1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ANASTASİADİS LAVROV İLE DE BİR ARAYA GELDİ
ANASTASİADİS LAVROV İLE DE BİR ARAYA GELDİ

ANASTASİADİS LAVROV İLE DE BİR ARAYA GELDİ

BM Genel Kurul çalışmaları için New York’ta bulunan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis

A+A-

 

BM Genel Kurul çalışmaları için New York’ta bulunan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi ile bir araya gelerek enerji ve yeni üçlü zirve (Güney Kıbrıs-Yunanistan-Mısır) konularını ele aldığı belirtildi.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, geçtiğimiz pazar günüyse Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile de görüştüğü haber verildi.

Politis gazetesi “Diyaloğu Güçlendiriyorlar” başlıklı haberinde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi arasında gerçekleştirilen görüşmeye yer verdi.

Habere göre Anastasiadis ve El Sisi arasındaki görüşme, ABD Başkanı Barack Obama’nın BM Genel Kurul’daki konuşmasının uzaması üzerine yarım saat gecikmeli olarak başladı.

Anastasiadis’in, Gürcistan Devlet Başkanı ile olan görüşmesinin ise zaman darlığı nedeniyle iptal edildiğini yazan gazete Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in de, ABD ile olan ilişkiler ile Kıbrıs sorununu ele aldığı bazı temaslarda bulunduğunu belirtti.

Gazete Hristodulidis’in temasları hakkında ayrıntı vermezken, Anastasiadis’in bugün ise sabah (Kıbrıs saati ile öğleden sonra) Noble Energy CEO’su David Stover, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Amerikan Başkan Yardımcısı Joe Biden ile bir araya geleceğini yazdı.

Habere göre Anastasiadis, BM Genel Kurulu’nda bugün konuşacak.

HRİSTODULİDİS, ANASTASİADİS-EL SİSİ GÖRÜŞMESİ HAKKINDA KONUŞTU

Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Anastasiadis-El Sisi görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, her iki yetkilinin, Güney Kıbrıs ve Mısır arasındaki enerji alanındaki daha güçlü bir işbirliği içerisinden, gerek bölge gerekse iki bölge için bir faydanın ortaya çıkabileceği inancını dile getirdiğini ifade etti.

Gelişim halindeki diyaloğun, güçlenmesinin beklendiğini ifade eden Hristodulidis, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır arasındaki yeni üçlü zirve hazırlığına ilişkin olarak ise, üçlü zirvenin Atina’da yapılacağını, görüşme tarihinin ise, üç ülke dışişleri bakanlarının ileriki günlerde gerçekleştireceği görüşme sırasında muhtemelen açıklanacağını söyledi.

Hristodoludis açıklamasında ayrıca, Mısır Cumhurbaşkanı El Sisi’nin, Anastasiadis’in, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın, Avrupa Konseyi’ne ayrı ayrı çağrılması ve konuşma yapmalarına ilişkin inisiyatifini de memnunlukla karşıladığını belirtti.

Anastasiadis’in, 13 Kasım’da Filistin ve Ürdün’e, muhtemelen başka ülkelere  yapacağı ziyaretler konusunda da El Sisi’ye bilgi verdiğini söyleyen Hristodoludis, bir soru üzerine, Sisi’nin, Güney Kıbrıs’ın Mısır’a yönelik, sadece AB ile sınırlı kalmayan tüm uluslararası arenadaki desteğinden dolayı Anastasiadis’e memnuniyetini ilettiğini ifade etti.

ANASTASİADİS-LAVROV GÖRÜŞMESİ

Politis gazetesi bir başka haberinde ise Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in geçtiğimiz pazar günü, Kıbrıs sorunu ile Rusya’nın çözüm çabalarına katkısını ele aldığı Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya geldiğini yazdı.

Habere göre Anastasiadis ile Lavrov görüşmesinde enerji ve ekonomi konuları da ele alındı.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, Güney Kıbrıs ile Moskova arasındaki diplomatik ilişkilerin imzalanmasının 55’inci yıldönümüne bağlı olarak, Lavrov’un bir ara, kendi davetleri ışığında ,Güney Kıbrıs’ı ziyaret etmesine ilişkin temennisini de dile getirdiğini ifade etti.

Alithia gazetesine göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile gerçekleştirdiği görüşmeyi üretken olarak nitelendirdi.

Habere göre görüşmede, Kıbrıs sorunundaki müzakereler, ekonomi ve enerji konuları ele alındı.

Gazete, Anastasiadis ile Lavrov arasındaki görüşmede Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Güney Kıbrıs’ın BM Daimi Temsilcisi Nikos Emiliu da yer aldı.

Habere göre Anastasiadis görüşme sonrasındaki açıklamasında, Lavrov’a Kıbrıs sorunundaki müzakereler hakkında bilgi verdiğini ayrıca Rusya Federasyonu’nun, Kıbrıs sorununda bugüne kadar takındığı ilkelere dayalı tutumundan dolayı da teşekkürlerini ilettiğini belirtti.

Gazete bazı bilgilere dayanarak Güney Kıbrıs’a yönelik  Rusların yatırım niyetlerinin de bulunduğunu yazdı.

PARTİLER ANASTASİADİS’İN TEMASLARINI YORUMLADI

Fileleftheros gazetesi, DİSİ, Rum Vatandaşlar İttifakı ve EVRO.KO partilerinin, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in New York’taki temasları konusunu yorumladıklarını yazdı.

Habere göre DİSİ açıklamasında, Anastasiadis’in New York’ta gerçekleştirdiği temaslardan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirirken, Anastasiadis’in temaslarının, Kıbrıs sorununun çözüm çabalarına, güçlü ve destekleyici bir çevre yarattığını ifade etti.

Rum Vatandaşlar İttifakı, birlik mesajı göndererek, somut hedeflerlerle ve bunların hayata geçirilmesi yöntemleriyle birlikte bir stratejiye gereksinim olduğunu belirtti.

EVRO.KO ise açıklamasında, Anastasiadis’e, BM Genel Kurul kürsüsünden, Kıbrıs sorunuyla ilgili Türkiye’ye yönelik eleştiriler getirmesi tavsiyesinde bulundu.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.