1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ANASTASİADİS, MÜZAKERELERDEKİ ÇERÇEVESİNİ AÇIKLADI
ANASTASİADİS, MÜZAKERELERDEKİ ÇERÇEVESİNİ AÇIKLADI

ANASTASİADİS, MÜZAKERELERDEKİ ÇERÇEVESİNİ AÇIKLADI

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Kıbrıs sorunundaki yeni çaba arifesinde hareket çerçevesini belirleyerek, açıkladı.

A+A-

ANASTASİADİS: “HEDEFİMİZ, KIBRIS SORUNUNA DOĞRU ÇÖZÜM”

EDEK, ANNAN PLANI’NIN HORTLAMASINDAN;  “ÖZGÜR GİRNE” İSE RUM YÖNETİMİ’NİN AMERİKAN İLGİSİNİ DEĞERLENDİREMEYECEĞİNDEN KORKUYOR

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Kıbrıs sorunundaki yeni çaba arifesinde hareket çerçevesini belirleyerek, açıkladı.

Fileleftheros ve diğer gazetelerin haberine göre Paralimni’de dikilen “Mandrez (Mandıralar)Kayıplar Anıtı”nın dünkü açılışında konuşan Anastasiadis, Kıbrıs sorununda başlayacak herhangi yeni bir prosedürün Türkiye’yi, Türk tarafının müzakere masasına koyacağı öneriler açısından sorumlu hale getirmesi gerektiğini savundu.

Anastasiadis, “Herhangi yeni bir prosedür, BM himayesi altında kalacak ve Doruk Anlaşmaları’na, Güvenlik Konseyi’nin Kıbrıs’la ilgili kararlarına, 8 Temmuz Anlaşması’na ve Ulusal Konsey’in oybirliği ile aldığı kararlara dayanan çözüm bulunmasını hedefleyecek” dedi. Rum lider, “Çözümün, Avrupa devleti olma sıfatımızı da göz ardı etmemesi gerekir. Tam da bu nedenle, Avrupa Birliği’nin şahsen özlü müdahil olması isteniyor” şeklinde devam etti.

Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis, önemli olanın, müzakerelerin, olumlu bir sonuç için gerekli ön şartları yaratacak ve iyi hazırlanmış şekilde başlaması olduğu görüşünü de ortaya koyarak “Hedefimiz, prosedür olsun diye prosedür değil; Kıbrıs sorununa doğru çözümdür” dedi.

Rum Ulusal Konseyi’nin kapsamlı bir çözüm planının hazırlanmasında belirleyici rol oynayacağı vaadini de tekrarlayan Anastasiadis “Kıbrıs sorununun istisnasız herkesin meselesi olduğuna inanıyorum çünkü daha az veya daha çok vatanseverler yoktur. Vatanımızın işgal ordusundan kurtulmasını veya yeniden birleşmesini veya bizi ayıran birçok acı şeyi silerek Kıbrıslı Türk vatandaşlarımızla birlikte yaratmamızı görmek istemeyecek Kıbrıslı Rum yoktur” ifadesini kullandı.

Rum Yönetimi Başkanı devamla, herhangi bir talepkar politikanın, “Türkiye’nin uluslar arası hukuka ve Avrupa müktesebatına uymaya ikna edilmesi için” içten de yardım ve destek gerektirdiğini söyledi.

EDEK, ANNAN PLANI’NIN HORTLAYACAĞINDAN KORKUYOR

Aynı gazete, EDEK’in, Güney Kıbrıs’ın içerisinde bulunduğu ekonomik krizden dolayı Annan Planı’nın hortlaması tehlikesinden korktuğunu bildirdi.

Gazete, EDEK Basın Sözcüsü Marinos Sizopulos’un dün bir anma töreninde yaptığı konuşmadan, bu korkuyu dile getirdiğine işaret etti. Habere göre, Sizopulos, Rum ekonomisinin bankacılık alanındaki büyük hatalardan,  denetimsizlikten, geçmiş ve şimdiki hükümetlerin siyasi yanlışlarından ve Avrupalı ortaklarının Rumlara karşı “kabul edilmez tavrından” dolayı içine düştüğü ekonomik durumu Türkiye ile diğer uluslar arası güçlerin kullanmaya çalıştığını öne sürdü.

Sizopulos “Dağılmış bir ekonomi, siyasi kılavuzlukla üçüncü tarafların kontrolü altına alınan doğal gaz ve Kıbrıs sorununa gevşek, konfederal, garantörlük ve müdahale hakları aracılığıyla Kıbrıs hükümranlığının tamamının Türkiye’nin hakimiyeti altında olan iki ayrı devlet oluşumunu hedefleyen  bir çözüm planının hortlaması tehlikesi var” dedi.

Gazete ayrıca “Özgür Girne” isimli örgütün Rum Yönetimi ve siyasi liderliğinin, Amerika’nın Kıbrıs sorununa gösterdiği yeni ilgiyi Rum tarafının ve halkının çıkarına değerlendirmeye hazır olduğu yönünde ciddi endişe ve çekince içerisinde olduğunu yazdı.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.