1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ANASTASİADİS BÜYÜKELÇİLERİN GÜVEN MEKTUPLARINI KABUL ETTİ
ANASTASİADİS BÜYÜKELÇİLERİN GÜVEN MEKTUPLARINI KABUL ETTİ

ANASTASİADİS BÜYÜKELÇİLERİN GÜVEN MEKTUPLARINI KABUL ETTİ

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, dün Rum Başkanlık konutunda düzenlenen törende, Rusya, Mısır ve Danimarka’nın Güney Kıbrıs’taki yeni büyükelçilerinin güven mektuplarını kabul ettiği haber verildi.

A+A-

RUSYA RUM EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELERİ TAKİP EDİYOR

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, dün Rum Başkanlık konutunda düzenlenen törende, Rusya, Mısır ve Danimarka’nın Güney Kıbrıs’taki yeni büyükelçilerinin güven mektuplarını kabul ettiği haber verildi.

Fileleftheros gazetesi “Moskova: İşbirliğinin Doğal Gazla İleriye Götürülmesi… Rusya Rum Ekonomisindeki Gelişmeleri Takip Ediyor- Anastasiadis’in Ziyareti 2014 Başında” başlıklarıyla yayımladığı haberinde, Rusya’nın Güney Kıbrıs’taki yeni büyükelçisi Stanislav Osadchiy’in, dün düzenlenen törende, Anastasiadis’e güven mektubunu sunduğunu yazdı.

Gazeteye göre, Moskova’nın Rum kesimindeki gelişmeleri dikkatli bir şekilde takip etmekte olduğunu dile getiren Rus büyükelçi, kötüye giden ekonomik zorluk koşullarında, yıllarca biriktirilen Rusya-Güney Kıbrıs işbirliğinin kaybedilmemesi, aynı zamanda iki ülke arasındaki ilişkilerde dinamiğin de azalmasına müsaade edilmemesi gerektiğini söyledi.

Bunun, Rus işadamlarının Güney Kıbrıs’a yönelik ilgisinin muhafaza edilmesine yardımcı olacağını dile getiren Osadchiy, ülkeler arasındaki işbirliğinin tamamlayıcı bir şekilde ileriye götürülmesinin, sözde Rum MEB’indeki hidrokarbon yataklarının çıkarılması ve işletilmesi alanında açılan perspektifler sunacağını belirtti.

Rusya tarafından Kıbrıs sorununun çözümü için harcanan çabaların azalmadığını dile getiren Rus büyükelçi, Kıbrıs sorununun BM kararları temelinde gerçekleşecek adil ve yaşayabilir çözümü arayışında, sözde “Kıbrıs Cumhuriyetini” tutarlı bir şekilde desteklemekte olduklarını ifade etti.

Osadchiy, Kıbrıs toplumları arasında bu yılın Sonbaharında yeniden başlayacak müzakerelerin başarılı olmasını umduklarını da sözlerine ekledi.

Elçinin güven mektubunu kabulünde konuşan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ise, iki ülkenin uzun ve yakın ilişkisine değindi.

Çok sayıda Rus’un ve Rus yatırımcının, sürekli olarak Rum kesimine güven ve bağlılıklarını göstermelerine minnet duyduğunu ifade eden Anastasiadis, bunun Güney Kıbrıs için oldukça zor olan zamanlarda, iki ülke arasındaki bozulmamış dayanışma bağlarını gösterdiğine işaret etti.

İki ülke halkı arasındaki doğal yakınlığa da değinen Anastasiadis, devamla, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in davetiyle, 2014 yılının başında Rusya’ya yapacağı ziyareti anımsattı.

“ENERJİ ARACILIĞIYLA MISIR’LA OLAN STRATEJİK İLİŞKİNİN GÜÇLENMESİ”

Gazeteye göre, Mısır Arap Cumhuriyeti’nin Güney Kıbrıs’taki yeni büyükelçisi Dr. Heba Salaheldin Elmarassi ise güven mektubunu Anastasiadis’e takdimi sırasında yaptığı konuşmada, sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin”, jeostratejik konumu, AB üyeliği sıfatı ve ülkesine olan yakınlığından ötürü, Mısır için daima özel bir öneme sahip olduğunu söyledi.

Gazeteye göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ise törende yaptığı konuşmada, Doğu Akdeniz’de büyük miktarda doğal gaz yatakları keşfedilmesinin, bölgenin gerek ekonomik, gerekse de siyasi anlamda önemini ortaya çıkardığını dile getirdi.

Anastasiadis, iki ülkenin “münhasır ekonomik bölgelerinde” bulunan hidrokarbon rezervlerini çıkarma ve bunları işletme konusundaki çabalarının, iki ülke arasındaki stratejik ilişkilerin gelişmesi için, yeni fırsat pencereleri açtığını da ifade etti.

Hidrokarbon sektörüne ağırlık vererek, ikili ilişkilerin enerji konularında ileriye götürülmesinin, iki ülke halkının da refahı ve ekonomik gelişiminin muhafaza edilmesiyle ilgili olarak, olumlu sonuçlara sahip olacağını ifade eden Anastasiadis, bunun Doğu Akdeniz’deki barış ve güvenliği de koruyacağını belirtti.

Anastasiadis, işbirliklerinin, bölgesel açıdan daha kapsamlı bir işbirliği için, katalizör rol oynayabileceğine de işaret etti.

Anastasiadis konuşmasında, Mısır’daki duruma ve Mısır halkının yaşadığı zorluklara da değindi.

DANİMARKA BÜYÜKELÇİSİNİN KONUŞMASI

Anastasiadis’in dün Danimarka’nın Güney Kıbrıs’taki yeni büyükelçisi Casper Klynge’nin güven mektubunu da kabul ettiğini kaydeden gazete, Danimarkalı elçinin, Rum kesiminde birçok arkeolojik alan bulunmasını umduğunu ve Danimarka’nın adada küçük de olsa bir iz bırakmasını selamladığını söylediğini iletti.

Danimarka büyükelçisi, iki ülke halkının futbola olan ortak tutkusuna da değindi.

Gazete göre, ülkesinin Kıbrıs sorunundaki müzakere sürecine desteğini de teyit eden Klynge, Danimarka’nın, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi için, yaşayabilir ve daimi bir çözüme ilişkin çabaların başarılı olmasını umduğunu da sözlerine ekledi.

Gazete Anastasiadis’in dün, görev yeri Beyrut olan ve Rum kesimine de akredite edilen Uruguay Doğu Cumhuriyeti büyükelçisi Marta Ines Pizzanelli’nin güven mektubunu kabul ettiğini de yazdı.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.