1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ANASTASİADİS DOWNER’A ÖZÜR DİLER TARZDA VEDA ETTİ
ANASTASİADİS DOWNER’A ÖZÜR DİLER TARZDA VEDA ETTİ

ANASTASİADİS DOWNER’A ÖZÜR DİLER TARZDA VEDA ETTİ

Halen prosedürel olarak bile ortak dil bulunamamışken yol haritası görüşmesi veya al-ver mantığına girmesi....

A+A-

ANASTASİADİS DOWNER’A ÖZÜR DİLER TARZDA VEDA ETTİ

ÖZERSAY VE NAMİ’NİN ZİYARETLERİNDEN SONRA MAVROYANNİS’İN ABD ZİYARETİ GEREKLİ GÖRÜLDÜ

RUM YÖNETİMİ: “PROSEDÜREL OLARAK BİLE ORTAK DİL BULUNAMAMIŞKEN YOL HARİTASI GÖRÜŞMEMİZ VEYA AL VER MANTIĞINA GİRMEMİZ SÖZ KONUSU DEĞİL”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik yeni müzakere süreci çerçevesinde ikinci kez bir araya gelmelerine günler kala Rum tarafının, müzakerelerdeki durumu kötü bulduğu, al ver zemini de görmediği haber verildi.

Haravgi “Al-Ver’e Zemin Yok” başlıklı haberinde, Rum tarafının olguları “kötü” gördüğünü, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanlığı görevi sona eren Aleksander Downer’ın çözüm perspektifleri konusunda kötümser olduğunu, ABD’nin Türkiye’de oyunun değişeceğini ve Kıbrıs sorununda yeni dinamik meydana geleceğini savunduğunu yazdı.

“Kıbrıs Türk tarafının ise iletişim oyunu oynadığını, Kıbrıs sorununu yöneten Kıbrıs Türk (müzakere) grubu içerisinde siyasi oyunlar oynandığını” iddia eden gazete, haberini şöyle detaylandırdı:

“Kıbrıs Rum tarafı müzakerelerdeki durumu ‘kötü’ buluyor çünkü bir yandan Kıbrıs Türk tarafı müzakere masasında aşırı tezlerini tekrarlıyor, bir yandan da Kıbrıs sorunu Kıbrıs Türk tarfında iç çekişme malzemesi oluyor.

Bir hükümet kaynağı gazetemize  ‘iki tarafın tezleri arasında uçurum varken ve Kıbrıs Türk tarafı aşırı tezlerine yapışıp kalmışken bir al-ver olamaz’ dedi.

Genel Sekreter’in Kıbrıs Özel Danışmanlığı’ndan ay sonuna kadar ayrılacak olan Aleksander Downer dün iki liderle ayrı ayrı yaptığı görüşmelerde New York’tan Lefkoşa’ya, çözüm konusunda kötümserlik getirdi. Aynı siyasi değerlendirmeyi bugün 09.30’da Ledra Palace’da yapacağı basın toplantısında da dile getirmesi bekleniyor.

ANASTASİADİS DOWNER’A ÖZÜR DİLER TARZDA VEDA ETTİ

Downer, Anastasiadis’in kendisine anı olarak gümüş bir zeytin dalı verdiğini söylemekle yetindi. Edindiğimiz bilgilere göre, Anastasiadis Downer’a, uzaklaştırılması konusunda özür diler bir tarzda veda etti. Anastasiadis Downer’a, başkaları savaşırken kendisinin (Anastasiadis) destek verdiğini ancak kendisiyle fikir ayrılıkları olduğundan, Genel Sekreter’e bilgi vermekten başka seçeneği olmadığını söyledi.

Downer Eroğlu’na, ilişkilerinin Avustralya’nın Londra Yüksek Komiserliği’ndeki görevi sırasında da devam edeceğini söylediği aleni açıklaması ile veda etti.”

Simerini “Son Eylem” başlıklı haberinde, “BM Genel Sekreteri’nin bir Kıbrıs özel danışmanı daha dün iki toplum liderine veda etti, bugün de son kez gazetecilere konuşarak, Kıbrıs sorununun çözüm çabalarındaki rolünü, arkasında iyi izlenimler bırakmadan tamamlayacak” ifadesini kullandı.

Devamla, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun, Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay’ın, al-ver sürecinin başlayabileceği sözlerini hatırlatarak, al ver olmadan müzakerelerde sonuç olamayacağına işaret ettiği açıklamasını okurlarına aktaran gazete, Rum tarafının müzakerecisi Andreas Mavroyannis’in bugün ve yarın New York’taki BM merkezinde temaslarda bulunacağını abımsattı ve şunları yazdı:

ÖZERSAY VE NAMİ’NİN ZİYARETLERİNDEN SONRA MAVROYANNİS’İN ABD ZİYARETİ GEREKLİ GÖRÜLDÜ

“Mavroyannis, BM Genel Sekreter Yardımcısı Jeffrey Feltman, Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ve muhtemelen Güvenlik Konseyi’nin diğer yetkilileriyle de görüşecek.  Mavroyannis Cumartesi günü Kıbrıs Federasyonu’nda konuşma yapacak. Son haftalarda Nami ve Özersay’ın Washington ve New York’a yaptıkları ve müzakereler hakkında, gerçeği yansıtmayan bir görüntü çizdikleri ziyaretlerinden sonra Mavroyannis’in bu ziyareti gerekli görüldü.

Kıbrıs Türk tarafının açıklamalarından da anlaşıldığı üzere, Kıbrıs sorununun kritik konularının derinlemesine incelenmesi daha tamamlanmamışken al-ver sürecinin başlamasından söz ediyorlar. Mavroyannis Rum tarafının, müzakerelerin şu ana kadarki gelişimi, güven yaratıcı önlemler ileri götürülerek ortam değiştirilmesi gerektiği görüşlerini iletecek. Kıbrıslı Rum müzakereci Cumartesi gecesi Kıbrıs’a gelmek üzere New York’tan ayrılacak ve Çarşamba günü Washington’a gidecek.”

Fileleftheros “Şimdi De Sahte İlerleme Yaratıyorlar... Kıbrıslı Türklerden Lefkoşa’ya Baskı Uygulanması Maksatlı Etki Yaratma Oyunu” başlıklı haberinde, Türk tarafının eşgüdümlü ve metotlu bir şekilde, Rum tarafının etrafında baskı çemberi oluşturmaya çalıştığını yazdı.

Türk tarafının, kamuoyuna yönelik açıklamalarında müzakere prosedürünün ileri aşamada bulunduğu ve bir sonraki aşamanın al-ver süreci olacağı “görüntüsü vermeye çalıştığını” savunan gazete, son müzakereciler görüşmesinde Türk tarafının “en küçük bir iyimser perspektife müsaade etmeyen” görüşler ortaya koyduğunu iddia etti, özetle şunları yazdı:

“Türk tarafının benimsediği taktik oyununda hedef, beklentileri yükseltmek, prosedürü ilerlemeye zorlamak ve ilerleme olmamasının sorumluluğunu Rum tarafına yüklemektir. Eroğlu’nun, yıl içerisinde referandum yapılmasından, Özersay’ın da nisan ayında al-verin başlayabileceğinden söz etmesi bu çerçevededir.

RUM YÖNETİMİ: “PROSEDÜREL OLARAK BİLE ORTAK DİL BULUNAMAMIŞKEN YOL HARİTASI GÖRÜŞMEMİZ VEYA AL VER MANTIĞINA GİRMEMİZ SÖZ KONUSU DEĞİL”

Bilgi sahibi bir kaynağın söylediğine göre, Kıbrıs hükümeti, müzakerelerin ilerlediğini yalanladı. Türk tarafının oynamaya çalıştığı oyunu fark ederek, önümüzdeki Pazartesi günü yapılacak liderler görüşmesini, görüntünün netleşmesine fırsat görüyor. Ancak, halen prosedürel olarak bile ortak dil bulunamamışken yol haritası görüşmesi veya al-ver mantığına girmesi hiçbir şekilde söz konusu değildir.”

Gazete, Cumhurbaşkanı Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in Pazartesi günü BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim’ın konutunda gerçekleşecek görüşmesi için yarın, detayların ele alınacağı bir toplantı yapılacağını, toplantıya BM’den ve iki tarafın müzakere gruplarından yetkililerin katılacağını kaydetti.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.