1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ANASTASİADİS "EİDE'NİN İŞTAHINDAN CESARET KAZANDI"
ANASTASİADİS "EİDE'NİN İŞTAHINDAN CESARET KAZANDI"

ANASTASİADİS "EİDE'NİN İŞTAHINDAN CESARET KAZANDI"

Anastasiadis "Eide'nin iştahından cesaret kazandı"

A+A-

EIDE BUGÜN KIBRISLI TÜRK VE RUM MÜZAKERECİLER VE MÜZAKERE GRUPLARIYLA GÖRÜŞÜYOR

Ada’da temaslarını sürdürmekte olan BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide bugün, Kıbrıslı Türk ve Rum müzakereciler Kudret Özersay ve Andreas Mavroyannis ile iki tarafın müzakere gruplarıyla bir araya geliyor.

Eide’nin bugün her iki tarafla da yapacağı temaslarda, 17 Eylül görüşmesiyle ilgili beklentileri yükseltmekte olduğu, Rum tarafının da “Eide’nin iştahından cesaret kazanıp şart koştuğu” haber verildi.

Alithia “17 Eylül Gündemine Dokunuyorlar... Yeni Özel Danışman’ın İki Tarafla Hararetli Temasları Bugün De Devam Ediyor... Gelecek Haftaki Görüşmeyle İlgili Beklentiler Yüksek” başlıklı haberinde, Kıbrıs Türk ve Rum taraflarının çabalarını, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in gelecek hafta yapacağı ortak görüşme üzerine yoğunlaştırdığını yazdı.

Gazete, 16 Eylül gecesi Kıbrıs Türk ve Rum tarafları ile BM arasında bir çalışma yemeği düzenleneceğini; 17 Eylül sabahı da çalışma görüşmesi yapılacağını belirterek, Eide’nin, iki müzakereci ve müzakere gruplarıyla bugün yapacağı görüşmelerde, liderler görüşmesinin gündemine de değinileceğini kaydetti.

Eide’nin önümüzdeki günlerde Genel Sekreter’in Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim’ın da yardımıyla, “büyük görevine” hazır olabilmek için Kıbrıs Türk ve Rum taraflarında olabildiğince çok bilgi toplamaya çalıştığını yazan gazete, özetle şöyle devam etti:

“Ban’ın Özel Danışmanı zaman kaybetmeyecek ve New York’a gidişinden önce müzakerecilerle ve müzakere gruplarıyla temaslarına devam edecek. Eide kısa bir süreliğine New York’a gidecek ve bir sonraki liderler görüşmesine (17 Eylül) katılmak üzere Ada’ya geri dönecek.

Bugün öğleden önce Kıbrıslı Rum müzakereci Andreas Mavroyannis’le, ardından da Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay’la (ve iki tarafın müzakere gruplarıyla) görüşecek. Bugünkü görüşmede, önümüzdeki hafta başlayacak olan müzakerelerin yeni aşaması ele alınacak.

ANASTASİADİS EIDE’NİN İŞTAHINDAN CESARET KAZANDI VE YİNE ŞART KOŞTU

Bir hükümet yetkilisi gazetemize, ‘Bizim taraf, müzakerelerin plansız ilerleyip başarısızlığa uğramaması, 3’üncü aşamanın başarılı olabilmesi için konusu olmasını şart koştu’ dedi.

Edindiğimiz bilgilere göre Köşk, yeni Özel Danışman’ın Kıbrıs sorununda halen edindiği bilgiden ve iştahından cesaret kazanmıştır. Espen Barth Eide’nin, geçen haftaki görüşmelerinde Başkan Anastasiadis’i daha çok dinlemiş olmasına karşın, çoğu noktada kendi görüşünü dile getirdiği söyleniyor.

Öğrendiğimize göre, Eide, prosedürün bir şekilde başlamasını bekliyor ve müzakerelerin 3’üncü aşaması başlamadan önce plan olması gerektiği görüşünü de savunuyor görünüyor.

Lisa Buttehneim’ın müzakerelerdeki rolü de önemlidir. Bilgiler, Buttenheim’ın bu dönemde yürütülmekte olan prosedürde önemli rolü olduğu, Eide birkaç günlüğüne New York’ta olacağından, 17 Eylül ışığı altında bu günlerde prosedüre nezaret edeceği yolundadır.”

Politis haberi “Eide Hızı Artırıyor... Genel Sekreter’in Özel Danışmanı’nın Andreas Mavroyannis’le Yeni Randevusu Bugün” başlıklı haberinde, Eide’nin Kıbrıs Türk ve Rum müzakerecilerle temaslarını yoğunlaştırdığını yazdı.

Gazete, Eide’nin bugün Rum Müzakereci Mavroyannis’le görüşeceğini, 17 Eylül’de başlayacak yeni tur öncesinde müzakerelerin gidişatının ele alınacağı görüşmeye çalışma arkadaşlarının da (BM ve Rum müzakere grupları) katılacağını yazdı.

Gazete, Eide’nin Kıbrıslı Türk Müzakereci Özersay ve müzakere grubuyla yapacağı görüşmeye hiç değinmedi, sadece daha önce gerçekleşen Özersay-Eide görüşmesini hatırlattı ve Özersay’ın görüşme sonrasında yaptığı açıklamanın satır başlarını aktardı.

Haravgi de sadece bugünkü Eide-Mavroyannis görüşmesine yer verdiği haberine “Bugün Eide-Mavroyannis Görüşmesi... Yeni Tur Öncesinde Kıbrıs Müzakerelerinin Gidişatını Ele Alacaklar” başlığını attı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.