1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “AMERİKAN ÇIKARLARI GÜNEY KIBRIS ÇIKARLARI İLE ÖRTÜŞMELİ”
“AMERİKAN ÇIKARLARI GÜNEY KIBRIS ÇIKARLARI İLE ÖRTÜŞMELİ”

“AMERİKAN ÇIKARLARI GÜNEY KIBRIS ÇIKARLARI İLE ÖRTÜŞMELİ”

“AMERİKAN ÇIKARLARI GÜNEY KIBRIS ÇIKARLARI İLE ÖRTÜŞMELİ”

A+A-

“BİDEN’İN ZİYARETİ ABD İLE OLAN İLİŞKİLERİN HAVASINI DEĞİŞTİRDİ”

“Kıbrıs Mücadelesi Dünya Koordinasyon Komitesi”(PSEKA) Başkanı Philip Christopher, Amerikan çıkarlarının, Güney Kıbrıs çıkarları ile örtüşmesi gerektiğini ifade etti.

PSEKA Başkanı Philip Christopher, Fileleftheros gazetesinde yer alan söyleşisinde, Amerika’nın, Kıbrıs sorununda, ilk kez inisiyatife ve politika değişikliğine sahip olduğunu belirtti.

Christopher söyleşisinde, genel olarak Kıbrıs sorununa ve Amerika’nın rolüne değindi.

Christopher, “ne kadar çok Amerikan şirketi Güney Kıbrıs’ta faaliyet gösterirse, bunun sadece ekonomiye değil, Kıbrıs sorununun çözümüne de katkı koyacağını” belirtti.

AMERİKAN İNİSİYATİFİ

PSEKA Başkanı Philip Christopher, bir soru üzerine, Amerika’yı, Kıbrıs sorununa ilişkin inisiyatif liderliğine dahil etmek için yıllardır çaba gösterdiklerini, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın her zaman İngiltere’yi izlediğini ve de siyaset belirlenmesinin ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan değil, İngiltere’den geldiğini ifade etti.

ABD’nin ilk kez, faaliyetlerin inisiyatifini üstlendiğini dile getiren Christopher, bunun şimdi daha iyi olacağına inandığını da söyledi.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in Güney Kıbrıs’ı ziyaret ettiğini ve açıklamalarda bulunduğunu anımsatan Christopher, bunun, politika değişikliğinin var olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Christopher, bunun ayrıca, Güney Kıbrıs ile ABD arasında yapılan her anlaşmaya da yardımcı olduğunu, şu anda ise iki ülke arasında 17 anlaşmanın bulunduğunu belirtti.

Christopher “Noble Energy, Microsoft gibi, Amerikan ekonomik çıkarlarının var olması için ne kadar Amerikan şirketi Güney Kıbrıs’a dahil olursa, sadece ekonomiye değil daha çok, Kıbrıs sorununun çözümüne yardımcı olabilir” ifadesini de kullandı.

Amerikan Hükümeti’nin, kendi vatandaşlarının çıkarlarını korumakla görevli olduğunu belirten Christopher, Güney Kıbrıs’ta şu anda kayıtlı olan Amerikan şirket sayısının 150 olduğunu söyledi.

Amerika’nın, hangi çıkarları destekleyeceğine, (Türk mü, Güney Kıbrıs mı), çağrılması durumunda bunun yanıtının ne olacağına dair bir soru üzerine Christopher, Amerikan çıkarlarını koruyacağını belirtti ve Amerikan çıkarlarının, Güney Kıbrıs çıkarları ile örtüşmesi gerektiğini ifade etti.

“Bugüne kadar bunun olup olmadığı” sorusu üzerine ise Christopher “Evet, ancak şimdi birçok çıkar örtüşüyor” yanıtını verdi.

“ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in açıklamalarının, sadece Biden’in mı yoksa ABD’nin, Kongre’nin veya Senato’nun resmi açıklaması mı olup olmadığı” şeklindeki bir soru üzerine, Christopher, “En büyük korkumuz, Biden’ın 2016’da Başkan olmak isteyerek,  tüm Helen-Amerikalılardan ekonomik yardım istemesi ve kendilerini Kıbrıs sorununun kahramanı olarak hissettirmesine çaba göstermesidir. (Biden’in) Karakterini çok iyi biliyorum çünkü uzun yıllardır onu tanıyorum, neye inandığını biliyorum. Tüm bu şeyleri Başkan Obama ve ABD Dışişleri Bakanlığı’nın rızası olmadan söylemeye cesaret etmezdi” ifadesini de kullandı.

“ANASTASİADİS’İN BEYAZ SARAY’A GİTMESİNİ İSTİYORUZ”

Christopher, bir başka soru üzerine, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Beyaz Saray’ı ziyaret etmesi konusunda ısrarlı olduklarını belirtti ve bunun yıl sonundan önce olmasını umduklarını söyledi.

Bu ziyareti çok istediklerini ve bu yönde baskı yaptıklarını zira 1996 yılından bu yana Rum Yönetimi Başkanının Beyaz Saray’ı ziyaret etmediğini dile getiren Christopher, o dönemdeki, ziyaretin Galafkos Klerides tarafından gerçekleştirildiğini anımsattı.

TC Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından Kıbrıs sorunundaki tutumunu değiştireceğine dair göstergelerin bulunup bulunmadığı şeklindeki bir soru üzerine Christopher, Erdoğan’ın Arap dünyasında imaj kazanmak istediğini, bir yıl öncesine kadar Suriye ile iyi ilişkilere sahip olduğunu, Mısır halkını kahraman olarak kabul ettiğini anımsattı.

Christopher, TC Başbakanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun politikasının başarısız olduğunu ileri sürdü ve Amerikan Hükümeti’nin, Türkiye’nin   “İslami fundamentalizme” yöneldiğini anlaması gerektiğini savundu.

Bir başka soru üzerine Christopher, Kıbrıs sorununun çözümünün AB ilkelerine zıt olmaması gerektiğini belirtti ve “Kıbrıslı Türklerin istediği gibi AB üyesi bir ülke nasıl iki temsilciye ya da dönüşümlü başkanlığa sahip olabilir” sorularını sorarak bunların AB ilkelerine ters olduğunu iddia etti.

Christopher “Bir İtalyan, Belçikalı veya Fransız Girne’ye giderken, benim, doğduğum yer olan oraya, yaşamaya veya oy kullanmaya veya ev inşa etmeye girmem mümkün değil” sorusunu da sordu.

Christopher, Kıbrıs sorununun çözümünün AB ilkelerine dayanması halinde daha iyi sonuçlar alınacağına inandığını söyledi.

PSEKA Başkanı Christopher, bir başka soru üzerine Güney Kıbrıs’ın, ABD, Orta Doğu ve Avrupa arasında köprü olmasının da mümkün olduğunu ifade etti.

“Amerikan Kongre üyeleriyle, sembolik olarak ABD Kongre binası girişinde, Kıbrıs’ı 40 yıldır bölen utanç  tel örgülerini kesmeleri eylemini yapmakla ne mesaj göndermek istedikleri” şeklindeki bir soru üzerine Christopher, Amerikan Senato liderliğiyle birlikte, 40 yılın fazla olduğu mesajını göndermek istediklerini bunun için de, Kıbrıs sorununun, basit bir iki toplumlu bir sorun değil “işgal ve istila” sorunu olduğunun anlaşılması için tel örgüleri kestiklerini ifade etti.

TAK

Etiketler : , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.