1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ANASTASİADİS-FÜLE GÖRÜŞMESİNDE MARAŞ VE AB’NİN MÜDAHİL OLMASI KONUSU
ANASTASİADİS-FÜLE GÖRÜŞMESİNDE MARAŞ VE AB’NİN MÜDAHİL OLMASI KONUSU

ANASTASİADİS-FÜLE GÖRÜŞMESİNDE MARAŞ VE AB’NİN MÜDAHİL OLMASI KONUSU

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Avrupa Komisyonu’nun Genişleme ve Komşuluk Politikalarından Sorumlu Komiseri Stefan Füle ile dün gerçekleştirdiği görüşmede,

A+A-

ANASTASİADİS-FÜLE GÖRÜŞMESİNDE MARAŞ VE AB’NİN MÜDAHİL OLMASI KONUSU

FÜLE VE RUBIN ADA’DA

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Avrupa Komisyonu’nun Genişleme ve Komşuluk Politikalarından Sorumlu Komiseri Stefan Füle ile dün gerçekleştirdiği görüşmede, güven yaratıcı önlemlerin hızlandırılmasını talep ettiği belirtildi.

Alithia gazetesi ve diğer gazeteler Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Avrupa Komisyonu’nun Genişleme ve Komşuluk Politikalarından Sorumlu Komiseri Stefan Füle yatığı görüşmeye ve bu görüşmenin detaylarına ayrıntılı bir şekilde yer verdiler.

Haberi “Anastasiadis Güven Yaratıcı Önlemlerin Hızlandırılmasını İstedi- Füle ile Görüşmesinde Maraş ve AB’nin Müdahil Olmasını Talep Etti” başlıklarıyla veren gazete Füle’nin yanı sıra ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İlişkileri Bürosu Müsteşar Yardımcısı Eric Rubin’in dünden itibaren Ada’da bulunduklarını yazdı.

Gazete, ABD ve AB’nin, ağırlığını, güven yaratıcı önlemlerin hayata geçirilmesi ve anlaşma merkezli Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin müzakerelere yeni ivme kazandırılmasına verdiğini yazdı.

Haberin detaylarını verdiği “Kıbrıs Rum Tarafının Önceliği Güven Yaratıcı Önlemler” başlığı altında ise Avrupa Komisyonu’nun Genişleme ve Komşuluk Politikalarından Sorumlu Komiseri Stefan Füle ile ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Eric Rubin’in Ada’da bulunmasıyla, son dönemlerde gözlemlenen diplomatik ateşin, Kıbrıs sorununu çözüm çabalarına dinamik kazandırdığını belirtti.

Kıbrıs Rum tarafının, özellikle Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis tarafından, aşırı iyimserlik ortamının yaratılmasından kaçınmak için “tonların alçak tutulduğunu” yazan gazete, Anastasiadis’in aynı zamanda AB’nin müzakerelere etkin bir şekilde müdahil olması ve güven yaratıcı önlemlerin öneminin kabul edilmesi yönünde çalıştığını belirtti.

Habere göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Füle ile görüşmesinde, Avrupa’nın Kıbrıs sorununa ilişkin temsilcisi Pieter Van Nuffel’in rolüne ilişkin dört alternatif öneri sunarken Füle’nin bu önerileri, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na iletmesi de bekleniyordu.

Anastasiadis, Füle’den, -ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Eric Rubin’den de isteyecek- Maraş’ın iadesi konusunun hızlandırılmasını istedi.

STİLİANİDİS

Rum Hükümet Sözcüsü Hristos Stilianidis, yaptığı açıklamada Anastasiadis-Füle arasındaki görüşmeyi  “çok iyi ve kapsamlı bir görüşme” olarak nitelendirdi.

Stilianidis, Anastasiadis’in başkanlığa seçildiği ilk andan itibaren ortaya koyduğu, AB’nin etkin müdahil olmasına ve güven yaratıcı önlemlerin önemine ilişkin konuları ortaya koyduğunu belirtti.

Anastasiadis-Füle görüşmesinin çok üretken ve yapıcı bir ortamda yapıldığını ifade eden Stilianidis, görüşmedeki iki esas konunun, AB’nin müzakereler sürecine etkin müdahil olması ve Avrupa Komisyonu temsilcisi Nuffel’in rolü, bu rolün nasıl olacağı, günlük müzakerede pratik öneme nasıl sahip olacağı şeklinde olduğunu ifade etti.

Stilianidis, Nuffel’in ve AB Hukuk Birimi’nin nasıl değerlendirileceği konusunda birçok görüş ve önerilerin ortaya konulduğunu, görüşme içerisinde ele alınanların, Füle tarafından KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu’na iletileceğini de söyledi.

Görüşmede ele alınan bir ikinci önemli konunun ise güven yaratıcı önlemler olduğunu ve bu konuda da ayrıntılı bir görüşme yapıldığını kaydeden Stilianidis, AB’nin güven yaratıcı önlemlerin ve özellikle Maraş konusundaki önemini ve değerini mutlak bir şekilde kabul ettiğine yönelik bugüne kadar görülenlerin, (görüşme içerisinde) ortaya çıktığını ifade etti. Stilianidis, bunun, müzakerelere ilişkin dinamik yaratılması ve ortamın değişmesi konusunda önemli, yeni bir boyut olduğunu zira AB’nin de bu önemi mutlak bir şekilde kabul ettiğini söyledi.

Politis gazetesi ise “Ayrı Sepetler-Füle’ye AB’nin Müdahil Olması, Rubin’e Maraş” başlıklı haberinde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Füle arasında dün bir saat süren görüşmede AB’nin müzakerelere etkin bir şekilde müdahil olması konusunun ele alındığını yazdı.

Gazete Maraş konusunda ve Füle ile Rubin’in katkılarına ilişkin son günlerdeki ifadelere ilişkin olarak iyi haber alan kaynakların “AB tarafından Cumhurbaşkanı Eroğlu’na yönelik, ekonomik-teknik incelemenin yapılabilmesi için Maraş’ın açılması konusunda özellikle baskı yapılmasının beklenmediği” görüşünde olduğunu belirtti.

Kıbrıs Rum tarafının, Füle’nin Maraş konusunda nüfuzunu kullanmasına ilişkin “küçük sepet” tuttuğunu belirten gazete, Rum tarafının Maraş konusunda ABD’nin müdahalesini beklediğini yazdı.

Fileleftheros gazetesi ise “Cam Simidi İçin Güven Yaratıcı Önlemleri Fırlatıyorlar-Arabulucular Kıbrıs Sorunundaki Momentumun Kaybedilmemesini İstiyor” başlıklı haberinde güven yaratıcı önlemlerin, müzakereler sürecine ilişkin can simidi olarak kullanılacağını yazdı.

Gazete AB ve ABD gibi sürecin tüm destekçilerinin, Kıbrıs sorunundaki momentumun kaybedilmemesi çabasına yöneldiklerini belirterek tüm bu unsurların, Anastasiadis-Füle görüşmesinde ortaya çıktığını yazdı.

Fileleftheros gazetesi de Anastasiadis-Füle görüşmesinde iki esas konunun, AB’nin, Nuffel aracılığıyla-rolünün yükseltilmesi ile güven yaratıcı önlemlerin ileriye götürülmesi konularının ele alındığını belirtti.

Gazete ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Eric Rubin’in bugünkü temaslarının da aynı çerçevede olacağını dikkati çekti.

Habere göre Rubin, güven yaratıcı önlemleri ve özellikle kapalı bölge Maraş konusunu ele alacak.

Rubin, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile de bir araya gelecek.

Haravgi gazetesi Anastasiadis-Füle görüşmesini “Kıbrıs Türk Tarafına Maraş ve Avrupa’nın Müdahil Olması Konusunda Baskılar” başlığıyla aktardı.

Simerini gazetesi ise Anastasiadis-Füle görüşmesini “Hükümet Ortamın Etkin Değişikliğinden Bahetti- AB’nin Rolü Güven Yaratıcı Önlemler” başlıklarıyla aktardı.

Simerini gazetesine göre Rum Hükümet Sözcüsü Hristos Stilianidis, bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, geçtiğimiz hafta Brüksel’de BM Genel Sekreteri Ban ile gerçekleştirdiği görüşme sırasında, Ban’ın, AB’nin müdahil olmasının, herhangi bir durumda, AB’nin liderlik rolünü sabote etmeyeceğini, Kıbrıs sorununun çözüm süreci gidişatına olumlu katkı koyacağını netleştirerek AB’nin rolünün yükseltilmesi fikrine mutlak destek verdiğini söyledi.

OMİRU, FÜLE KONUSUNDAKİ ENDİŞELERİNİ DİLE GETİRDİ

Alithia gazetesine göre Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru, Avrupa Komisyonu’nun Genişleme ve Komşuluk Politikalarından Sorumlu Komiseri Stefan Füle’nin Ada’da bulunması konusunda endişelerini dile getirdi.

Omiru konu hakkında yaptığı açıklamada Füle’nin, genişlemeden sorumlu olduğunu ve Güney Kıbrıs’ın AB’ye katılım sürecinde değil AB üyesi bir ülke olduğuna dikkati çekerek Füle’nin Kıbrıs sorunu ile meşgul olmasının soru işaretleri yarattığını ifade etti.

EVRO.KO Başkan Vekili Mihalis Yorgallas, Füle ile Rubin’in ziyaretlerinin, Kıbrıs sorunundaki hareketliliğin göstergesi olduğunu belirtti.

Yorgallas açıklamasında bu iki yetkiliye, “Türkiye’nin açıklamalarına karşın Kıbrıs sorununda özlü bir adım atmadığını” göstermeleri gerektiğini de savundu.

Rum Çevreciler ve Ekologlar Hareketi Basın Sözcüsü Eleni Hrisostomu, AB’nin sorumluluklarının Fule’nin önüne konması gerektiğinin altını çizdi.

MÜZAKERECİLER BUGÜN BİR ARAYA GELECEK

Alithia gazetesi Kıbrıslı Türk müzakereci Kudret Özersay ile Rum müzakereci Andreas Mavroyannis’in iki haftalık aranın ardından bugün sabah yeniden bir araya geleceğini yazdı.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.