1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ANASTASİADİS MÜZAKERELER KONUSUNDA YEŞİL IŞIK YAKMADI
ANASTASİADİS MÜZAKERELER KONUSUNDA YEŞİL IŞIK YAKMADI

ANASTASİADİS MÜZAKERELER KONUSUNDA YEŞİL IŞIK YAKMADI

ANASTASİADİS HAZIRLIK OLMADAN MÜZAKERELERE BAŞLAMAYACAĞI KONUSUNDA ISRARLI

A+A-

ANASTASİADİS MÜZAKERELER KONUSUNDA YEŞİL IŞIK YAKMADI

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, sırf müzakereler uğruna müzakerelerin yeniden başlaması fikrine karşı olduğunu yineledi.

Fileleftheros gazetesi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Newe York’a varışından sonra da müzakerelerin hazırlığı konusunda kararlı gözüktüğünü yazdı.

Anastasiadis’in, iyi bir hazırlık olmaksızın müzakerelere başlamayacakları konusunda ısrarlı olduğunu yazan gazete, Anastasiadis’in bu akşam BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile gerçekleştireceği görüşmede, bu koşulu ortaya koyacağı imasında bulunduğunu belirtti.

Habere göre Anastasiadis gazetecilere yaptığı açıklamada görüşmelerin ne zaman başlayacağının değil, hangi koşullar altında başlayacağının önemli olduğunu söyledi.

Resmi sıfatıyla, ilk kez BM’yi ziyaret edeceğine dikkati çeken Anastasiadis, hedef ve amacın, bir dizi temas ve ağır bir program içerisinde, kendileri için ağır basan, yeni tur müzakereler ışığında iyi bir hazırlığın olması gerekliliğini görmek olduğunu belirtti.

Anastasiadis, görüşmelere ilişkin yeni turun, zaman açısından şu anda belirlenmesinin mümkün olmadığını, bunun ayrıca büyük ölçüde  doğru hazırlık ve yeni diyaloğa kazandırmaları gereken dinamiğe bağlı olduğunu söyledi.

Washington’a gerçekleştireceği kısa ziyarete ve Cuma günü ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile yapacağı görüşmeye de değinen Anastasiadis, buradaki (ABD) temasları çerçevesinde ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Çin Dışişleri Bakanı ve başka liderlerle görüşeceğini anımsattı.

Gazetecilerin, BM Genel Sekreteri, Ban’a gönderdiği mektubun ve zaman takvimi uğruna müzakerelerin başlaması ihtimalinin bulunup bulunmadığı ve nihayetinde özün kurban edilip edilmeyeceği sorusu üzerine Anastasiadis, “tabi ki hayır” yanıtını vererek bunların, BM Genel Sekreteri Ban’ın Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer aracılığıyla ve mektubuyla gönderdiği mesajlar olduğunu söyledi.

Müzakerelerin ne zaman başlayacağı değil hangi koşullar altında başlayacağı, hareket etmeleri gereken parametrenin ve sürecin ne olacağının öneminin bulunduğunu söyleyen Anastasiadis, Kıbrıs Türk lideri tarafından iki devlete dayalı açıklamalar yapıldığı zaman, görüşlerde bir ayrılığın, Doruk Anlaşmaları’na, BM karalarına ve 8 Temmuz Anlaşması’na ilişkin bir zıtlığın bulunduğunu anlamakta olduklarını savundu.

Anastasiadis sözlerinin devamında tüm bunlara açıklık getirilmesi gerektiğini dile getirdi.

DOĞAL GAZ GÜNDEMDE DEĞİL

Fileleftheros gazetesine göre, Rum heyette yer alan bir kaynak, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Kıbrıs sorunundaki müzakereler süreci çerçevesinde hidrokarbon konusunun görüşülmesini veya buna değinilmesini kabul etmesinin söz konusu olmadığını söyledi.

Bu (hidrokarbon) konunun Rum Hükümeti’nin meselesi olduğunu ifade eden aynı kaynak, Kıbrıs sorununun çözümlenmemesi durumunda Kıbrıs Türk toplumunun doğal gazda rol oynama hakkına sahip olmayacağını, çözüm olması durumunda kendi payına düşen gelir miktarı için hak sahibi olabileceğini ifade etti.

BAN’DAN MARAŞ İÇİN KARŞI ÖNERİ

Alithia gazetesi Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, New York’a gitmeden önce BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Avrupa Konseyi ve Avrupa Komisyonu Başkanları’na gönderdiği ve içeriğinde, müzakerelere oturmayı kabul etmesi için ortaya koyduğu önkoşulların bulunduğu mektubu anımsatarak Anastasiadis’in bu önkoşulları bu akşam BM Genel Sekreteri Ban’la yapacağı görüşmede de gündeme getirmesinin beklendiğini yazdı.

Gazete BM Genel Sekreteri Ban’ın amacının, her iki tarafı, müzakerelerin Ekim ayı içerisinde başlaması için ikna etmek olduğunu belirtti.

Habere göre Güney Kıbrıs ve New York’taki kaynaklar, BM’nin, müzakerelerin, birkaç ay içerisinde tamamlanması için, belirledikler zaman takviminde başlaması amacıyla perde gerisinde çalışmalar yaptığını belirttiler.

BM’nin, yeteri kadar çalışmanın yapıldığı ve bunun da iki tarafın, sona ulaşmasına kolaylık sağlayacağı beklentisinde olduğunu yazan gazete, BM Genel Sekreteri Ban’ın bu akşam Anastasiadis ile yapacağı görüşmede, müzakerelerin en kısa zamanda başlaması için Anastasiadis’i ikna etmeye çalışacağını ve hazırladığı çeşitli senaryoları Anastasiadis’e sunacağını belirtti.

Gazete diplomatik kaynakların, Ban’ın, Anastasiadis’in önerisi temelinde, kabul edilmesi için iki tarafı da memnun edip etmeyeceği konusuna izahat getirmeksizin,  Maraş konusunda bir öneri hazırladığından bahsettiğini yazdı.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, müzakerelerin başlamasına ilişkin ön koşul olarak Maraş önerisinden taviz vermesinin söz konusu olmadığını yazan gazete Anastasiadis’in temasları sırasında bu konuyu iki toplum arasındaki önemli bir güven yaratıcı önlem olarak ortaya koyacağını belirtti.

ANASTASİADİS LAGARDE, DRAGİ VE REHN İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Alithia gazetesi bir başka haberinde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, geçtiğimiz Cuma günü  IMF Başkanı Christine Lagarde, Avrup Merkez Bankası Başkanı Marios Dragi ve AB Komisyonu Ekonomik ve Mali İşlerden Sorumlu Komiseri Olli Rehn ile telefon görüşmeleri yaptığını yazdı.

Gazete iyi haber alan bir kaynağa dayanarak Anastasiadis’in görüşmelerinin iyi bir ortamda geçtiğini belirtti.

Habere göre Anastasiadis-Lagarde görüşmesi sırasında Lagarde’ın,Güney Kıbrıs’ın son denetimde ortaya koyduğu ilerlemeden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Gazete ayrıca aynı kaynağın Anastasiadis’in görüşmelerinin içeriği konusunda fazla bilgi vermediğine de dikkati çekti.

OMİRU VE ÇEVRECİLER

Alithia gazetesine göre Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru, dün yaptığı açıklamada müzakerelerdeki taktiğin ve Kıbrıs sorunun idare edilmesi stratejisinin değiştirilmesinden bahsetti.

Omiru, Downer belgesinin,  ara anlaşma ya da müzakere zemini olamayacağını açıkça dile getirmeleri gerektiğini belirtti.

Türk tutumunun da uluslararası topluma ve Avrupa’ya şikayet edilmesini savunan Omiru, açıklamasında ayrıca “Türk askerinin ve yerleşiklerin ayrılması, 1960 garantörlüğün kaldırılmasına, BM, AB, garantör ülkeler ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin katıldığı uluslararası konferansta karar verilmesi” gerektiğini ileri sürdü.

Omiru, “işgalin” sonlandırılması ve uluslararası hukuk ve Avrupa hukuku temelinde çözümün kabul edilmesi için Avrupa sıfatlarının ve Türkiye’nin Avrupa beklentilerinin değerlendirilmesi gerektiğine de dikkati çekti.

Rum Çevreciler ve Ekologlar Hareketi ise yaptığı açıklamada, müzakerelerin başlamasından önce iyi bir hazırlığın gerektiği konusunda  Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile hem fikir olduklarını belirtti.

Çevreciler, Kıbrıslı Rumların, Türk “işgalinin en büyük kurbanları” olduğunu ve Kıbrıs sorununun ivedi çözümü için her nedene de sahip olduklarını ifade etti.

VENİZELOS-BAN GÖRÜŞMESİ

Haravgi gazetesi Yunanistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos’un dün BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile gerçekleştirdiği ve 20 dakika süren görüşmede Kıbrıs sorununu da ele aldığını yazdı.

Habere göre Venizelos yaptığı açıklamada Yunanistan’ın, her zaman için BM Genel Sekreterin çabalarını desteklediğini belirtti.

Venizelos, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in çok somut önerilerine sahip olunduğunu buna bağlı olarak şu anda yeni bir momentumun bulunduğunu söyledi.

Yeni fikirler ve ivme kazandıracak olan Maraş merkezli güven yaratıcı önlemlere ilişkin bütünlüklü bir öneriye sahip olduklarını ifade eden Venizelos iki tarafça müzakerecilerin atanmasının da önemli olduğunu belirtti.

Müzakerelerin iyi hazırlanmasına ilişkin bir soru üzerine Venizelos, Ekim ayından bir arzu olarak bahsedildiğini belirterek müzakerelere ilişkin hazırlığın en iyi şekilde yapılacağı temennisinde bulunmak istediğini ifade etti.

Venizelos, BM Genel Sekreteri Ban’ın Kıbrıs Özel Danışmanı Alexande Downer’in iki toplumun müzakerecileriyle zaten temaslara başladığını, tüm bu süreçler içerisinde yeni bir momentum kazandıracak olan bir çerçevenin şekillenmesini temenni ettiğini söyledi.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.