1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ANASTASİADİS ARAŞTIRMA KOMİTESİ’NE İFADE VERDİ
ANASTASİADİS ARAŞTIRMA KOMİTESİ’NE İFADE VERDİ

ANASTASİADİS ARAŞTIRMA KOMİTESİ’NE İFADE VERDİ

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, dün, ekonomiye ilişkin Araştırma Komitesi’ne ifade verdi.

A+A-

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, dün, ekonomiye ilişkin Araştırma Komitesi’ne ifade verdi.

Rum gazeteleri Anastasiadis’in Araştırma Komitesi’ne verdiği ifadeye geniş bir şekilde yer verdiler.

Anastasiadis, Euro Grubu’nun, 15 Mart 2013 tarihli toplantısındaki tutumunu, “şakağa dayalı tabanca” olarak nitelendirdi.

Haberi “Euro Grubu Şakağa Dayalı Tabanca- Anastasiadis’ten Hristofyas’a Sorumluluk- 5 Yılda 38 Kredi Notu Düşürme” başlıklarıyla veren Politis gazetesi,  Anastasiadis’in Araştırma Komitesi’ne iki saat ifade verdiğini yazdı.

Habere göre Anastasiadis ifadesi sırasında mevduatların tıraşlanması konusundaki tavizinin gerekçelerini anlatırken karşısında şakağa dayalı bir tabanca bulduğunu belirtti.

Anastasiadis Euro Grubu’na ait ültimatomu ret etmesi durumunda devletin, doğrudan yükümlülükleri için 36 milyar Euro bulmak zorunda kalacağını ve düzensiz iflasa sürükleneceğini söyledi.

Ansastasiadis ifadesi sırasında selefi Hristofyas’ı, cesaretsizlik, ideolojik önyargılar ve siyasi bedel üstlenmekten korkmakla suçladı.

Anastasiadis “Euro Grubu toplantısında ya makbul olacaktım ya da faydalı, ben faydalı olmayı seçtim. 15 Mart’taki toplantıda program üzerinde anlaşma olmasaydı bankalar çöküşe sürüklenecekti zira Avrupa Merkez Bankası likiditeyi kesecekti” ifadesini de kullandı.

Gazete Anastasiadis’in, Araştırma Komitesi’ne  “ekonomik krizin kronolojisi” adı altında yazılı bir metin de  sunduğunu yazdı.

Habere göre Anastasiadis bu metinde 14 Ekim 2008-28 Şubat 2013 arasındaki açıklamalar, görüşmeler ve istişarelere yer verdi.

Anastasiadis, yazılı olarak sunduğu metinde, Hristofyas hükümeti döneminde Rum ekonomisinin, üç uluslararası kuruluş tarafından 38 kez kredi notunun düşürüldüğüne de dikkati çekti.

Anastasiadis’in, Güney Kıbrıs’ın kritik 15 Mart toplantısı öncesinde hazırladığı ve talep ettikleri yardım paketine Güney Kıbrıs’ın kendi kaynaklarından katkı yapılmasını öngören karşı önerileri de yazılı olarak Araştırma Komitesi’ne sunduğunu yazan gazete Anastasiadis’in, bu önerilerin IMF tarafından ret edildiğini açıkladığını da belirtti.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, ifadesi sırasında Rum Merkez Bankası Başkanı Panikos Dimitriadis’e yönelik eleştirilerde de bulundu.

Anastasiadis, Rum Başkanlık görevine gelmesinin ardından Merkez Bankası Başkanı Dimitriadis’in Troyka ile yürütülen görüşmeler hakkında bilgi istediğini, Dimitriadis’in tıraşlama konusundan bahsetmediğini söyledi.

Alithia gazetesi haberi “1 Mart’tan İtibaren Saatli Bomba Teslim Aldım- Tıraşlamaya Neden Olan Korku Filmi” başlıklarıyla verirken Anastsiadis’in, yakın akrabalarının(damadı ve dünürü) yurt dışına para kaçırdığı iddialarına ilişkin soruları da yanıtlamak istediğini yazdı.

Habere göre Anastasiadis’in bu talebi üzerine Araştırma Komitesi Başkanı Yorgos Pikis, tüm bu konunun, Komite’nin inceleme alanına girmediğini söyledi.

Bunun üzerine, bu konuda söylemek istediği tek şeyin, tıraşlama konusunda kimseye haber vermediğinin olduğunu ifade eden Anastasiadis, Komite’nin atanması sırasında, kendi avukatlık bürosu ile akrabalarının da araştırılmasını isteyen ilk kişi olduğuna da dikkati çekti.

Habere ilişkin diğer gazete başlıkları şöyle yer aldı:

Fileleftheros: “Anastasiadis’in Tıraşlama veya İflas Tekrarı- Şakağa Dayalı Tabancayla- Anastasiadis: Tek Yol Mevduatların Tıraşlanması”

Haravgi: “Gösteriş Olsun Diye Gösteri-Araştırma Komitesi’nden Rum Yönetimi Başkanı’nı Zora Sokma Konusunda Herhangi Bir Niyet Yok”

Simerini: “Euro Grubu Toplantısında Şakağımıza Tabanca Dayadılar- Saatli Bomba Teslim Aldım”

ARAŞTIRMA KOMİTESİ’NİN YASAL OLUP OLMADIĞI TARIŞMASI

Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler, ekonomiye ilişkin Araştırma Komitesi’nin yasal olup olmadığı konusunun, Rum Yönetimi eski Başkanı Dimitris Hristofyas’ın Komite’ye ifade vermeyi ret etmesinin arından bugünlerde tartışılmaya başlandığını yazdılar.

Haberi “Araştırma Komitesi Pinpon”  başlıklı haberinde, Rum Yönetimi eski Başkanı Dimitris Hristofyas’ın hukuk danışmanlarının, Komite’nin yasal olup olmadığına karar vermesi için Rum Yüksek Mahkemesi’ne başvuracağını yazdı.

Gazete söz konusu başvurunun, Araştırma Komitesi’nin çalışmalarını tamamlayacağı 28 Eylül’den sonra yapılacağını belirtti.

Hristofyas’ın Komite’ye ifade vermeyi ret etmesi konusunu ele alacak olan Rum Başsavcı Petros Kliridis’in, Hristofyas hakkındaki kararı vermeden önce Yüksek Mahkeme’sinin durumu netleştirmesini bekleyeceğini belirten gazete eski Rum Başsavcı Alekos Markidis’in ise “Araştırma Komitesi’nin, Rum Başsavcılık yerine Bakanlar Kurulu tarafından atanmasının yasa dışı olduğu” şeklinde açıklama yaptığını yazdı.

REHN: “TIRAŞLAMA LEFKOŞA’NIN TEK TARAFLI KARARI”

AB Ekonomik ve Mali İşler Komiseri Olli Rehn, mevduatların tıraşlanmasının, Rum makamlarının tek taraflı taahhüdü olduğunu ifade etti.

Fileleftheros gazetesine göre Rehn, DİKO Avrupa Parlamentosu üyesi Antigoni Papadopulu’nun, Güney Kıbrıs’taki mevduatların tıraşlanması konusundaki sorularını yanıtladı.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.