1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ANASTASİADİS, AKEL’İ DE KARŞISINA ALDI
ANASTASİADİS, AKEL’İ DE KARŞISINA ALDI

ANASTASİADİS, AKEL’İ DE KARŞISINA ALDI

Türkiye’nin, Güney Kıbrıs’ın sözde “münhasır ekonomik bölgesine” girmesi halinde;

A+A-

TÜRK GARANTİLERİNİN BARIŞ İÇİN ORTAKLIK’A KATILIMLA KALDIRILMASINDAN SÖZ ETTİ

“RUM TARAFI BÜTÜN İSTEDİKLERİNİ ELDE ETTİ, ARTIK DİYALOĞA GİRMEYE HAZIRDIR”

AKEL: “KOALİSYONUN DAĞILDIĞI BİR ANDA MÜZAKERELERE DESTEK VERDİK... KIBRIS NATO ÜSSÜ HALİNE GETİRİLMESİN”

RASMUSSEN ANASTASİADİS’İ AVLADI...

Türkiye’nin, Güney Kıbrıs’ın sözde “münhasır ekonomik bölgesine” girmesi halinde müzakerelerden çekileceği tehdidinde bulunmasının ardından dün de, Türkiye’nin garantörlüğünün kaldırılması hedefiyle “Kıbrıs”ın NATO’nun Barış İçin Ortaklık programına girmesinden söz eden Rum Yönetimi Başkanı AKEL’i de karşısına aldı.

NATO’ya karşı olan AKEL, koalisyon hükümeti dağılmakta iken Kıbrıs müzakerelerinde kendisine destek veren tek parti olduğunu hatırlattı.

Politis haberi “MEB Müzakereler İçin Şart... Garantilerin Barış İçin Ortaklık Aracılığıyla Kaldırılması... Şartlar Koşuyor Birlik İstiyor... Kıbrıs’ın Türkleşmesini İsteyenlerin Oyunlarına Hayır, Hukuki Argümanlara Hayır” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Gazete Kathimerini gazetesine verdiği mülakatta Kıbrıs sorunuyla ilgili iki konuya daha işaret eden Anastasiadis’in bir yandan Türk garantilerinin NATO’nun Barış İçin Ortaklık programına katılımla kaldırılması perspektifine işaret ederek, Kıbrıs müzakerelerinin devam etmesine, sözde Rum MEB’inde Türk ihlallerine son verilmesi” şartı koştuğunu hatırlattı.

Gazeteye göre dün düzenlenen bir etkinlikte, müzakere hedeflerini anlattığı Rum halkına yeniden birlik çağrısında bulunan Anastasiadis “AB’nin 28 farklı ulus veya kökenden gelen 28 üyesi işbirliği yapmayı, ortak gelecek için perspektifler yaratmayı başarabiliyorsa aynı ülkede yaşayan iki toplum, daha çok da Kıbrıslı Rumlar neden başaramasın” ifadesini kullandı.

Anastasiadis, Rum siyasi güçlerinin halkla birleşmesi gerektiğini vurgulayarak “müzakere masasına konulacak sorunların aşılması” için birlik çağrısında bulundu ancak iç cephedeki anlaşmazlıkların müzakerecilik gücünü artırdığını söyledi.

Ortak açıklama metninde ülkenin amir yasasının Federal Anayasa olacağının, devletin federal yapısı dışında tek ve bir egemenlik, tek ve bir vatandaşlık, tek ve bir uluslar arası temsiliyetin ifade edildiğine vurgu yapan Anastasiadis şunları söyledi:

“RUM TARAFI BÜTÜN İSTEDİKLERİNİ ELDE ETTİ, ARTIK DİYALOĞA GİRMEYE HAZIRDIR”

“Kıbrıs’ın gerçekten Türkleşmesini isteyen planlarla oynayamayacağımızı anlamamız gerek. Bu planları önlemeli, alaşağı etmeli ve bunu başarmak maksadıyla diyalogdan kaçmak için hukuki argümanlarla uğraşmamalıyız. Kıbrıs Rum tarafı bütün istediklerini elde etti ve artık diyaloğa girmeye hazırdır.”

Anastasiadis hidrokarbon keşfinin ve artık stratejik olan rollerini değerlendirmeleri gerektiğine de işaret ederek “Soru, Türkiye’nin veya Kıbrıs Türk toplumunun tezlerinin dikkate alınabileceği korkusuyla geri çekilirsek nasıl bir miras bırakacağımızdır” dedi.

Alithia da haberi “Nikos Anastasiadis “İşgale Son Vermek İçin Herkesin Katkısına İhtiyaç Var” başlığıyla aktardı.

Gazete Anastasiadis’in Rum iç cephesine mesaj verdiği dünkü konuşmasında “Kıbrıs’ın Türkleşmesi tehlikesine” işaret ederek “Kıbrıs’ın gerçekten Türkleşmesini isteyen planlarla oynayamayacağımızı anlamalıyız. Bu planları engellemeli ve alaşağı etmeliyiz. Bunu başarmak için diyalogdan kaçmak maksadıyla hukuki argümanlarla uğraşmamalıyız” diyerek şunları eklediğini yazdı:

“Avrupa müktesebatının ve BM’nin ve Avrupa’nın tamamının tabi olduğu değerlerin tesis edildiği diyaloğa kararlılıkla ve talepkârlıkla girmeliyiz. Her istediğimizi aldık, vatanımızın yeniden birleşmesini ve temel özgürlükleri güvence altına alacak diyaloğa hazırız.

Siyasi güçleri halkla birleşmeye çağırıyorum çünkü karşılaştığımız zorluklar halen atlattıklarımızdan daha büyüktür. Kıbrıs müzakere masasına konulacak sorunları aşmak için güçlü birliğe ihtiyacımız var. Çabamızda desteğe, işgale sonsuza dek son verebilmemiz için herkesin katkısına ihtiyacımız var.”

AKEL: “KOALİSYONUN DAĞILDIĞI BİR ANDA MÜZAKERELERE DESTEK VERDİK... KIBRIS NATO ÜSSÜ HALİNE GETİRİLMESİN”

Alithia’nın “AKEL: Kıbrıs NATO’nun Üssü Haline Getirilmesin” başlıklı haberine göre AKEL, Milletvekili Aristos Damianu aracılığıyla, Anastasiadis’in Türk garantilerinin Barış İçin Ortaklık’a katılımı vasıtasıyla kaldırılması söylemini kabul edilemez bulduğunu açıkladı. Damianu şunları söyledi:

“AKEL Kıbrıs’ın sözde işgalden kurtulması ve yeniden birleşmesi tezlerine inançla bağlıdır. Ortak Açıklama’nın bazı yönlerine itirazımız olmasına karşın müzakerelerin yeniden başlaması prosedürünü bu nedenlerle destekledik. Ortak açıklamanın şirinleştirilmesine veya şeytanlaştırılmasına devam edilmemelidir.

Başkan Anastasiadis, Ulusal Konsey’in oy birliğiyle aldığı kararlarında da kaydedilen Kıbrıs Rum toplumunun ezeli tezlerini ileri götürmek zorundadır. Koalisyon hükümetinin dağılmakta olduğu bir anda, Sol ve AKEL müzakere prosedürünü çıkarsız desteklerken, Kıbrıs sorununun iç yönleri daha görüşülmemişken Sayın Anastasiadis’in DİSİ’nin aşırı dogmatik ve ideolojik bir tezine işaret ederek çatışmayı, Kıbrıs’ı NATO’nun şamandırasına bağlamayı ve böylece karşılıklı anlayış çabasını tehlikeye sokmayı seçmesi AKEL açısından şaşırtıcıdır.

Sayın Anastasiadis’i bir daha ve daha akıllı düşünmeye çağırıyoruz. Çözümün barışçıl ve sürekli olabilmesi için orduların ve garantilerin kaldırılması gerekir, vatanımızı NATO üssü haline getirilmesi değil.”

Politis haberi “Kıbrıs Sorununda NATO’nun Rolüyle İlgili İlk Eleştiri... AKEL Başkan’ı DİSİ’nin Dogmatik Tezlerini Öne Çıkarmakla Suçluyor” başlığıyla okurlarına aktardı.

RASMUSSEN ANASTASİADİS’İ AVLADI...

Politis “Rasmussen Kıbrıs Sorununun Rolü Konusunda Başkan’ı Avladı” başlıklı haberinde ise NATO Genel Sekreteri’nin Kıbrıs sorununa bulunacak bir çözümün daha güçlü bir AB-NATO işbirliğine yol açacağını söyleyerek Anastasiadis’in, Türk garantilerinin “Kıbrıs”ın Barış İçin Ortaklık’a üye olmasıyla kaldırılması tezine cevap verdiğini yazdı.

Hem Anastasiadis’in, hem de Rasmussen’in haftalık Kathimerini’de yayınlanan açıklamalarına işaret eden gazete Rasmussen’in şu sözlerini öne çıkardı:

“NATO prizmasından bakıldığında da Kıbrıs ihtilafına bulunacak bir çözümün NATO-Avrupa işbirliğine yeni olanaklar yaratacağına inanıyorum. Gerçekten de buna ihtiyacımız var. 22 ülke her iki örgüte de üyedir. Doğal olarak işbirliği yapmamız gerekir ve zannederim Kıbrıs sorununun çözülmesi daha güçlü bir AB-NATO işbirliğine yol açar.”

Alithia da haberi “Çözüm NATO İle İşbirliğinde Yeni Olanaklar Yaratır” başlığıyla aktardı.

Haravgi de manşete çektiği haberine, “Türk Garantileri Yerine Tahrikkarca NATO’yu Öneriyor... Nikos Türkiye Yerine Başka Kurt İstiyor... Anastasiadis’ten Birliğe Torpil, AKEL Kabul Edilemez Tezini Geri Çekmeye Çağırıyor” başlık ve spotlarını attı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.