1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ANASTASİADİS DESTEK UMUDUYLA ALMANYA’YA GİDİYOR
ANASTASİADİS DESTEK UMUDUYLA ALMANYA’YA GİDİYOR

ANASTASİADİS DESTEK UMUDUYLA ALMANYA’YA GİDİYOR

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis bugün akşamüzeri

A+A-

MERKEL’E RUSYA’YA YAPTIRIMLARIN MEMORANDUMUN UYGULANMASINI OLUMSUZ ETKİLEYECEĞİNİ SÖYLEYECEK, EKONOMİK DESTEK VE AB’NİN MÜZAKERELERDEKİ ROLÜNÜN ARTIRILMASINI İSTEYECEK

MERKEL-ANASTASİADİS GÖRÜŞME GÜNDEMİNDE DOĞAL GAZ DA VAR

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis bugün akşamüzeri Almanya’ya gidiyor. Anastasiadis’in yarın görüşeceği Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Ukrayna’daki gelişmeler nedeniyle Rusya’ya yaptırım uygulanması kararının, Güney Kıbrıs’ın Troyka ile imzaladığı memorandumun uygulanmasına olumsuz etkilerini görüşmeyi planladığı haber verildi.

Politis “Ukrayna Kıbrıs Memorandumunun Başarısını Tehdit Ediyor... Rusya’ya Yaptırımlar Kıbrıs’ı Tehdit Ediyor... Anastasiadis-Merkel Görüşme Gündeminin İlk Konusu Ukrayna” başlığıyla manşete çektiği haberinde Anastasiadis’in dün DİSİ’nin AP seçimleri için düzenlediği toplantıda yaptığı konuşmada, Berlin ziyaretini “en önemli temaslarından biri” diye niteleyerek “Almanya’dan destek alacağımdan eminim” dediğini yazdı.

Gazeteye göre Rum Başkanlık Köşkü’ne yakın kaynaklar Anastasiadis’in, Rusya’ya yaptırım uygulanmasının Rum ekonomisini kurtarma programını otomatikman başarısız kılacağından, Almanya’yı, Rusya’ya yaptırım uygulanmasına karşı çıkan 7 AB üyesi ülkenin başında kalmasına ikna etmek istediğini söylediler.

Gazete “Alman tavrının muhtemel değişmesinin, Rusya’ya karşı dengeleri tamamen değiştireceği öngörülüyor. Başkan Anastasiadis Merkel’i Rusya’ya yaptırım uygulanmasının AB’ye olumsuz ekonomik etkiler yapacağına ve böyle bir tedbirin Kıbrıs’ı ikinci bir memoranduma sürükleyeceğine ikna etmeye çalışacak” ifadelerine yer verdi.

Anastasiadis’in Merkel’le yapacağı görüşmedeki ikinci gündem konusunun, AB’nin Kıbrıs müzakerelerindeki rolünün yükseltilmesi olacağını kaydeden gazete Rum Başkanlık Köşkü’nden kaynakların, Merkel’in AB’nin müzakere prosedüründe daha aktif rol alması konusuna anlayış gösterdiği ancak AB’nin müzakerelerdeki rolünün yükseltilmesini isteme nedeninin yine Güney Kıbrıs memorandumuyla alakalı olduğuna işaret ettiklerini yazdı.

Gazeteye göre Rum Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis, Güney Kıbrıs ile Almanya arasında yapılan hazırlık çalışmasının bu hafta sonuç vermesinin beklendiğini belirterek “Merkel’le görüşmede ekonomi politikası meseleleri de ele alınacak. İki devlet arasındaki ekonomik işbirliğine ilişkin bazı kararlar alınacağı yönünde iyimserlik var. Başkan Anastasiadis Almanya’nın Kıbrıs’a destek vereceğinden emin” ifadelerini kullandı.

Edindiği bilgilere dayanarak Almanya’nın Güney Kıbrıs’a vereceği desteğin, Güney Kıbrıs’a bir tür ekonomik yardım niteliğinde olacağına işaret eden gazete Almanya ziyareti öncesinde DİKO ve EDEK’in Anastasiadis’ten Merkel’e,  takipteki krediler tanımının değiştirilmesi ve Acil Likidite Fonu’nun uzun vadeli kredilendirme haline getirilmesi konularını açmasını istediklerini kaydetti.

Haberi okurlarına “Nikos Anastasiadis... Angela’dan ‘Hediye’ Bekliyor” başlığıyla aktaran Alithia Anastasiadis’in Merkel’le yapacağı görüşmenin yalnız ekonomi konuları değil Kıbrıs sorunu açısından da çok önemli addedildiğini, Anastasiadis’in AB’nin müzakerelerdeki rolünün yükseltilmesi konusunda Merkel’den destek beklediğini belirtti.

Gazete “yakın geçmişte birçok kez talep edilmiş olmasına karşın, AB’nin rolünün, Anastasiadis hükümetini tatmin edecek ölçüde yükseltilmesi başarılamadı” ifadesini kullandı ve Anastasiadis’in dünkü DİSİ toplantısında söylediklerini okurlarına şöyle aktardı:

“Önümüzdeki Salı günü Almanya’da olacağım ve Fransa Cumhurbaşkanı ve İngiltere Başbakanı ile temaslarımdan sonra en önemli temaslarımdan birini gerçekleştireceğim. Angela Merkel’le görüşeceğim. Destek alacağıma, özellikle vatan olarak destek alacağımıza eminim.”

Simerini haberi “Destek İçin Almanya’ya Gidiyor... Odak Noktasında Ekonomi, Kıbrıs Sorunu ve Doğal Gaz” başlığıyla okurlarına aktardı.

Almanya’nın kardan pay alma karşılığında Vasiliko’da doğal gaz sıvılaştırma terminali kurulmasını finanse etmek niyetinde göründüğünü, bu çerçevede Alman bankası Beutsche Bank’ın, önerilecek modelin sürdürülebilir olması şartıyla bu projeyi finanse etmek istediğini hatırlatan gazete bu konunun da Anastasiadis-Merkel görüşmesinin gündeminde olacağını kaydetti.

Tak

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.