1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. AMİ, TEL-AVİV TEMASLARINI SÜRDÜRÜYOR
AMİ, TEL-AVİV TEMASLARINI SÜRDÜRÜYOR

AMİ, TEL-AVİV TEMASLARINI SÜRDÜRÜYOR

Nami, Tel-Aviv Üniversitesi Ortadoğu ve Afrika Araştırmalar Merkezi’nde düzenlenen yuvarlak masa toplantısına katıldı.

A+A-

NAMİ, KATILDIĞI YUVARLAK MASA TOPLANTISINDA, KIBRIS SORUNU, MÜZAKERE SÜRECİ VE DOĞALGAZ KONUSUNUN SORUNA YAPTIĞI ETKİLERİ ANLATTI

Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Tel-Aviv temasları çerçevesinde bugün, Tel-Aviv Üniversitesi Ortadoğu ve Afrika Araştırmalar Merkezi’nde düzenlenen yuvarlak masa toplantısına katıldı.

Enformasyon Dairesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakan Nami, yuvarlak masa toplantısında, Kıbrıs sorunu, müzakere süreci ve doğalgaz konusunun soruna yaptığı etkileri anlattı.
 
Dışişleri Bakanı Özdil Nami, toplantıda yaptığı konuşmada, Kıbrıs sorununa BM kararları doğrultusunda federasyona dayalı bir çözüm bulunması halinde, Federal Kıbrıs’ın bölgenin en güvenli yerlerinden biri olarak dünya çapındaki işletmeler için cazip bir yer haline geleceğini söyledi.

Kıbrıs Rum tarafının, müzakerelerden tek yanlı ayrılma kararının büyük bir talihsizlik olduğunu vurgulayan Bakan Nami, mevcut çıkmazdan kurtulmanın yolunun aşikar olduğunu, Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon konusu dahil tüm konulardaki anlaşmazlıkların üstesinden gelmek adına Kıbrıs Rum liderliğinin masaya dönerek diyaloğa girmesi gerektiğini söyledi. Bakan Nami, Kıbrıs Türk tarafı olarak müzakerelere ciddi bir şekilde odaklanmaya, nasıl ilerleyebileceklerine dair görüş teatisinde bulunmaya ve birlikte çalışmaya hazır olduklarını bildirdi.

Kazan-kazan sonucunun önündeki engellere ve çatışma ortamının devam etmesine değinen Bakan Nami, Kıbrıs Rum liderliğinin Kıbrıs’ta iki taraf arasında uzlaşılmış geçmiş yakınlaşmaları reddettiğini ve BM tarafından sürdürülen müzakereleri terk ettiğini hatırlattı.

“Kıbrıs açıklarında yakın geçmişte keşfedilen hidrokarbon kaynakları, bölgedeki diğer bulgularla birlikte, kartlarımızı doğru oynamamız halinde, sadece 50 yıllık Kıbrıs konusuna kapsamlı çözüm bulacak bir dizi olayı harekete geçirmekle kalmayıp, aynı zamanda tüm bölgedeki ticaret, refah, karşılıklı bağımlılık ve güveni artıracaktır” şeklinde konuşan Bakan Nami, bunu elde etmek için tüm tarafların hak ve çıkarlarına saygı duyan yeni bir yaklaşıma ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Bakan Nami, atılacak olumlu adımların, Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a içme ve tarım suyu ile elektrik taşıması hedeflenen denizaltı su temin projesinden ortak yararlanma gibi diğer alanlarda işbirliğine yol açabileceğine işaret etti.

Dışişleri Bakanı Özdil Nami, temasları çerçevesinde bugün ayrıca, Israel Kanal 9 TV ve Israel i24 TV’ye mülakat verdi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.