1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ANASTASİADİS İÇİN 2013 ZORDU, 2014 DAHA DA ZOR OLACAK
ANASTASİADİS İÇİN 2013 ZORDU, 2014 DAHA DA ZOR OLACAK

ANASTASİADİS İÇİN 2013 ZORDU, 2014 DAHA DA ZOR OLACAK

ANASTASİADİS İÇİN 2013 ZORDU, 2014 DAHA DA ZOR OLACAK

A+A-

Anastasiadis hükümetinin 2014’te önünde, çoğu geçen yıldan kalma birçok açık cephe bulacağı, bunlar arasında Kıbrıs sorunu, ekonomi, enerji ve yaklaşmakta olan Avrupa Parlamentosu seçimleri nedeniyle iç cepheden yükselen sesler bulunduğu haber verildi.

Fileleftheros “2013 Zor, 2014 Daha Zor... Başkan’ın Kıbrıs Sorunu, Ekonomi, Enerji ve İçteki Açık Cepheleri” başlıklı haberinde ekonomi ve Kıbrıs sorunundaki gelişmeler nedeniyle Rum siyaset sahnesinin alev almasının beklendiğini, bütün faaliyet ve hareketlerin derininde AP seçimleri olacağını yazdı.

Gazeteye göre AP seçimleri, Rum tarafındaki hükümet değişikliğinden sonraki ilk seçimler olacak, hükümet ortakları DİSİ ve DİKO AP seçimlerinde yeni liderlikleriyle yarışacaklar.  Bu bağlamda Anastasiadis hükümetinin önündeki açık cepheler şunlar olacak:

“1- Kıbrıs sorununda var olan çıkmaza ve zorluklara ve Türkiye’deki iç gelişmelere karşın, ocak ayı içerisinde hareketlenme yaşanacak. BM’nin Kıbrıs Grubu çok yakında durgun suları bulandırmak ve hareketlilik yaratmak niyetinde.  Bunun için Güvenlik Konseyi’ndeki BM Barış Gücü Raporu ve kararının görüşülmesini ve Aleksander Downer’ın beklenmekte olan Ada’ya gelişini kullanacak.

O zamana kadar istifa etmezse, Downer’ın ziyareti ocak ayının ikinci yarısına tarihleniyor. Başta konulan takvimlerin halen geçmiş olmasına karşın bütün uluslar arası oyuncular ısrarla müzakere prosedürünün yeniden başlamasını istiyor. Prosedür başlarsa şu veya bu şekilde (çözümle veya çıkmazla) kısa zamanda tamamlanacağına inanıyorlar. İlgi, görüntünün netleşmesi ve Kıbrıs sorunu baş ağrısının son bulması üzerine odaklanmış durumda keza büyük projeler Ada’nın sorunuyla sınırlı değil, doğal gaz ve bölgenin stratejik denetimi de var.

Bugün ‘Türkiye’ etiketini taşıyan sorun dikkate alınmalı çünkü büyük ölçüde müzakerelerin varacağı noktayı da belirleyecek. Dikkatler Ankara’ya ve Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi kaderine çevrilmiş olacak.

2- Ekonomi alanında 2014’e dair beklentiler olumlu bir görüntü yaratmıyor. Hükümet, gelişmeleri yönetmek istiyor. Büyük sapmalar beklenmiyor, ekonomi de ilanlarla ve halkla ilişkiler hareketleriyle yönetilemez. Psikolojik açıdan yardımcı olur ancak çözüm de gerekir.

İşsizlik meselesi en büyük sorunu oluşturacak, işletmeler için de uzun bir hayatta kalma maratonu bekleniyor. IMF’ye göre ekonomideki delikler büyüyecek, resesyon (durgunluk) 10 yıla kadar devam edecek. Troyka, resesyonu yeniden üreten ve sadece rakamlara yatırım yapan memorandumun uygulanmasını yakından takip edecek.

Hükümetin en büyük bahsi yabancı yatırımcı çekmektir. Bunu başarmak için de öncelikle bankacılık sisteminin istikrara kavuşturulması gerekir ki bu da o kadar kolay değil.

3- Enerji alanında gelişmeler ekonomiye de yardımcı olacak ancak bu uzun vadede gerçekleşecek. Kıbrıs’ın kısa süre önce Mısır’la yaptığı hidrokarbonlardan müşterek istifade anlaşması ve İsrail ile (ileri aşamada bulunuyor) ve Lübnan’la (son aşamasında bulunuyor) devam eden görüşmeler müdahil ülkeler arasında yeni bir işbirliği örgüsü yaratıyor. 2014 içerisinde yapılması beklenen teyit sondajları, bundan sonra atılacak adımların işaretini de verecek.

Büyük resimde, Barbaros araştırma gemisinin mevcudiyeti de dahil, gerilim ortamını idame ettiren Türkiye de bulunuyor.”

TAK

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.