1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ANASTASİADİS BAN’DAN TÜRKİYE’YE MÜDAHALE ETMESİNİ İSTEDİ
ANASTASİADİS BAN’DAN TÜRKİYE’YE MÜDAHALE ETMESİNİ İSTEDİ

ANASTASİADİS BAN’DAN TÜRKİYE’YE MÜDAHALE ETMESİNİ İSTEDİ

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’a mektup göndererek,

A+A-

 

EIDE ANASTASİADİS’LE GÖRÜŞTÜ

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’a mektup göndererek, Kıbrıs Rum tarafının müzakerelere katılımını askıya aldığı konusunda bilgilendirdiği ve Türkiye’nin açıkladığı şekilde sismik araştırmalar gerçekleştirmekten vazgeçmesi için, Ban’ın müdahalede bulunmasını talep ettiği ifade edildi.

Alithia ve diğer gazeteler, Türkiye’nin, Güney Kıbrıs’ın tek taraflı ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölgesinde (MEB)” yer alan parsellerde sismik araştırma gerçekleştireceğini duyurması ve bir “Navtex” açıklamasının ardından Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerine katılımını askıya alan Kıbrıs Rum tarafının, bu kararını BM Genel Sekreteri Ban’a mektupla bildirdiğini yazdılar.

Gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Ban’a gönderdiği 6 Ekim 2014 tarihli üç sayfalık mektubunda, Türkiye’nin, Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’inde sismik araştırmalar gerçekleştirme kararından vazgeçmesi için, Ban’ın girişimde bulunmasını talep ettiğini yazdı.

Habere göre mektupta Anastasiadis, “Türkiye’yi ikna edebilme konusunda BM’ye ve BM’nin iyi niyet misyonunu destekleyen hükümetlere zaman tanımak için, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’yla  BM şemsiyesi altında 9 ve 10 Ekim tarihlerinde gerçekleştireceği görüşmelere katımlını erteleme kararı aldığını” ifade etti.

“Türkiye’nin tehditlerinin tüm müzakere sürecini raydan çıkarabileceği” iddiasında da bulunan Anastasiadis, Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerini ileri götürerek, kişisel iyi niyetini ve iradesini kanıtladığını öne sürdü.

EIDE-ANASTASİADİS GÖRÜŞMESİ

Öte yandan gazete, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin dün Anastasiadis’le görüştüğünü yazdı.

Habere göre görüşme sonrasında yaptığı açıklamada Eide, şu anda herkesin sorumluluk duygusuyla hareket etmesinin ve gerginliğin daha fazla arttırılmasından kaçınılmasının önemine dikkat çekerek, Kıbrıs sorununa çözüm bulunabilmesi hedefi çerçevesinde taraflarla görüşmeyi sürdüreceğini ifade etti.

Taraflar arasındaki görüş ayrılıklarının nasıl azaltılabileceği şekildeki bir soruya karşılık ise Eide, “dünyanın her yerinde deniz anlaşmazlıkları ortaya çıktığında durum ciddidir. Petrol ve doğal gaz, lütuf ya da lanet olabilir” şeklinde konuştu.

Eide, yakın zamanda Türkiye’yi de ziyaret etmeyi planladığını ve tüm garantör ülkeler gibi Türkiye’yle de iletişim halinde olduğunu belirtti.

Fileleftheros gazetesi konuya ilişlin haberini, “Krizin Zayıflaması İçin Hareketler – Espen Barth Eide ve Güvenlik Konseyi’nin Beşlisi Dün Çeşitli Yöntemleri Görüştüler” başlıkları altında verirken Eide’nin Ankara’yla görüşme ayarlamaya çalıştığını ancak bölgedeki ve Türkiye’deki gelişmelerin bu çabayı zora soktuğunu yazdı.

Gazete, Eide’nin dün ayrıca, BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ülkenin Kıbrıs’taki büyükelçileriyle yemekte bir araya geldiğini ve büyükelçilere, Anastasiadis’in müzakere sürecine katılımı erteleme kararının “güçlü olduğunu” söylediğini iddia etti.

Eide’nin büyükelçilere “durumun karmaşıklaştığını ancak müzakerelerin yeniden başlaması gerektiğini” söylediğini öne süren gazete, Eide’nin çalışma arkadaşlarına ise, “adaya her gelişinde Türk tarafının sürpriz hazırlamasından (Erdoğan ve Davutoğlu’nun ziyaretleri ve şimdi de ‘Barbaros’) duyduğu rahatsızlığı dile getirdiğini” savundu.

Simerini, “Kıbrıs Satranç Tahtasında Diplomasi Pokeri – Devam Etmeye Çalışıyor – Özel Danışman Ertelemenin Görevini Değiştirmediğini Açıkladı” başlıklarıyla verdiği haberinde, Kıbrıs Rum tarafının müzakerelere katılımını askıya alma kararına rağmen Eide’nin, köprü kurucu önerileri hazırlama amacıyla taraflarla temaslarını sürdüreceğini yazdı.

Gazete, Eide’nin Anastasiadis’le gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, “görevinin değişmediğini ve süreç yeniden başladığında sürecin olası içeriğinin ne olacağı konusunda liderlerle görüşmeyi sürdüreceğini” söylediğini aktardı.

Gazete ayrıca, Eide’nin Cumhurbaşkanı Eroğlu’yla yaptığı görüşme sonrasındaki açıklamasına ve Anastasiadis’in BM Genel Sekreteri Ban’a gönderdiği mektubun içeriğine de yer verdi.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla aktardılar:

Politis: “Eide Perde Gerisinde Devam Ediyor – İki Tarafla Dolaylı Görüşmeler – Ev Ödevine Devam Ediyor”.

Haravgi: “Diyalog Tek Çözüm Süreci Olarak Kalmaya Devam Ediyor – Eide Sorumluluk Sahibi Olunmasını İstiyor”.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.