1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ANASTASİADİS: ''DOWNER'LA HER TÜRLÜ İLETİŞİMİ KESERİZ''
ANASTASİADİS: ''DOWNER'LA HER TÜRLÜ İLETİŞİMİ KESERİZ''

ANASTASİADİS: ''DOWNER'LA HER TÜRLÜ İLETİŞİMİ KESERİZ''

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un, Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’la görüşmesinin ardından önceki akşam BM tarafından yapılan ve Kıbrıs’taki iki lideri, Downer’ın Ada’da bulunacağı 4 günlük süre içerisinde aralarındaki anlaşmazlıkları aşıp ilk gö

A+A-

“MARAŞ’I DA ALAŞAĞI ETTİ”

ROMPUY DA BARROSO DA ANASTASİADİS’E KULAK ASMADI

GENEL SEKRETER’İN LİDERLERE 4 GÜNLÜK SÜRE TANIDIĞI AÇIKLAMAYI BAN’A DOWNER’IN YAPTIRDIĞINA İNANILIYOR

ANASTASİADİS: “KİMDEN GELİRSE GELSİN ŞANTAJLARI VE TAKVİMLERİ KABUL ETMİYORUZ”

“BAN DOWNER’İN REÇETESİYLE HAREKETE GEÇTİ, RUM TARAFINA BASKI YAPIYOR”

ANASTASİADİS, BAN’IN AÇIKLAMASINDAN SORUMLU TUTTUĞU DOWNER’LA HER TÜRLÜ İLETİŞİMİ KESME NİYETİNDE

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un, Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’la görüşmesinin ardından önceki akşam BM tarafından yapılan ve Kıbrıs’taki iki lideri, Downer’ın Ada’da bulunacağı 4 günlük süre içerisinde aralarındaki anlaşmazlıkları aşıp ilk görüşme tarihini belirlemeleri istenen açıklama, Rum tarafında “ültimatom” olarak algılandı.

Rum medyası Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis başta olmak üzere Rum siyaset dünyasının sert tepkisiyle karşılanan ilgili açıklamayı Ban’a, Kıbrıs’a gelişi öncesinde Downer tarafından yaptırıldığını öne sürdü.

Fileleftheros haberi “Maraş’ı Da Alaşağı Etti... Downer (Maraş) Öneriyi Ankara Nezdinde İleri Götürmemesi İçin AB’ye Müdahale Etti... BM’den Diyaloğun Başlaması Ültimatomu... Lefkoşa’nın Yeni Önerisi Bypass Ediliyor... Başkan Takvimleri ve Şantajları Reddediyor” başlık ve spotlarıyla manşete çekti.

Gazete Rum tarafının Kıbrıs sorunundaki iki inisiyatifinin, perde gerisinde Aleksander Downer’ın, inisiyatifleri etkisiz hale getirme hedefli müdahalesine uğradığını, Kıbrıs sorununa Avrupalı bir temsilci atanmaması için yaptığı hareketlerin dışında, Downer’ın Maraş’la ilgili öneriyi de alaşağı etmeye çalıştığını öne sürdü.

Edindiği bilgilere dayanarak Downer’ın, Rum tarafının Maraş’la ilgili önerisinin AB tarafından Türkiye nezdinde ileri götürülmemesi için çaba harcadığını iddia eden gazete, AB’nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle’nin, Rum Yönetimi’ne geçen yaz döneminde söz vermiş olmasına karşın, Maraş önerisini Ankara’ya iletmemesinin nedeninin de bu olduğunu savundu.

Gazete “Kişisel ilişkileri bulunan BM Genel Sekreteri’nin desteğini alan Downer Ada’ya gelmesinden (dün gece gelmesi bekleniyordu) önce Lefkoşa’ya; 4 gün içerisinde, yani Kıbrıs’ta bulunacağı süre zarfında müzakerelerin başlama tarihinde mutabakata varılması ültimatomunu gönderdi” ifadesini kullanarak, Downer’ın aslında, zaman çerçevesi koyarak ortak açıklama oluşturulmasıyla ilgili görüşmelerin bypass edilmesi mesajını gönderdiği yorumunda bulundu.

Habere göre Downer Kıbrıs’a gelişi öncesinde New York’ta durup,  Ban Ki Moon’la görüşmesinde, kendisini eleştirenlere cevap verdiğine inandığı (Downer’ın) ve gelişmelere baskı yapan bir açıklama elde etti. Açıklamanın, Downer’ın özel danışman olarak kalma ve prosedürde rol sahibi olma isteğini ifade ettiğini değerlendiren kaynaklar var.

Downer’ın bu hareketinin, Rum tarafının, ortak açıklamanın içeriğiyle ilgili iyileştirilmiş önerisini geçen hafta sunmuşken gerçekleştiğine dikkat çeken gazete, edindiği bilgilere dayanarak Rum tarafının önerdiği ortak açıklama taslağında ifade edilenleri şöyle aktardı:

“Devletin tek egemenliği, tek uluslar arası temsiliyeti ve tek vatandaşlığı olacak, oluşturucu birimler yetkilerini kesintisiz kullanacak ve merkezî hükümet, birimlerin yetkilerini ellerinden alamayacak”

Gazete Rum tarafının bu şekilde Kıbrıs Türk tarafınca ortaya konulan endişelere de cevap vermiş olduğunu, ancak Türk tarafının henüz cevap vermediği bu önerinin BM tarafından yapılan açıklamada ise kelimenin tam anlamıyla bypass edildiği görüşünü ortaya koydu.

Gazete “Maraş’a El Attı” başlığıyla iç sayfasında sürdürdüğü haberinde özetle şu detayları verdi:

“Güvenilir bilgilerimize göre Downer tezlerini Brüksel’e iletirken ‘Maraş önerisi ile çabaların yönünün değiştirileceğine’ işaret etti ve ‘Maraş konusunda anlaşırlarsa neden Kıbrıs sorunu çözmesinler’ iddiasında bulundu. Lefkoşa’nın, Türkiye’nin itiraz ettiği; Maraş’ın iadesi ve AB’nin müzakerelere temsilci ataması inisiyatiflere Aleksander Downer’ karşı çıktı. Bu iki konudaki müdahalelerinde Downer Brüksel’de uygun zemin buldu ve ilerlemedi.

BM yetkilisinin Komiser Füle ile direkt irtibat kanalları bulunduğu ve istişare içerisinde olduğu anlaşılıyor, çünkü Füle Lefkoşa’nın inisiyatiflerinde Downer’la bir hizaya geldi.

RUM TARAFININ ORTAK AÇIKLAMAYLA İLGİLİ YENİ ÖNERİSİ

Müzakerelerin yeniden başlaması çalışmaları alanında Lefkoşa, geçen hafta ortak açıklamanın içeriğiyle ilgili yeni bir öneri sundu. Türk tarafı halen cevap vermezken Aleksander Downer New York’tan gönderdiği ültimatom ile bu çabayı etkisiz hale getirmeye çalıştı.

Güvenilir bilgilere göre yeni metin Türk tarafının yetkiler konusundaki endişelerine cevap veriyordu. Rum tarafının ortak açıklama taslağında Lefkoşa, devletin tek egemenliği tek uluslar arası temsiliyeti, tek vatandaşlığı olacağı tezini açıkça ortaya koyuyor. Ardından da oluşturucu birimlerin yetkilerini kesintisiz kullanacaklarını ve merkezi hükümetin birimlerin elinden yetkilerini alamayacağı belirtiliyor.

Önerinin bu ikinci ayağı ile Rum tarafı Kıbrıslı Türklerin kendi endişeleri olarak ortaya koyduklarına cevap veriyor.  Türk tarafı aslında egemenliğin oluşturucu devletçiklerden kaynaklanmasını istiyor olmasına karşın önüne konulan öneri, Erttuğ’un Mavroyannis’le görüşmelerinde gündeme getirdiği meselelere cevap veriyor.

Bu görüşmelerde (Ertuğ) doğrudan konfederal bir yapı istemiyor ancak yetkilerin kullanılmasında olacak sorunlara daha çok endişeler olarak işaret ediyor. Bunun paralelinde artık yetkiler konusuyla da oynuyor. Rum tarafı, ilerleme kaydedilebilmesi için Kıbrıslı Türklerin Downer temaslara başlamadan önce cevap vermelerini umuyordu. Kıbrıs Türk tarafı malum nedenlerden dolayı cevap vermedi, Downer’ın Ada’ya gelmesini bekledi.

New York’ta Cuma günü görüşmeler ve açıklama ile cereyan edenler, Türklerin Rum önerisiyle ilgili görüş belirtmekten kaçma nedenlerini haklı çıkarıyor görünüyor. Dahası Türkler ‘Biz Downer önerisini kabul ettik, Rumlar reddetti’ vurgusunu yapıyor.

Downer’ın Salı günü itibarıyla başlayacağı görüşmeler ışığı altında Kıbrıs sorununda temaslar haftasına giriyoruz. Downer’ın şekillendirdiği ortam olumsuzdur ve mesele, Lefkoşa’nın bu yeni maharetlere nasıl tepki göstereceğidir.”

ROMPUY DA BARROSO DA ANASTASİADİS’E KULAK ASMADI

Haberinin “Rombuy da Jose Barroso Da Kulak Asmadı” başlıklı bölümünde ise gazete, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manouel Barroso’nun, Rum tarafının AB tarafından Kıbrıs müzakerelerine bir temsilci atanması talebini reddeder tavrının bu meseledeki prosedürleri frenlediğini, mesele teorik açıdan açık görünse bile Barroso’nun  her türlü kararını müzakerelerin başlaması sonrasına havale ederek zaman kazanmak istediğini yazdı.

Gazete Anastasiadis-Rompuy-Barroso görüşmesinde Barroso’nun Downer’a atıfta bulunarak Anastasiadis’in önerisine kırmızı ışık yaktığını hatırlattı ve o görüşmedeki ilgi çekici noktanın, Herman Van Rompuy’ın Barroso’dan ısrarla, Rum tarafının talebini yerine getirmesini istemesi olduğuna işaret etti.

Habere göre Rum tarafı her halükarda, AB’nin müzakerelere temsilci ataması talebini, Rum Bakanlar Kurulu’nun Komiteler Koleji ile 27 Kasım’da Brüksel’de gerçekleşecek görüşmesi sırasında tekrarlayacak.

GENEL SEKRETER’DEN LİDERLERE 4 GÜNLÜK MÜHLET

Fileleftheros “Ban’dan Lefkoşa’ya Ültimatom... Genel Sekreter’den Anastasiadis ve Eroğlu’na, Anlaşmazlıklarının Üzerine 4 Günde Köprü Kurmaları Net Mesajı... Ban Ki Moon’dan Downer’a Tam Destek”  başlıklı haberinde Genel Sekreter’in Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e net mesajlar vererek dolaylı yoldan zamanın daraldığı uyarısında bulunduğunu yazdı.

Habere göre Genel Sekreter’in Sözcüsü tarafından yapılan ve iki lidere, sorunlarını aşıp ilk görüşme tarihlerini belirlemeleri ve müzakerelerin daha fazla gecikmeden başlaması çağrısında bulunulan açıklamada, Güvenlik Konseyi’nin son kararına da atıfta bulunuluyor. 

Gazete, Genel Sekreter’in, ortak açıklama konusundaki çıkmazın müzakerelerin yeniden başlamasını engellediğinden endişe belirterek dolaylı ancak net şekilde liderleri, içeriğinde anlaşamıyorlarsa ortak açıklamayı bir kenara bırakıp en kısa sürede müzakerelere başlamaya teşvik ettiğini kaydetti, şunları yazdı:

“Ban Ki Moon ‘fırsat penceresinin kısıtlı’ olduğundan da söz ederek Downer’ın Kıbrıs’ta bulunacağı 4-8 Kasım arasındaki sürede iki toplum liderinin çıkmazı aşıp diğer askıda bulunan bütün meseleleri çözecekleri ümidini dile getirdi.

Ban Ki Moon Downer’a tam destek verdiğini de vurguladığı bu açıklama, Cuma gecesi Genel Sekreter’in Siyasi konulardan sorumlu yardımcısı Jeffry Feltman, Kıbrıs Özel temsilcisi Lisa Buttenheim ve diğer BM yetkilileriyle birlikte Downer’la görüşmesinin ardından yapıldı.

ANASTASİADİS: “KİMDEN GELİRSE GELSİN ŞANTAJLARI VE TAKVİMLERİ KABUL ETMİYORUZ”

Fileleftheros Ban’la görüştükten sonra BM binasından çıkışında Downer’a, bu hafta Kıbrıs’ta olacağı süre içerisinde iki liderle ortak görüşme yapıp yapmayacağını sordu.  Cevabı olumsuzdu ve hiçbir açıklama yapmadı.”

Gazete Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in BM tarafından yapılan “ültimatom” nitelikli açıklamaya derhal tepki göstererek “Kimden gelirse gelsin şantajları ve takvimleri kabul etmeyeceğini” söylediğini yazdı.

“BAN DOWNER’İN REÇETESİYLE HAREKETE GEÇTİ, RUM TARAFINA BASKI YAPIYOR”

Simerini haberini manşetten “BM Genel Sekreteri Kıbrıs Rum Tarafına Baskı Yapıyor... Downer Reçetesiyle Harekete Geçti... Lefkoşa’da Hoşnutsuzluk, Anastasiadis Şantaj Kabul Etmeyiz Diyor” başlığıyla aktardı.

BM Genel Sekreteri’nin, Aleksander Downer’la görüştükten sonra Kıbrıs sorununa sert bir üslupla müdahalede bulunduğunu,  liderlerden 4 gün içerisinde görüşme tarihlerini belirlemelerini istediğini ve Downer’a tam destek belirttiğini yazan gazete bunu “Kıbrıs Rum tarafının, müzakerelerin yeniden başlaması için şart koştuğu ortak açıklama tezini iptal etme çabası” olarak niteledi.

ANASTASİADİS DOWNER’LA HER TÜRLÜ İLETİŞİMİ KESME NİYETİNDE

Politis manşete çektiği haberine “Kıbrıs Sorunu Çözüme Değil Başarısızlığa Daha Yakın ve Downer’a Ağır Suçlamalar” başlığını attı.

Gazete “durum patlayıcı ve Kıbrıs sorununda yeni bir başarısızlık tehlikesine doğru gelişiyor, çünkü Başkan Anastasiadis dün Genel Sekreter’in açıklamasını yorumlarken, Downer’ı Kıbrıs Türk tarafının çıkarlarını ileri götürmekle suçladı. Anastasiadis  Downer’la her türlü iletişimi kesmeye niyetli görünüyor” ifadelerini kullandı.

Alithia manşetten verdiği haberine “Ültimatom Nedeniyle Ciddi Kargaşa... Başkan Şantajları ve Takvimleri Reddetti” başlığını attı.

Gazete “BM tarafından getirilmeye çalışılan 4 günlük takvim ültimatomunu” reddeden Anastasiadis’in “Burası Kıbrıs’tır Avustralya değil” diyerek Genel Sekreter’in ilgili açıklamasından Downer’ı sorumlu tuttuğunu yazdı, özetle şunları aktardı:

“Başkan Anastasiadis dolaylı ancak net şekilde Downer’ı, şantajlarla ve bir tarafa şantaj yapmak için öteki tarafın (Türk tarafının) tezlerini ileri götürerek başarı taçları edinmeye çalışmakla suçladı. Anastasiadis, ültimatoma oy birliğiyle cevap verilmek üzere Ulusal Konsey’in toplanacağını da ilan etti. Aleksander Downer bu gergin ortam içerisinde yarın Kıbrıs’a gelecek ve temaslarına başlayacak”

DOWNER ÇIKMAZI KIRMAK GÖREVİYLE GELİYOR

Haftalık Kathimerini haberine “BM Genel Sekreteri’nden Sinyal Bekleniyor... Downer New York’tan Ban Ki Moon’un Mesajlarıyla, Çıkmazı Kırmak Göreviyle Geliyor... Başkan Anastasiadis Downer’a Ateş Püskürüyor” başlığını attı.

Gazete Downer’ın, Ertuğ-Mavroyannis görüşmelerinde gelinen çıkmazı kırmak hedefiyle Kıbrıs’a döneceğini, Cumhurbaşkanı Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in doğrudan müzakerelere başlaması gereken tarihte, Pazartesi günü, Osman Ertuğ ve Andreas Mavroyannis’le Ada’daki temaslarına başlayacağını yazdı.

Rum tarafından üst düzeyli bir kaynağı işaret ederek, şu anda ne ortak açıklamada ne de Ertuğ’un Atina, Mavroyannis’in de Ankara ziyaretleri konusunda hiçbir gelişme olmadığını yazan gazete, prosedürdeki bu karışıklığın da BM Genel Sekreteri’ni, prosedürün nasıl ilerleyebileceğini görmek için Downer’ı ve Buttenheim’ı BM merkezine çağırmak zorunda kaldığını yazdı.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.