1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ANASTASİADİS, BAN İLE BUGÜN TELEFONDA GÖRÜŞECEK
ANASTASİADİS, BAN İLE BUGÜN TELEFONDA GÖRÜŞECEK

ANASTASİADİS, BAN İLE BUGÜN TELEFONDA GÖRÜŞECEK

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiaiadis’in, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile bugün telefon görüşmesi gerçekleştireceği belirtildi.

A+A-

ANASTASİADİS BUGÜN AYRICA RUM SİYASİ PARTİ BAŞKANLARINI TOPLANTIYA ÇAĞIRDI 

DİKO BAŞKANI PAPADOPULOS, BM’NİN 5 DAİMİ ÜYESİNE MEKTUP GÖNDEREREK DOWNER’İ ŞİKAYET ETTİ

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiaiadis’in, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile bugün telefon görüşmesi gerçekleştireceği belirtildi.

Fileleftheros gazetesi, Anastasiadis’in, Rum siyasi parti başkanlarıyla yapacağı toplantının ardından Ban ile telefonda görüşeceğini yazdı.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Kıbrıs sorununa ilişkin ileriki adımları belirlemek için bu sabah ise Rum siyasi parti başkanların toplantıya çağırdığı belirtildi.

Gazete toplantıda, müzakereciye “Destek Grubu”nun da yer alacağını yazdı.

Gazete elde ettiği bilgilere dayanarak, toplantıda, Anastasiadis tarafından, son 24 saatte, TC Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’a ilişkin olanlar konusunda bilgilendirmenin yapılmasının yanı sıra, Anastasiadis’in, “gelecekte ne olacağına” dair partilerin görüşlerini duymak istediğini de belirtti.

Rum siyasi parti başkanlarının, geçtiğimiz Cumartesi günü gerçekleştirdikleri toplantıda, Downer’in belgelerinin felsefesini ve mantığını reddettiğini ve bu çerçevede yapılacak her hareketi çıkmaz olarak addettiklerini anımsatan gazete, bu temelde alternatif senaryoların, bir diğer deyişle, Türk tarafının “fırça vuruşlarının bulunduğu” BM taslaklarına ilişkin yeni fikirler hazırlanmasının, çoğunluk tarafından uygun görülmediğini yazdı.

Gazete aynı haberinde, Rum Dışişleri Bakanlığı Genel Müdür Vekili Tasos Conis’in , Donwner konusunda BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim’e yönelik protesto girişiminin ardından, dün de, Güney Kıbrıs’ın BM Daimi Temsilcisi Nikos Emiliu’nun, BM Genel Sekreter Yardımcısı Jeffrey Feldman ile bir araya geldiğini ve Rum Yönetimi’nin, Downer’in faaliyetlerine ilişkin hoşnutsuzluğunu dile getirdiğini belirtti.

BM’nin tepkisine yönelik olarak şu ana kadar herhangi bir görüntünün ortaya çıkmadığını belirten gazete Rum tarafının notalarının, BM Genel Sekreteri Ban’ın önüne getirileceğini ve Downer’in akıbetine Ban’ın karar vereceğini yazdı.

Gazete BM’nin çabaları sürdürdüğü, temaslar gerçekleştirdiği ve ortak açıklamanın içeriğine ilişkin ortak payda bulunması sürecinin durmadığını ortaya koyduğunu belirtti.

Habere göre Kıbrıs sorunu grubu, herkesin anlayabileceği nedenlerden dolayı, tarafların anlaşmaya çok yakın olduğu imajını sunuyor.

Türkiye’nin, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun telefon görüşmeleri aracılığıyla da  bu imajı vermekte olduğunu savunan gazete, Davutoğlu’nun TBMM’deki bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı açıklamada “KKTC’nin tanınması için çalıştıklarını” söylediğini yazdı.

Habere göre New York’taki BM Sözcüsü ise yaptığı açıklamada, “ortak açıklamaya ilişkin görüşmelerde önemli bir ilerleme sağlandığını ve Türkiye, Yunanistan, Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar tarafından yapıcı bir taahhüdün bulunduğunu” söyledi.

BM Sözcüsü ayrıca, çalışmanın henüz tamamlanmadığı ve Genel Sekter’in, bunun, en kısa zamanda başarıyla sonuçlanacağını umut ettiğini ifade etti. 

“RUM YÖNETİMİ ÇABALARI SÜRDÜRMEYE KARARLI”

Politis gazetesi yukarıdaki başlıkla verdiği haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile siyasi parti başkanları arasındaki toplantının bu sabah saat 08.00’de başlayacağını ve Anastasiadis’in ortak açıklamanın sonlandırılmasına yönelik çabalardaki son gelişmeler hakkında partilere bilgi vereceğini yazdı.

Gazete TC Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Cumartesi günü yaptığı açıklamaların ardından ortaya çıkan olumsuz havaya karşın Rum Yönetimi’nin, ortak açıklama konusunda bir sonuca varılması çabalarını sürdürmeye -olası herhangi tepkilere karşın- kararlı olduğunu belirtti.

Gazete ayrıca DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos’un bugünkü toplantı kapsamında “Kıbrıs Türk tarafının uzlaşmaz tavrı ve TC Dışişleri Bakanı Davutoğlu aracılığıyla Türk tarafının kışkırtıcı küstahlığı” nedeniyle bir B Planı’nın şekillendirilmesi gerektiğini ifade ettiğini yazdı.

“B PLANINA GİDİLİYOR”

Simerini gazetesi ise “B Planına Gidiyoruz” başlıklı haberinde, elde ettiği bilgilere dayanarak, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, birkaç gün önce siyasi parti başkanlarına yeniden dile getirdiği “B Planı’nı” sonuca vardıracağının görüldüğünü yazdı.

“B Planı’”nın, ortak açıklama için şu ana kadar görüşülenlerin geri çekilmesi ve küçük ve kısa bir açıklama mantığına geri dönülmesiyle ilgili olduğunu yazan gazete bu hareketin, Anastasiadis tarafından “düzeltme” olarak algılanabileceğini zira hükümet ortakları DİKO ver EVRO.KO partileri de dahil olmak üzere 4 siyasi partinin, diyaloğun aldığı şekil ile önlerine gelen egemenlik, vatandaşlık ve geriye kalan yetkilere ilişkin farklı ifadelerle hem fikir olmadığını belirtti.

Habere göre partiler, ayrıca açıklama taslağının büyüklüğüne ilişkin endişelerini de dile getirdiler.

Gazete bu gelişmenin, Türk tarafının Rum tarafının sunmuş olduğu önerileri ret etmesinin ve taslakta değişiklikler kazanması ısrarının ardından ortaya çıktığını da savundu.
 
“KIBRIS TÜRK ÖNERİSİNE YANIT”

Haravgi gazetesi, Kıbrıs Türk tarafının, öneri bulunduğunu, BM’nin ise, ileriki adımlara karar verilmesi için  bu öneriye ilişkin Kıbrıs Rum tarafının yanıtını beklediğini yazdı.

Bunun, iyi haber alan kaynakları tarafından teyit edildiğini yazan gazete ancak aynı kaynakların, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in ilk başta söylediği görüşlerden vazgeçmesini göz önünde bulundurarak söz konusu yanıtı önceden belirleme konumunda da olmadıklarını belirtti.

Gazete Anastasiadis’in, siyasi partileri ve müzakereciyi “destekleme grubunu” toplantıya çağırma davetinin, tek egemenlik, tek uluslararası temsiliyet ve tek vatandaşlığa yönelik temel ilkeleri dahil edecek ortak açıklamaya varılması konusunda ya yolu açacak ya da uluslararası toplumun öngörülemeyen tepkileriyle bu konuların havada bırakacak kararlara ilişkin çerçevenin daraldığını ima ettiğini de yazdı.

Habere göre siyasi analizörler gazeteye yaptıkları açıklamada Anastasiadis’in hükümet içerisindeki dengeleri memnun etmek için iki tekne üzerinde durmaya devam etmesinin mümkün olmadığını-ki bu tutum uluslararası unsur ve BM’yi sinirlendirdiği gözüküyor- söylediler.

Gazete yine elde ettiği bilgilere atıfta bulunarak, Kıbrıs Türk tarafının önerisinin, iki noktadan bahsettiğini ilkinin “egemenliğin Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlardan kaynaklandığı”, ikincisinin ise “bir  toplumun diğerinin üzerinde egemenlik kuramayacağı” şeklinde olduğunu yazdı. 

DİKO BAŞKANINDAN GÜVENLİK KONSEYİ’NİN DAİMİ 5 ÜYESİNE MEKTUP

Fileleftheros gazetesi DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos’un, Downer konusunda BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi ülkesinin, Güney Kıbrıs’taki Büyükelçileri’ne, Downer konusunda mektup gönderdiğini yazdı.

Habere göre DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, gönderdiği mektuplarda, Downer’in kışkırtıcı faaliyetlerden duyduğu hoşnutsuzluk ve hayal kırıklığını dile getirdi ve Downer’in, BM kararlarını çiğnediğini savundu.

KS EDEK partisinin ise, görüşülmesi için Downer konusunu Rum Meclisi’ne ilettiğini yazan gazete, EDEK Meclis Grup Sözcüsü Yorgos Varnavas’ın, Rum Meclis Başkanı Yanankis Omiru’ya bir mektup göndererek BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in TC Lefkoşa Büyükelçiliği’nde TC Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşmesine değindi ve Downer’in derhal Kıbrıs’tan uzaklaştırılması gerektiğini öne sürdü.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.