1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ANASTASİADİS AVRUPALI ORTAKLARINI ELEŞTİRDİ...
ANASTASİADİS AVRUPALI ORTAKLARINI ELEŞTİRDİ...

ANASTASİADİS AVRUPALI ORTAKLARINI ELEŞTİRDİ...

Bu yanlıştır, bunun şu ana kadar anlaşılması gerekirdi”

A+A-

“İKİ TARAFIN VARACAĞI HERHANGİ BİR ANLAŞMAYI AB’NİN KABUL EDECEĞİNİ SÖYLÜYORSUNUZ, BUNUN YANLIŞ OLDUĞUNUN ŞU ANA KADAR ANLAŞILMASI GEREKİRDİ”

“YOL HARİTASI BELİRLENEMEZ”

“AB’NİN PROSEDÜRE KATILIMINI KABUL ETMESİ İÇİN TÜRK TARAFINA BASKI YAPMALIDIR”

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis AB’nin Kıbrıs sorununda bulunacak herhangi bir çözümü kabul etmeye hazır olduğunu söyledikleri için -adını vermeden- Avrupalı ortaklarını eleştirdi ve “Bu yanlıştır, bunun şu ana kadar anlaşılması gerekirdi” dedi.

Fileleftheros, “Kötü Çözüm AB’ye Zarar Verecek... Başkan’dan Ortaklara Eleştiri... Kıbrıslı Türklere ‘Varılacak Anlaşma Müktesebata Entegre Edilecek’ Telkininde Bulunulması Yanlış” başlıklı haberinde Anastasiadis’in “toprak başlığı görüşülmeden mülkiyetin kapanamayacağını ve Türk tarafı kendiliğinden anlaşılanı kabul etmez ve uzlaşılanları bozarken yol haritası belirlenemeyeceğini” iddia ettiğini yazdı.

Habere göre Anastasiadis, açıklamayı, Yunanistan’ın Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi Vasilis Papayoannu’nun, Yunanistan dönem başkanlığının sona ermesi vesilesiyle AB üyesi ülkelerin Güney Kıbrıs’taki büyükelçileri, Avrupa Parlamentosu ve Komisyonu temsilcileri onuruna verdiği yemekte büyükelçilere “Kıbrıs sorunuyla ilgili bilgi” verirken yaptı.

Gazete edindiği bilgilere dayanarak Anastasiadis’in özellikle AB’nin müzakere prosedürüne katılımının yükseltilmesi gereği üzerinde durduğu konuşmasında AB’deki ortaklarını -isim zikretmeden- AB’nin, iki tarafça varılacak herhangi bir anlaşmayı kabul edeceğini söylemelerinden dolayı eleştirmekte tereddüt etmediğini yazdı.

“Bu yanlıştır, bunun şu ana kadar anlaşılmış olması gerekirdi. Anlaşmanın Avrupa müktesebatıyla uyumlu olması gerekir, çözümün AB’nin birincil hukuku olması değil. Bu,  Avrupa Birliği’nin kendi işleyişini dile engeller, Kıbrıs’ı da AB içerisindeki ikinci sınıf ülke haline getirir” ifadelerini kullanan Anastasiadis şunları da söyledi:

“Kıbrıs Türk tarafı ne zaman öneri sunsa veya Sayın Eroğlu ve Özersay görüş açıklasa, AB’nin müzakere prosedürüne daha aktif katılımı gereği daha da şiddetleniyor. Çünkü (öneriler ve/veya açıklamalar) AB’nin işleyişinin tabi olduğu şeylerle tamamen çatışıyor. 2 Haziran’daki görüşmemizde AB konuları için bir teknik komite önermiştim ancak bu önerim reddedildi. Bu fikir Brüksel’e aittir.  Büyükelçileri, AB’nin prosedüre katılımını kabul etmesi için Türk tarafını ikna etmek için harekete geçmeye çağırıyorum.”

Konuşmasında Kıbrıs müzakere sürecine de değinirken “var olan sorunları” dile getiren Anastasiadis Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun yol haritası belirlenmesi önerisine katılıp katılmadığı sorulduğunda da “Türk tarafı güven yaratıcı önlemleri müzakere etmezken, 11 Şubat Anlaşması’nın içeriğini bile kabul etmezken bu nasıl olabilir?” diye sordu.

Cumhurbaşkanı Eroğlu ile 2 Haziran’da yaptıkları görüşmenin ardından BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs’taki Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim tarafından okunan açıklamaya göndermede bulunarak şunları söyledi:

“Kıbrıs sorununun ana yönlerinin birbiriyle ilişkili müzakere edilmesi anlaşması var. Mesela Toprak ve Mülkiyet. Kıbrıslı Türk lider bütün yönlere ilişkin öneriler sunmazken prosedür al-ver için üçüncü aşamaya giremez. Kıbrıs Rum tarafı halen bütün yönlerle ilgili öneriler hazırladı ve bunları önümüzdeki iki ay içerisinde sunabilir.”

Alithia haberini “Diyaloğun Devam Etmesi İçin Bütün Konularda Öneriler... Başkan Anastasiadis Bu Yönde Türk Tarafına Baskı Yapmak Avrupa Ülkelerinin Sorumluluğudur” başlığıyla aktardı.

Gazete kaynaklarına dayanarak AB’nin Kıbrıs müzakere prosedürüne daha aktif katılımını kabul etmesi için Avrupa ülkelerinin Türk tarafına “baskı yapması gerektiğini” savunan Anastasiadis’in büyükelçilere Rum tarafının tezlerini anlattıktan sonra ortak kabul görecek bir çözümün Kıbrıslı Rumlara, Kıbrıslı Türklere ve Kıbrıs sorununun çözülmesinin de AB’ye sağlayacağı menfaatlere işaret etti, bunu herkesin kabul ettiğini söyledi.

Haravgi “AB Büyükelçileri Sayın Eroğlu’na İzah Etsin... Bütün Konularla İlgili Öneriler Sunulmazsa Sonraki Aşamaya Geçilmeyecek” başlıklı haberinde Rum Yönetiminin, müzakereleri kurtarmak için AB’de can simidi aradığını, müzakerelerin iyi gitmediğini her iki tarafın da kabul ettiğini ancak Rum tarafının 2 Haziran’daki liderler görüşmesinde uzlaşıldığı üzere bütün meselelerde öneriler sunulmasında ısrar ettiğini yazdı; Anastasiadis’in Yunanistan’ın Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi tarafından verilen yemekte yaptığı konuşmaya yer verdi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.