1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ANASTASİADİS KIBRIS SORUNUNA DOKUNMAYA KORKUYOR
ANASTASİADİS KIBRIS SORUNUNA DOKUNMAYA KORKUYOR

ANASTASİADİS KIBRIS SORUNUNA DOKUNMAYA KORKUYOR

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dar boğazlarda bulunduğu ve Kıbrıs sorununa dokunmaya korktuğu haber verildi.

A+A-

“EKONOMİK KRİZ KONUSUNDA SAHİP OLDUĞU HRİSTOFYAS CAN SİMİDİ KIBRIS SORUNUNDA YOK”

“ANASTASİADİS’İN SEÇENEĞİ YOKTUR, BU NEDENLE ZAMANALA OYNUYOR, KIBRIS SORUNUNU ZAMANA YAYACAK”

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dar boğazlarda bulunduğu ve Kıbrıs sorununa dokunmaya korktuğu haber verildi.

Simerini “Dar Boğazlarda Bir Başkan... Nikos Anastasiadis Kıbrıs Sorununa Dokunmaya Korkuyor” başlıklı haberinde Ekim ayının yaklaşmakta olduğunu, ABD ve BM’nin başını çektiği uluslararası unsurun aklında Kıbrıs sorunuyla ilgili planları bulunduğunu, Türk tarafının da halen şartlarını ortaya koyduğunu ancak Anastasiadis hükümetinin Trodos’ta serinlemekte olduğunu yazdı.

Uluslararası unsurun da Türk tarafının da aklında kapsamlı planlar varken Anastasiadis’in Rum Ulusal Konseyi ile halen istişarede bulunmadığını, seçim öncesi ve sonrasında verdiği, Rum tarafının kapsamlı bir çözüm taslağı hazırlayacağı vaadini yerine getirmediğini vurgulayan gazete Rum halkının Anastasiadis’in nasıl hareket etmeyi düşündüğünden bi-haber olduğunu belirterek özetle şunları yazdı:

“Hatta halk, ne yapacağın Başkan biliyor mu? diye soruyor. Basına, Amerikan unsurunun Ghali Fikirler Demeti temelinde bir ara çözüm ileri götürmek niyetinde olduğu haberleri yansıyor. Bilindiği gibi Ghali Fikirleri 1993’te DİKO’nun Klerides’in adaylığını desteklemesi için bu partiyi teşvik etmek çabasıyla Klerides hükümeti tarafından reddedildi.  Aynı zamanda Eroğlu, Anastasiadis’e gönderdiği mektupla Türk tarafının müzakerelerin başlamasını kabul edeceği zeminle ilgili şartlar çerçevesi ortaya koydu. Türk diplomasisi de Anastasiadis’in seçim öncesi verdiği, Hristfoyas’ın önerilerini geri çekeceği vaatlerinin bilinciyle, Anastasiadis’e; Derviş Eroğlu’nun Talat-Hristofyas arasında uzlaşılanları kabul ettiğini bildirip Anastasiadis’i de kabul etmeye çağırarak nükteli bir şekilde, mat hareketi yapıyor.

ANASTASİADİS DAR BOĞAZLARDA

Anastasiadis dar boğazlarda bulunuyor. Uzlaşılanları reddederse müzakerelerin yeniden başlamasını istemediği, çözüm istemediği düşünülecek. Böyle bir durumda uluslararası toplumdan baskı ve eleştiri görecek.  Uzlaşılanları kabul ettiğini söylerse seçim öncesinde ilan ettiklerinden uzaklaşacak ve DİKO ile işbirliği sallantıya girecek.  Uluslararası unsurun Ghali Fikirler Dizisi’ni hortlatacağı (dirilteceği) bilgileri de doğrulanırsa Anastasiadis’in ikilemleri daha da dramatik hale gelecek.  Şahsının ve partisinin 1993’te reddettiği planı nasıl kabul edecek?

Başkan Anastasiadis Kıbrıs sorununa dokunmaya korkuyor. Ekonomik krizi göğüslemede başarısızlığını, Dimitris Hristofyas’tan devraldıklarına atıfta bulunarak saklayabilir. Ancak Kıbrıs sorununda beyan edilmiş felsefesine, yabancıların ve içteki müttefiklerinin baskılarına nasıl yanıt verecek?

Ghali Fikirler Dizisi’nin yeniden perde önüne gelmesi Tasos Papadopulos’un ‘BM plan ve önerileri ortadan kalkmaz, müzakere masası üzerinde kalmaya devam eder’ sözünü doğruluyor. Kıbrıs Rum liderliği de bunları etkisiz hale getirmekte başarısız olduğuna ve uluslar arası camiayı;  müzakere masasına geri dönemeyecekleri konusunda ikna edemediğine göre Cuellar Göstergeleri de Ghali Fikirleri de Annan Planı da hortlayıp sürekli önümüzde olacak. dahası bir plan ötekinin devamı ve Kıbrıs Rum tarafı açısından çok daha kötü versiyonudur.

ANASTASİADİS’İN EKONOMİK KRİZ KONUSUNDA SAHİP OLDUĞU HRİSTOFYAS CAN SİMİDİ KIBRIS SORUNUNDA YOK

Hükümet ekonomik krizi göğüslemede sahip olduğu Dimitris Hristofyas can simidine Kıbrıs sorununda sahip değildir. Anastasiadis hükümeti yapacağı ilk yanlış hareketle ya uluslar arası toplumun öfkesi ve Türklerin oldubittileriyle veya DİKO’nun tepkisiyle karşılaşacak. Anastasiadis bunu biliyor. Bu nedenle Kıbrıs sorununu daha ileriye kadar ‘tekmeliyor’ ve ‘tekmeleyecek’. Maraş’la ilgili boş umutlar da tükendiğinde, elinde kozu kalmayacak.

AB, Türkiye’ye üyelik yolunu açmak maksadıyla çözüm için acele ediyor. Bütün Avrupa ilke ve değerlerini etkisiz hale getiren Annan planından yana tavır takındı. Yakın zamanda, Euro Grubu’nda Nikos Anastasiadis, Avrupa ilke ve değerlerinin ne demek olduğunu birinci elden öğrendi. Dostları yeniden şakağına tabanca dayarsa ne yapacak?  Prematüre bir planı kabul edip bize Kıbrıs’ı taksimden kurtardığını mı söyleyecek?  Dolayısıyla Kıbrıs Rum tarafı, kabul edilemez çözümü kabul etmesi için bir Türk-Avrupa eşgüdümlü şantajıyla (Annan planında olduğu gibi) karşı karşıya kalacağı ihtimal değil bir gerçekliktir.

“ANASTASİADİS’İN SEÇENEĞİ YOKTUR, BU NEDENLE ZAMANALA OYNUYOR, KIBRIS SORUNUNU ZAMANA YAYACAK”

Nikos Anastasiadis’in seçeneği yoktur. Çıkış yolu yoktur. Türk uzlaşmazlığını aşamayacağını ve Kıbrıs sorununa yaşayabilir bir çözüm getiremeyeceğini biliyor. Bu nedenle zamanla oynuyor. Kıbrıs sorununu zamana yayacak çünkü uluslar arası baskılar ile içteki müttefikleri arasında akrobasi yapamıyor.”

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.