1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “ANASTASİADİS MASAYI TERK ETTİĞİ GİBİ GERİ GELECEK”
“ANASTASİADİS MASAYI TERK ETTİĞİ GİBİ GERİ GELECEK”

“ANASTASİADİS MASAYI TERK ETTİĞİ GİBİ GERİ GELECEK”

Eroğlu, Rum Lider Nikos Anastasiadis’in “önümüzdeki dönem, masayı terk ettiği gibi geri geleceğini” ifade ederek,

A+A-

BAĞIMSIZ CUMHURBAŞKANI ADAYI EROĞLU: “ANASTASİADİS MASAYI TERK ETTİĞİ GİBİ GERİ GELECEK”

 Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Derviş Eroğlu, Rum Lider Nikos Anastasiadis’in “önümüzdeki dönem, masayı terk ettiği gibi geri geleceğini” ifade ederek, 2 yıl içerisinde ve bir zaman limiti çerçevesinde Kıbrıs sorununun bir sonuca bağlanacağını kaydetti.

Dün görüştüğü BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’ye, “yapılacak ilk liderler görüşmesine Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban ki Moon’un da katılmasını önerdiğini” anımsatan Eroğlu, “Anastasiadis’in bu öneriyi büyük ihtimalle kabul etmeyeceğini ancak etmese de müzakerelerin başlamasını” temenni ederek, “Kıbrıs konusunun artık bir sonuca bağlanması gerektiğini, bunun için masada olduğunu ve Rum liderin masaya dönmesini beklediğini” söyledi.

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Derviş Eroğlu, dün Gazimağusa’ya bağlı Nergisli, Görneç, Ulukışla ve Aslanköy’ü ziyaret ederek, vatandaşlarla bir araya geldi.

Vatandaşlara 19 Nisan Cumhurbaşkanlığı seçimi, Kıbrıs konusunda gelinen ve beklenen aşamalar hakkında bilgi veren Derviş Eroğlu’na, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı, DPUG Gazimağusa Milletvekili Hakan Dinçyürek, UBP Genel Sekreteri ve Gazimağusa Milletvekili Sunat Atun, UBP Gazimağusa Milletvekilleri Dursun Oğuz, Ahmet Kaşif, Erdal Özcenk ve Hamza Ersan Saner, DPUG Gazimağusa Milletvekili Fikri Ataoğlu ve UBP Gazimağusa İlçe Başkanı Resmiye Canaltay eşlik etti.

“BELLİ Kİ ANASTASİADİS KAÇTIĞI MASAYA DÖNECEK”

Eroğlu ziyaretlerde yaptığı konuşmalarda, uzun yıllar Başbakanlık hizmetinin ardından şimdi müzakere masasında Kıbrıs Türk halkının hakkını savunduğunu belirterek, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide ile dün görüştüğünü anımsattı.

Müzakerelerle ilgili düşüncelerini bir kez daha ortaya koyduklarını söyleyen Derviş Eroğlu, “Masada tartışılması gereken konuları ortaya koyduk. Güzel bir toplantı yaptık. Belli ki Anastasiadis, önümüzdeki günlerde kaçtığı masaya gelecek. Büyük bir ihtimalle de görüşmeler seçimden sonra başlayacak” dedi.

“HER ÖNERİLERİNE KARŞI ÖNERİLERİMİZ VARDIR”

Bu süreç içerisinde bölgeleri dolaşarak vatandaşlarla bir araya geldiğini söyleyen Eroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu ziyaretlerimizde görüşlerimizi anlattık. Rumların müzakere masasındaki görüşlerini aktardık. Halkımızın beklenti ve düşüncelerini de öğrendik. Rumlar çok aşırı isteklerde bulunuyorlar. Bir anlaşma olduktan sonra, kuzeyde kalacak bölgede bir Rum’un evi varsa ve malına dönmek isterse birinci tercih hakkı onun olacak. Yani içinde yaşayan Türk’e çık derse çıkacak. Ya da kiracısı olacak.

Mağusa belediye hudutlarından itibaren Güney Mesarya’yı Lefkoşa’ya kadar istiyor. Alayköy’den itibaren Güzelyurt’u istiyor. Kumyalı’dan itibaren Karpazı, Değirmenlik ve etrafındaki dört köyü, Yeniboğaziçi ve etrafındaki 4 köyü istiyor. Bütün bu önerilerine karşılık bizim de önerilerimiz hazırdır.

Biz de, Türkiye’nin garantisi devam edecek dedik. Toprak konusunda harita ve rakamları şimdi görüşmeyiz de dedik. Bütün konularda anlaşacağız ondan sonra toprağı görüşeceğiz. Bunu yaparken de mümkün olduğunca az insanımızın yerinden olmasını hedefliyoruz. Biz insanlarımızın tekrar tedirgin olmasını ve göçmen durumuna düşmesini kabul etmeyiz. Elbette AB’ye girmek istiyoruz. Bulunacak çözüm birincil hukuk olmazsa yine Avrupa mahkemelerinde sürüneceğiz. Cumhurbaşkanlığı devamlı Rum olmayacak. Bir dönem Türk, bir dönem Rum olacak. Bunları söylüyoruz. Ama şu ana kadar bir anlaşmaya yaklaştığımızı söyleyemem.”

“EİDE’YE ÖNERİMİ YAPTIM”

Hristofyas ile hem eski Cumhurbaşkanı Talat’ın hem de kendisinin yakınlaşmalar sağladığının altını çizen Derviş Eroğlu, ancak şimdiki Rum lider Anastasiadis’in bütün bu yakınlaşmaları reddettiğini söyledi.

Buna karşı tepki verdiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, “her gelen yeni Rum liderle sil baştan başlanamayacağı konusunda duruş sergiledik” diye konuştu.

Anastasiadis’in önümüzdeki dönem masayı terk ettiği gibi geri geleceğini ifade eden Derviş Eroğlu, bir zaman limiti çerçevesinde ve iki yıl içerisinde Kıbrıs sorununun bir sonuca bağlanacağına işaret etti.

Eroğlu, Eide’ye yapılacak ilk liderler görüşmesine Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban ki Moon’un da katılmasını önerdiğini söyledi.

“UCU AÇIK GİDEMEZ”

19 Nisan seçiminin hayati bir seçim olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Eroğlu, bu dönemde Kıbrıs sorununun bir sonuca bağlanacağını belirtti.

Bu kez müzakerelerin ucu açık bir şekilde devam edemeyeceği vurgusunu yapan Derviş Eroğlu, “1968’de başlayan müzakereler hala devam ediyor” dedi.

Eroğlu, “gelin bu işi birinci turdan bitirelim. Güçlü bir lider olarak sandıktan çıkalım, güçlü bir lider olarak masaya oturalım ve dünyaya, anlaşma olabilmesi için Kıbrıs Türk halkının iradesini güçlü bir şekilde ortaya koyduğunu söyleyelim” şeklinde konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.