omurgasını Kıbrıs sorununun oluşturduğu sorunların –sembolik düzeyde olsa dahi- çözülmesidir.

SAMARAS OBAMA’YA: “KIRBIS VE YUNANİSTAN KIBRIS SORUNUNDA RADİKAL ADIMLAR ATMAYA HAZIR”

Edindiğimiz bilgilere göre Andonis Samaras Yunanistan’ın ve Kıbrıs’ın radikal adımlar atmaya hazır olduğunu belirterek masaya Maraş konusunu attı. Ancak Barack Obama ile görüşmede önerinin, hatta müzakere prosedürünün içeriğine ilişkin detaylara girmediler.

ABD tarafından (bir kez daha) bu önerinin ve Kıbrıs sorununda yeni perspektifler açacak diğer önerilerin, Washington’un desteğine mazhar olduğu ve uygun şekilde Ankara nezdinde ileri götürüleceği taahhüdü verildi.

Diplomatik bir kaynak dün gazetemize yaptığı yorumda ‘Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in de birkaç gün önce kesin şekilde söylediği gibi Maraş’ın ekim ayında (rol) ‘oynayacağının’ kesin olmanın da üzerinde olduğunu söyledi.”

Alithia “Washington’dan Mesajlar... Gece Yarısı Telefonu... Andonis Samaras Nikos Anastasiadis’e Ne Dedi” başlığıyla manşetten verdiği haberinde gece yarısından sonra Washington’dan gelen mesajları şöyle özetledi:

“1. Birleşik Devletler Maraş’ın, Güven Yaratıcı Önlem Olarak iade edilmesine olumlu bakıyor,

2. Amerikan Başkanı Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik yeni müzakere prosedürüne yoğun ilgi gösterdi.

3. Birleşik Devletler İsrail-Kıbrıs-Yunanistan enerji ortaklığını destekliyor ve bölgede ‘istikrar ekseni’nden söz ediyor.”

Haberi “Amerikalılar Bize Yardıma Hazır” başlığıyla iç sayfasından aktaran gazete özetle şunları yazdı:

“Yunanistan’la Kıbrıs’ın ABD’yle ilişkileri ümit verici boyutlara ulaşıyor. Amerikan Başkanı Barack Obama Andonis Samaras’a Kıbrıs sorununa, yeni müzakere prosedüründe de yardım etmeye hazır olduğunu söyledi. Gazetemizin güvenilir bilgilerine göre, Yunanistan Başbakanı’nın Başkan Nikos Anastasiadis’e gece yarısından bir saat sonra, Samaras’ın Obama ile Beyaz Saray’daki görüşmesinin hemen ardından yaptıkları telefon görüşmesinde ilettikleri bunlardı. Andonis Samaras, Barack Obama ile yaptığı görüşmeyi çok önemli, olumlu ve verimli görmüş olacak ki görüşmenin hemen ardından, saatin ilerlemiş olmasına aldırmadan, Anastasiadis’e telefon ederek bilgilendirdi.

“AMERİKALILAR MARAŞ ÖNERİSİNE OLUMLU BAKIYOR”

Samaras Anastasiadis’e, gerek Barack Obama gerek Dışişleri Bakanı John Kerry ile yaptığı görüşmelerden son derece memnun kaldığını ve Amerikalıların güven yaratıcı önlem olarak Maraş’ın iadesiyle ilgili önerisine olumlu baktıklarını söyledi. Yine aynı kaynaklara göre Samaras Anastasiadis’e Amerikalıların, Maraş önerisinin diğer güven yaratıcı önlemlerle birlikte, ortamı iyileştireceğini ve çözüm şartları yaratacağını değerlendirdiklerini, Amerikalıların Kıbrıs sorununa ilişkin yeni müzakere çabasında bize yardımcı olmak istediklerini de söyledi. Samaras-Anastasiadis telefon görüşmesini Hükümet Sözcüsü Hristos Stilianidis de teyit etti.

Washington’dan bildirildiğine göre Kıbrıs sorunu, Beyaz Saray’ın Oval Ofisi’nde gerçekleşen Obama-Samaras görüşmesinde ele alınan konular arasındaydı. Şunu da hatırlatalım, Samaras Obama ile görüşmesi öncesinde de Anastasiadis’le telefon görüşmesi yapmıştı.”

“KIBRIS DOĞU AKDENİZ’DEKİ ENERJİ RESMİNE GİRDİ”

Fileleftheros haberi “Obama’dan Kıbrıs Sorununda Çifte Mesaj... Hidrokarbonlar Konusunda İsrail’le Üçlü İşbirliğine Vurgu Yaptı... Lefkoşa, Kıbrıs’ın Doğu Akdeniz’deki Enerji Resmine Girdiğini Düşünüyor” başlığıyla okurlarına aktardı.

Gazete Atina’nın ekonomi ve Doğu Akdeniz’deki hidrokarbonların değerlendirilmesinde Güney Kıbrıs ve İsrail’le işbirliğini ileri götürme konularında Amerikan Başkanı’ndan istediklerini aldığı görüşünde olduğunu yazdı.

Güney Kıbrıs için çok önemli mesajın, İsrail ve Yunanistan’la enerji alanında yeni bir adım attığı anda geldiğine işaret eden gazete, Samaras’ın Obama ile görüşmesi sırasında Yunanistan’ın, Doğu Akdeniz bölgesinde istikrar sağlama rolü oynayabileceğini söylediğini; Yunanistan’ın, Güney Kıbrıs ve İsrail’in çıkarabileceği çok miktarda doğal gazdan söz edildiğini kaydetti, özetle şunları yazdı:

“Yunanistan Başbakanı ile birlikte yaptığı açıklamada Amerikan Başkanı, Yunanistan’ın meydan okumalar ve zorluklarla dolu bir bölgede bulunduğunu ve burada önemli istikrar sağlama rolü oynayabileceğini söyledi. Kıbrıs sorununda ise çözüm çabalarına değindi. Görüşmelerde, Maraş önerisi, Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasına yardımcı olabilecek bir adım olarak ele alındı.

Yunan Başbakanı ise Kıbrıs sorununa değinirken fırsat penceresi olduğunu ve bunun için birlikte çalışacağımızı söyledi. Buna paralel olarak ülkemizde, Yunanistan-Kıbrıs-İsrail üçgeninde büyük enerji rezervleri bulunduğuna işaret etti.

Lefkoşa, Beyaz Saray görüşmesini değerlendirirken, Doğu Akdeniz’deki enerji resminde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin de İsrail ve Yunanistan’la birlikte yer aldığını düşünüyor.”

RUM BAŞKANLIK KÖŞKÜ SAMARAS-OBAMA GÖRÜŞMESİNİN SONUÇLARINDAN MEMNUN

Öte yandan Simerini “Lefkoşa Samaras’ın Temaslarının Sonuçlarından Memnun... ‘Olumlu Mesajlar’... Hükümet Kaynakları Kıbrıs Sorununa ve Enerji Konularındaki Gelişmelere Yoğun Amerikan İlgisinin Onaylandığını Söylüyor” başlıklı haberinde Rum yönetiminin, Yunanistan Başbakanı’nın önceki gün ABD Başkanı Obama’yla görüşmesinden çıkan sonucu Kıbrıs sorunu, Rum tezleri ve enerji konuları açısından olumlu bulduğunu yazdı.

Gazete Rum Başkanlık Köşkü’nden kaynaklara dayanarak şunları yazdı:

“Başkanlık Köşkü’nden kaynaklar Kıbrıs hükümetinin Samaras’ın Washington’daki sondajlarının sonuçlarından özellikle memnun olduğunu belirterek Yunan Başbakan’ın açıklamalarının verdiği ‘olumlu mesajlardan’ söz ettiler. Aynı zamanda Amerikan Başkanı’nın Kıbrıs sorununa atıfta bulunmasının özellikle önemli bir olay olduğunu belirterek bunun ‘Amerika’nın milli davamıza son zamanlarda gösterdiği ilginin resmî teyididir’ ifadesini kullandılar.

Aynı kaynaklar, gazetemize, Doğu Akdeniz bölgesinde Kıbrıs-Yunanistan-İsrail işbirliğinin resmîleşmesi odağındaki enerji konularındaki son gelişmelere Amerikan onayının da son derece önemli olduğuna vurgu yaptılar. ‘Bölgedeki enerji işbirliğine Amerikan ilgisi barizdir, bu işbirliği özellikle olumlu karşılanıyor’ diyen kaynaklar Amerikan yaklaşımlarının geniş bir jeopolitik ve enerji ilişkileri yelpazesini kapsadığını eklediler.”

EURO.KO: “HÜKÜMET ULUSLARARASI CAMİAYA TÜRK TARAFININ ÇÖZÜM ÇABALARINA KATKI KOYMADIĞINI İZAH ETMELİ”

Aynı gazete, EURO.KO Başkan Yardımcısı Marios Karandonas’ın Samaras-Obama görüşmesinin sonuçlarını değerlendirirken “Türk tarafının  Kıbrıs sorununa çözüm bulunması çabalarına hiç katkı koymadığını” iddia ederek, Rum yönetimini, bunu, uluslararası camiaya izah etmeye çağırdığını yazdı.

Karandonas şu iddialarda bulundu: “Amerikan Başkanı’nın, Kıbrıs sorununun çözüm perspektifi konusunda cesaretlendiği açıklaması, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarına yönelik Türk tehditleri ve hatta Eroğlu’nun, Türkiye’nin her zaman Kıbrıslı Türklerin garantörü olacağı açıklaması dikkate alınmadan yapıldığı aşikârdır. Hükümetin uluslararası unsura, Türk tarafının bu tavrının Kıbrıs sorununa çözüm bulunması çabalarına hiç katkı koymadığını izah etmesi gerekir”.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.