1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ANASTASİADİS HÜKÜMETİNİN RMMO’YLA İLGİLİ 5 YILLIK VİZYONU VE HEDEFLERİ
ANASTASİADİS HÜKÜMETİNİN RMMO’YLA İLGİLİ 5 YILLIK VİZYONU VE HEDEFLERİ

ANASTASİADİS HÜKÜMETİNİN RMMO’YLA İLGİLİ 5 YILLIK VİZYONU VE HEDEFLERİ

FOTİU’YA GÖRE HEDEF “ESNEK YARI-PROFESYONEL ORDU VE YUNANİSTAN’IN İŞBİRLİĞİNDE GÜÇLÜ CAYDIRICI GÜÇ”

A+A-

RMMO ARŞİVLERİNDE TERAZİ DENİZ BÖLGESİNDEKİ MÜHİMMATLA İLGİLİ HARİTA ARANIYOR

“SAVUNMA KONULARIYLA İLGİLİ SİYASİ KARAR ALINMASI GEREKEN ÇOK CİDDİ MESELELER OLDUĞUNU” SÖYLEYEN VARNAVA, ANASTASİADİS’TEN TOPLANTI TALEP ETTİ

Rum Savunma Bakanı Fotis Fotiu, Anastasiadis hükümetinin Rum Milli Muhafız Ordusu’yla (RMMO) ilgili 5 yıllık vizyon ve hedefini açıkladı.

Fileleftheros’un haberine göre Fotiu subaylarla görüşmesinde, RMMO’yla ilgili vizyon ve hedefleri şu üç ana ayağa dayandırdı:

“1- Milli Muhafız Ordusu’nun tam modernizasyonu ve reorganizasyonu ile özgür bölgelerde barış ve güvenliğin korunması. Hedef,  esnek ve yarı profesyonel bir ordu oluşturmak, Yunanistan’la işbirliğinin yükseltilmesiyle bu orduyu güçlü bir caydırıcı güç haline getirmek.

2-Silahlı kuvvetlerin uygun imkânlarla takviyesi, İsrail ve diğer dost ülkelerle askerî işbirliğinin artırılmasıyla suretiyle ülkenin MEB’teki egemenlik haklarını korumak ve savunmak.

3-Ülkenin Barış İçin Ortaklık’a katılımıyla savunma diplomasisinin yükseltilmesi.

Modernizasyon ve reorganizasyon, birliklerin mümkün olan en yüksek oranda personele ve hazırlık durumuna getirileceği şekilde yapılacak. Planlar içinde, bakım ve aktif durumda tutulması avantajsız ve imkansız addedilen eski silah sistemlerinin, imkanların ve mühimmatın geri çekilmesi de var.

Milli Muhafız Ordusu’nda görev yapan kadın ve erkek personele eşit imkanlar sağlanması, aile birliğinin sağlanması ve aile masraflarının azaltılması için eşleri kamuda çalışan milli muhafızların aynı garnizonda birlikte çalışması zorunluluğunun kurumsallaştırılması, 5 yıllık paralı gönüllülerin (EPY) emeklilik daha iyi ve adil emekliliğinin sağlanması, personelin çeşitli alanlarda eğitimi ve ordunun olanaklarını geliştirmeye yönelik konularda Kıbrıs Üniversitesi’yle işbirliği yapılması, görev süreleri boyunca sorun yaşayan personel için psiko-sosyal bakım biriminin yeniden kurulması, yeni celp mensuplarının yaşam ve eğitim şartlarının iyileştirilmesi.”

Gazete RMMO’nun esnek, yarı profesyonel ve savaş kabiliyeti dikey artış gösteren bir ordu haline getirileceğini belirten Fotiu’nun, askerlik süresinin azaltılmasının, ülkenin ekonomik durumuna bağlı olduğunu söylediğini de haberine ekledi.

RMMO ARŞİVLERİNDE TERAZİ DENİZ BÖLGESİNDEKİ MÜHİMMATLA İLGİLİ HARİTA ARANIYOR

Aynı gazete “Mühimmatı Denize Körlemesine Attılar” başlıklı haberinde ise RMMO arşivlerinde ve çeşitli birimlerde, Terazi’deki deniz bölgesine ve belki başka bölgelere de atılan mühimmatla ilgili haritaların arandığını bildirdi.

Başka ülkelerin de yaptığı gibi Rum yönetiminin de, eskimiş ve kullanılamaz durumdaki mühimmat ve patlayıcıların denize atıldığı bütün noktaların bugüne kadar haritalandırılmış olması gerektiğine işaret eden gazete, başka ülkelere nazaran Rum tarafında bu denize atma işleminin “körlemesine” (gözü kapalı) yapılmış göründüğünü yazdı.

Habere göre dün konuyla ilgili Rum Savunma Bakanlığı’nda yapılan Sağlık ve Tarım Bakanlıkları, Çevre Komiseri, RMMO yetkilileri ve diğer ilgililerin katıldığı toplantıda 1980-1993 döneminde RMMO tarafından denize atılan mühimmat ve patlayıcıların denizdeki gıda zinciri tüketicilerine veya çevreye herhangi direkt bir tehlike teşkil etmediği iddia edildi.

Rum Savunma Bakanı Fotiu, 1980-1993 döneminde kıyıdan 12-13 deniz mili açıkta ve 500 metre derine atıldığını, bu işlemin gerek Terazi, gerek Ağrotur bölgesinde ve hatta 1980 öncesinde de yapılmış olabileceğini açıkladı.

SAVUNMA KOMİTESİ BAŞKANI VARNAVA, ANASTASİADİS’TEN TOPLANTI İSTEDİ

Aynı gazete Rum Meclisi Savunma Komitesi’nin Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis başkanlığında bir toplantı yapılması talebinde bulunduğunu, komite başkanı Yorgos Varnava’nın, geçen nisan ayında RMMO tarafından komiteye yapılan bilgilendirme üzerine, savunma konularında, Anastasiadis’in ve siyasi partilerin de bilmesi ve siyasi karar alınması gereken çok ciddi meseleler bulunduğuna dikkat çektiğini yazdı.

Habere göre Varnava, Savunma Komitesi adına Anastasiadis’e mektup göndererek Rum Başkanlık Köşkü’nde Anastasiadis’in, Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru’nun, siyasi parti başkan veya temsilcilerinin ve Savunma Komitesi üyelerinin katılacağı, genel bilgilendirme toplantısı talep ettiğini söyledi.

 

TAK

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.