1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ANASTASİADİS: “MÜZAKERELERİN ÖN HAZIRLIĞI İYİ YAPILMALI”
ANASTASİADİS: “MÜZAKERELERİN ÖN HAZIRLIĞI İYİ YAPILMALI”

ANASTASİADİS: “MÜZAKERELERİN ÖN HAZIRLIĞI İYİ YAPILMALI”

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinin ön hazırlığının, müzakerelerin sonuca ulaşabilmesi için iyi yapılması gerektiği görüşünü yineledi.

A+A-

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinin ön hazırlığının, müzakerelerin sonuca ulaşabilmesi için iyi yapılması gerektiği görüşünü yineledi.

Fileleftheros gazetesinin haberine göre, dün Kuzey Kore ve Papua Yeni Gine’nin yeni Güney Kıbrıs büyükelçilerinin güven mektuplarını kabulü sırasında yaptığı konuşmada Anastasiadis, müzakerelerin ön hazırlığının iyi yapılması gerektiği tezini yineledi.

Anastasiadis, Kıbrıs sorununa, BM Güvenlik Konseyi kararları ve AB ilkelerine dayalı, adil, kalıcı ve karşılıklı kabul edilebilir bir çözüm bulunmasının öncelikleri olduğunu iddia ederek çözümün herhangi bir üçüncü ülkenin değil Kıbrıs halkının tümünün çıkarına olması gerektiğini kaydetti.

Yukarıda belirttiği bu hedeflerin “ortak hedefler olduklarının belirlenmesi ve bu hedeflere ulaşılmasının garanti altına alınabilmesi için müzakerelerin uygun ve ön hazırlığı tam yapılmış olmaları gerektiğini” savunan Anastasiadis, “Birkez daha başarısız olamayız, AB’nin sürece esaslı müdahilliği bizim tarafımızdan istenmektedir” şeklinde konuştu.

KAPALI BÖLGE MARAŞ KONUSU GÜNDEMDE KALMAYI SÜRDÜRÜYOR

Öte yandan gazete bir diğer haberinde, Türk tarafının “farklı yaklaşımına karşın” Kıbrıs Rum tarafının kapalı bölge Maraş önerisinin gündemdeki yerini koruduğunu, Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun  BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’le gerçekleştirdiği görüşmede konuyu “havada bıraktığını” iddia etti.

Gazete, Downer’in Davutoğlu’yla Ankara’daki görüşmesinde konuyu gündeme getirdiğinde Davutoğlu’nun “diplomatik bir üslupla karşılık verdiğini, önerinin görüşülmesini ne reddettiğini ne de kabul ettiğini” öne süren gazete, BM’nin, Davutoğlu’nun konu hakkında “net yanıt vermediğini düşündüğünü” savundu.

Gazete ayrıca, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu tarafından Maraş’ın iadesi konusunda aylar önce hazırlanan bir planın Türkiye basın yayın organlarından yayımlandığını belirtti ve söz konusu öneriyi haberinde yansıttı.

PAPULYAS TEMASLARINDA KIBRIS SORUNUNU GÖRÜŞTÜ

Gazete ayrıca, Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas’ın Slovakya’da bulunduğu temaslarda Kıbrıs sorununu da gündeme getirdiğini yazdı.

Habere göre Papaulyas, Slovakyalı mevkidaşıyla gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorununun çözümündeki asıl rolün BM’de olmasına karşın, Kıbrıs’ın AB üyesi olmasından ötürü, çözümün de AB normlarına dayanması gerektiğini savundu.

Politis gazetesi, Kıbrıs Türk tarafının kapalı bölge Maraş konusunda Türkiye basınında yer alan önerisini: “Maraş Konusunda Kıbrıs Türk Planı – NTV’ye Göre Kıbrıs Türk İdaresi Altında İadesini Öngörüyor” başlıkları altında verirken,

Haravgi gazetesi ise haberi: “Eroğlu Kendi Maraş Önerisini Sızdırmış Gibi Görünüyor” başlığıyla yansıttı.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.