1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ANASTASİADİS MALTA’DA ÇİPRAS İLE GÖRÜŞTÜ
ANASTASİADİS MALTA’DA ÇİPRAS İLE GÖRÜŞTÜ

ANASTASİADİS MALTA’DA ÇİPRAS İLE GÖRÜŞTÜ

Anastasiadis Malta’da Çipras İle Görüştü;

A+A-

 

KASULİDİS ÜRDÜN DIŞİŞLERİ BAKANIYLA GÖRÜŞTÜ…

Ürdün’deki temaslarını tamamlamasının ardından, Malta’da gerçekleştirilen AB-Afrika Sığınmacı Zirvesine katılan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, dün Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile uzun süren bir görüşme yaptı.

Haberi “Çipras Türkiye’ye Kıbrıs Sorunu Gündemiyle Gidiyor… Başkan Anastasiadis ile Koordinasyon” başlığıyla yayımlanan Fileleftheros gazetesi, Yunanistan Başbakanı Çipras’ın önümüzdeki hafta Türkiye’ye; Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’ın Güney Kıbrıs ziyareti sırasında iki ülke arasında mutabakata varılanların “ekseniyle” gideceğini yazdı.

Çipras’ın temaslarının gündeminde, Kıbrıs sorunu ve mülteci krizinin bulunacağını yazan gazete, Anastasiadis’in Ürdün temaslarının sonuçları konusunda dün Çipras’ı bilgilendirdiğini kaydetti.

Gazeteye göre, görüşme konusunda açıklama yapan Rum Hükümeti Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Anastasiadis-Çipras görüşmesinde, bölgedeki durum ve (Güney Kıbrıs-Yunanistan-Mısır veya Güney Kıbrıs-Yunanistan-İsrail üçlü görüşmeleri gibi) ortak inisiyatifler zarfında, bölge halklarının yararına olacak ortak faaliyetler üstlenilmesi ve ortak sorunlarla başa çıkılması gerektiği konusunda fikir teatisi yapıldığını aktardı.

Anastasiadis ile Çipras’ın, Yunanistan Başbakanının Türkiye’ye gerçekleştireceği ziyaret dolayısıyla, Kıbrıs sorununun mevcut aşamasını ve müzakere masasında ele alınan konuları da irdelediklerini yazan gazete, Anastasiadis ile Çipras’ın, Türkiye’nin sürmekte olan çabaya esaslı bir şekilde katkıda bulunmasına işaret ettiklerini de aktardı.

Politis gazetesi, Çipras’ın bu mesajı Türkiye’deki temasları sırasında, Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a iletmesinin beklendiğini bildirdi.

Gazeteler, Anastasiadis’in bugün İsrail ve Filistin’e yapacağı ziyaretlerde, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ile görüşeceğini anımsattılar.

ÜÇLÜ GÖRÜŞMELER

Yunanistan, Güney Kıbrıs ve İsrail arasındaki üçlü görüşmenin, Ocak ayında Güney Kıbrıs’ta gerçekleştirileceğini de yazan Fileleftheros, görüşmenin kesin tarihinin Anastasiadis’in bugün İsrail’e yapacağı ziyarette veya Yunanistan Başbakanı Çipras’ın 25 Kasım’da İsrail’e yapacağı ziyarette netleşeceğini aktardı.

Mısır ile olan üçlü görüşmenin ise Aralık ayında Atina’da gerçekleştirileceğini belirten gazete, buna paralel olarak Ürdün ile üçlü bir işbirliğine gidilmesine ilişkin siyasi ve diplomatik aşamadaki süreçlerin de başlayacağını ifade etti.

Gazete, Ürdün Enerji Bakanının bu çerçevede yakın bir zaman içerisinde Güney Kıbrıs’ı ziyaret etmesinin beklendiğini ekledi.

Alithia gazetesi ise “Nikos Anastasiadis Bugün İsrail’de” başlıklı haberinde, Anastasiadis’in, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi çabalarını sürdüreceğini kaydetti.

Haravgi ise “Kıbrıs Sorunuyla İlgili Koordine Oldular” başlıklı haberinde, Anastasiadis ile Çipras’ın Yunanistan Başbakanı’nın Türkiye’ye yapacağı ziyaret öncesinde dün Malta’da görüştüklerini yazdı.

Gazete, Rum Hükümeti Sözcüsü Hristodulidis’in dün gece geç saatlerde yayımladığı açıklamasında ise, Anastasiadis’in, Ürdün ile Lübnan’ın da mülteci krizi konusunda AB’den ekonomik yardım alacak olan ülkeler arasına dahil edilmesine dair önerisinin çok sayıda devlet başkanı tarafından desteklendiğini, bundan dolayı da AB’nin önümüzdeki dönemde bu ülkelerle ilgili somut eylemlerde bulunmasının beklendiğini ekledi.

Politis gazetesi ise “Çipras’ın Türkiye Ziyareti Öncesinde Başkan’la Koordinasyon… Mesajlarla Gidiyor” başlıklarıyla yayımladığı haberinde, Rum kesimi, Yunanistan ve Mısır’ın Ürdün’le işbirliğine hazırlandığını yazdı.

Anastasiadis ile Çipras’ın, Yunanistan Başbakanının Türkiye ziyareti öncesinde dün bir karşılıklı bilgilendirme ve koordinasyon görüşmesi yaptıklarını yazan gazete, tek yanlı olarak ilan edilen Rum MEB’indeki Afrodit yatağından “ortaklaşa istifade” konusunda da gelişmeler yaşanmasının beklendiğini belirtti.

Haber Simerini gazetesinde ise “Atina-Lefkoşa Koordinasyonu” başlığıyla yer buldu.

KASULİDİS ÜRDÜN DIŞİŞLERİ BAKANIYLA GÖRÜŞTÜ

Alithia gazetesi ise, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e Orta Doğu gezisinde eşlik etmekte olan Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in, Ürdün’de Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nasser Judeh ile görüştüğünü aktardı.

Gazeteye göre Kasulidis açıklamasında, Avrupa’nın, mülteci sorunuyla başa çıkabilmesi için Ürdün’e yardımcı olması gerektiğini, çünkü ülkenin bu hususta uluslararası toplumun tümü adına rol üstlendiğini dile getirdi.

Gazeteye göre, Ürdün Dışişleri Bakanı da görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Kasulidis’le, Anastasiadis’in Ürdün Kralı Abdullah ile gerçekleştirdiği yararlı görüşmeyi ele aldıklarını ifade etti.

Ürdün’ün yakın bir zamanda Güney Kıbrıs’ta elçilik açacak olmasından duyduğu memnuniyeti de dile getiren Ürdünlü bakan, bunun işbirliklerinin daha da güçlenmesinde bir adım daha teşkil etmesini umduğunu dile getirdi.

Ürdünlü bakan, bölgede ciddi sorunlar bulunduğunu ve bu yüzden iki ülke arasında yoğun istişarede bulunulmasının gerektiğini sözlerine ekledi.

Gazete görüşmede, Güney Kıbrıs ve Ürdün'ün bölgenin istikrarının sağlanmasındaki rolünün vurgulandığını da aktardı.

Fileleftheros ise haberinde, enerji konusunda Ürdün ile diğer iki üçlü işbirliği prototipinde (Güney Kıbrıs-Yunanistan-Mısır ve Güney Kıbrıs-Yunanistan-İsrail) bir üçlü işbirliği ileriye götürüleceğini yazdı.

Gazete Ürdünlü bakanın, bu çerçevede, üzerinde mutabakata varılan konuların uygulanması için karşılıklı ziyaretler yapılacağını söylediğini ekledi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.